Sådan får du råd til at rejse mere

Selv bruger jeg stort set alle mine penge på at rejse. Jeg har rejser som absolut førsteprioritet i mit budget. For at få råd til at rejse præcis som det passer mig er jeg selvfølgelig nødt til at skære ned andre steder.

Heldigvis er jeg typen, der er fløjtende ligeglad med materielle goder og behøver hverken kæmpehus med samtalekøkken eller at købe ny bil hvert andet år.

Det gør, at jeg kan rejse adskillige gange om året. Fordi jeg prioriterer det. Jeg er helt klar over, at det langt fra er alle, der kan gøre som jeg, men vil du have råd til at rejse mere, så bliver du nødt til at prioritere det.

Spritnye undersøgelser viser, at coronapandemien har ændret rigtig mange menneskers opfattelse af betydningen af rejser. Det bliver ikke længere betragtet som en luksus, men som en nødvendighed.

Ok, lad os se om du ikke kan få råd til at rejse lidt mere, når du har gennemgået disse fire trin. De første tre er deciderede spareråd, mens trin fire mere handler om værdier og prioritering.

Sådan får du råd til at rejse mere

Book bedre og billigere

Allerførst kan du se på måden du booker dine rejser. Hvordan finder du de billigste flybilletter og hvordan kan du bo billigt på hotel uden at gå på kompromis med kvaliteten.

Det har jeg lavet særskilte sider om – se mere i indlæggene Find billige flybilletter og Gode råd til hotelsøgning.

De Lavthængende frugter

Selvom du måske synes, at du har skåret dit budget helt ind til benet, så er der som regel altid lidt penge at spare ved at kigge på de lavthængende frugter herunder. Du har med stor sandsynlighed set rådene andre steder, men så er det nok fordi, at der er noget om det.

Start med at lægge et budget og bliv klogere på, hvad du egentlig bruger dine penge på. Kan du eventuelt få nogle af disse ting billigere:

• Mobiltelefoni
• TV-pakke
• Bredbånd
• Kontaktlinser
• Fitness
• Forsikringer

Lige så vigtigt: Tjek alle dine abonnementer. Her tænker jeg f.eks. på aviser, magasiner, måltidskasser og alt muligt andet, som du har tegnet abonnement på, men som du måske aldrig bruger. Behøver du det. Er det supervigtigt for dig?

Lav en madplan

Endnu et klassisk råd, men her er der faktisk mange penge at spare. De fleste mennesker er gode til at købe ind til madpakken, men når det gælder aftensmad, så står den på impulskøb.

Det er dyrt, og så er der stor risiko for madspild. Derfor: Lav en madplan, hvor du f.eks. køber ind til en halv eller hel uge. Ha’ altid basisvarer som f.eks. løg, ris, pasta, hvidløg og diverse krydderier. Brug tid på at finde opskrifter, hvor nogle ingredienser går igen.

På Google kan du helt sikkert finde madplaner, der både er billige og nemme. Det er muligt, at du synes, du ikke har tid til at lave en madplan, men så må jeg bare sige én ting til dig: Så vil du det ikke nok. Så har du ikke lysten til at frigøre penge til at rejse mere. Du prioriterer det ikke.

En anden ting du SKAL kigge på er dit behov for at købe mærkevarer. Jo, jeg har også selv et par ting, der skal være det helt rigtige mærke og som jeg ikke går på kompromis med, men generelt kan du finde billigere alternativer, der er lige så gode. Også her kan der være ret mange penge at spare.

Laver du en madplan og køber ind én eller to gange om ugen, så bliver det billigere og du undgår madspild, men der er også en tredje fordel. Du behøver ikke bruge tid hver dag efter arbejde på at suse gennem supermarkedet for at købe ind til aftensmaden. Brug tiden med dem du holder af eller på at planlægge din næste rejse.

Kig indad

Mit fjerde råd til dig handler ikke så meget om, hvordan du sparer penge i hverdagen, så du kan få råd til at rejse, men mere om dine værdier og hvad, der betyder noget for dig.

Jeg ved godt, at det kan blive lidt ubehageligt at kigge indad og måske finde ud af, at du har truffet nogle forkerte valg i livet.

Du læser med her fordi du gerne vil have råd til at rejse mere – måske prioriterer du det allerede og vil lige tjekke om jeg kom med et guldkorn eller to. Det kan også være, at du har fundet ud af, at rejser og det frie liv betyder mere for dig end du egentlig troede. At det du allerede har ikke opfylder dine forventninger til livet.

Lad mig sige det på en anden måde: Jeg har mødt utallige mennesker, der var dybt misundelige på min livsstil. De ønskede at kunne gøre som jeg – bare rejse, når de havde lyst.

Mit svar er altid: Det kan du også gøre – du prioriterer det bare ikke. Tragisk nok, så har disse mennesker først sent fundet ud af, at i stedet for at have to nye biler i garagen, købt et hus til fire millioner kroner og være under konstant pres for altid at have de nyeste gadgets og være med på moden, så vil de hellere ud at rejse.

Spørg dig selv: Hvem er jeg og hvad vil jeg med mit liv. Hvad betyder noget for mig og hvad giver mig glæde og tilfredsstillelse?

Er du allerede etableret og sidder fast i hamsterhjulet med hus, bil og tontunge udgifter til gadgets, det rigtige tøj til børnene og forventningen om at leve som en rigtig kernefamilie, så må du stoppe op og gøre op med dig selv, hvad du egentlig har brug for.

Er du heldig, så har din mand, hustru eller kæreste samme ønske som dig. At leve anderledes – at stå af hamsterhjulet. Hvis ikke, så er det virkelig op ad bakke.

Det kan virkelig være smertefuldt at stå op en sjappet og stresset mandag morgen i november for at følge børnene i skole og derefter haste ind på et arbejde, der kun handler om, at du kan betale dine udgifter, når du i stedet for kunne have udlevet dine rejsedrømme.

Er du ung og endnu ikke etableret, så er det nu, du skal finde ud af, hvad du vil med livet. Selvfølgelig kan du kombinere familieliv med ønsket om det frie liv og rejser ud i verden. Det kræver blot, at familien har samme værdier.

Hele tanken omkring trin 4 er blot, at du tænker over, hvad du vil med dit liv. Hvis du er nået helt herned i dette indlæg, så sidder du med overvejelser omkring dit liv. Nøgleordet er prioritering. Kort og godt.

Prioriterer du at rejse, så har langt de fleste almindelige danskere også råd til det. Du skal bare gør op med dig selv, hvor på prioriteringslisten rejser ligger. Er det f.eks. før eller efter udskiftning af bilen, der egentlig ikke fejler noget?

Tænker du over, hvorfor du køber ting – er det fordi, du virkelig behøver dem eller er det for at imponere vennerne?

Opsummering: Spar hvor du kan, planlæg dine indkøb og prioriter dine rejser. Brug pengene, hvor de giver værdi for dig. Lev dit eget liv og ikke det liv andre forventer af dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *