Aalborg Rejseguide

Danmarks fjerde største by mangler bestemt ikke gode oplevelser. Aalborg vil især være et paradis for kunst- og kulturinteresserede, der kan vælge mellem en stribe rigtig gode museer og gallerier.

Men der er mere at komme efter i Aalborg, som bl.a. har en hyggelig gammel bydel med fine bygninger i de brostensbelagte gader. Læs meget mere om byen i min Aalborg rejseguide. Velkommen til.

aalborg rejseguide
Udsigt over Aalborg fra toppen af Nordkraft

Transport

Ind og ud

Tog, fly, bus eller bil. Der er mange måder at komme til Aalborg uanset hvor i Danmark, du kommer fra. Har du ikke brug for transport under dit ophold, så kan toget være en god mulighed.

Skal du ud af byen for at tage på opdagelse i omegnen eller videre op i Nordjylland, så er en bil nødvendig.

Kommer du med fly til Aalborg, så kan du tage den offentlige bus til centrum. Den holder lige udenfor ankomstterminalen, og det tager kun 15-20 minutter at køre ind til Aalborg. Du kan søge og sammenligne flybilletter her.

At komme rundt

Aalborg er en mindre by som du med nogenlunde kondition kan opleve til fods. Faktisk er det også den bedste måde at komme rundt i Aalborg, hvis du kun skal opholde dig i bymidten.

Har du brug for transport, så er der et fint netværk af offentlige busser. Se mere om den offentlige trafik på Nordjyllands Trafikselskabs hjemmeside.

aalborg rejseguide
Musikkens Hus i Aalborg er en ejendommelig bygning, men en man husker

Overnatning

Udvalget af overnatningssteder i Aalborg er forholdsvis begrænset. Det sagt, så kan du både finde bed & breakfast, budgetovernatning og bedre hoteller, men der er ikke meget at vælge mellem i hver kategori.

Enhver, der har holdt ferie i Danmark ved, at prisniveauet på overnatning er skyhøjt, og det kan derfor være en rigtig god idé at lave lidt research, inden du booker. Der er ingen grund til at bo dårligt og samtidig betale overpris, så jeg har allieret mig med sitet Danmarks Bedste Hoteller for at give dig de bedste anbefalinger.

Bor du i eller omkring centrum vil du nemt kunne gå til de fleste seværdigheder og byens bedste spisesteder.

Anbefalelsesværdige overnatningssteder

Herunder finder du en række anbefalelsesværdige overnatningssteder i Aalborg, der alle får gode anmeldelser fra tidligere gæster. Du finder selvfølgelig et væsentlig større udvalg på hotels.com og booking.com, som jeg selv bruger, når jeg skal booke hotel til mine rejser.

Budget

Zleep Hotel

Mellemklasse

Kompas Hotel
Milling Hotel Gestus

Luksus

Pier 5 Hotel
Hotel Scheelsminde

Mit valg

Kompas Hotel

Nyt, moderne, fantastisk beliggenhed og til en rigtig god pris. Kompas Hotel er byens bedste hotel, og det er her, jeg i min Aalborg rejseguide anbefaler dig at bo.

Vælg mellem værelser og lejligheder (også med plads til hele familien) og få god morgenmadsbuffet inkluderet i prisen. Se billeder og priser på Kompas Hotel.

Charmerende huse i Aalborgs gamle bydel

Seværdigheder

Aalborg har en lang række gode oplevelser og seværdigheder. De vigtigste og mest populære kan du læse om herunder, men byen har andre museer, en god zoologisk have og det berømte Musikkens Hus, der ligger ved den nyrenoverede havnefront.

Tre gode steder at se byen oppefra er fra toppen af Nordkraft, Salling Rooftop og selvfølgelig det ikoniske Aalborgtårn, der blev opført i 1933.

Aalborgs gamle bydel

Aalborg er en hyggelig by, og det gælder især den gamle bydel med brostensbelagte gader og charmerende bindingsværkshuse.

Nogle af de mest kendte bygninger er Jørgen Olufsens Gård fra 1616 og nok mere berømt Jens Bangs Hus (billedet øverst), der opført i 1624 er en pragtfuld bygning. Den kan desværre kun besøges efter aftale. Jens Bang var købmand og dengang en af Aalborgs rigeste mænd. I århundreder var der apotek i bygningen.

En af byens mest oversete bygninger er Aalborghus Slot. Måske fordi, der ikke er adgang til selve slottet, men kun til kasematterne, gårdspladsen og det omkringliggende grønne område.

Aalborghus Slot blev opført af Christian 3. i midten af 1500-tallet som erstatning for det tidligere slot, der blev ødelagt under Grevens Fejde, der var en kamp om magten i Danmark.

Af interessante bygninger skal også nævnes Budolfi Kirke med det fine klokkespil. Der har ligget kirke på stedet i over 1000 år, men den nuværende er grundlagt i 1941.

Utzon Center

Ud til byens havnefront ligger Utzon Center, der er opkaldt efter den berømte arkitekt Jørn Utzon. Han har selv tegnet bygningen, der indeholder et museum med fokus på design og arkitektur.

Utzon Center har både faste og skiftende udstillinger og har løbende forskellige arrangementer som foredrag og workshops.

Kunsten Museum of Modern Art

I en bemærkelsesværdig bygning tegnet af den finske arkitekt Alvar Alto ligger Kunsten, der er et rigtig spændende museum med kunstværker fra 1900-tallet frem til i dag.

Samlingen består af ca. 4000 værker af både danske og internationale kunstnere. Bl.a. er Henry Heerup, Paul Gernes, Andy Warhol og Pablo Picasso repræsenteret på museet, der har faste og skiftende udstillinger.

aalborg rejseguide
Aalborg er kendt for sin flotte gadekunst – her et af de mange værker

Aalborg Street Art

Mere kunst. Aalborg er de senere år kommet på verdenskortet som en by, hvor du kan finde gadekunst i topklasse. Værkerne er spredt over hele byen og det vil tage et par dage, hvis du vil se dem alle.

Når du går rundt i byen vil du uden tvivl se en hel del af den flotte street art, men du kan finde et kort over værkerne her. Der er også mulighed for at tage med på en guidet tur – en god måde at opleve de bedste og mest interessante kunstværker.

Nordkraft

Byens kulturhus hedder Nordkraft, der ligger i et nu nedlagt kraftvarmeværk. Heldigvis har man bevaret det rå look, og det giver kulturhuset et cool udtryk.

Nordkraft byder året rundt på et hav af arrangementer som f.eks. teater, foredrag, koncerter og udstillinger. Se mere om hvad der sker på Nordkrafts hjemmeside.

Lindholm Høje

Så skal vi lidt udenfor centrum og til Lindholm Høje, der er en gammel vikingegravplads med tilhørende museum. Her kan du høre mere om vikingebosættelsen og se fund fra området.

Lindholm Høje er et rigtig spændende sted, som du kommer til med buslinje 13 – alternativt linje 6 og 17. Fra busstoppestedet er der ca. 200 meter til området. Er du i bil, så er der parkering ved museet.

Indenfor i Aalborgs coole kulturhus Nordkraft

Mad og drikke

Aalborg har et glimrende udvalg af spisesteder. Bistro, fine dining og etniske restauranter – valget er dit, men selvfølgelig med hensyntagen til dit budget.

Som med overnatning, så er det også dyrt at gå ud at spise i Danmark. For et billigt alternativ kan du lægge vejen forbi Aalborg Streetfood, hvor der er et pænt udvalg af spisesteder.

Anbefalelsesværdige spisesteder

Rositas Bistro – en af Aalborgs bedste restauranter, der har international snit. Køkkenet er primært franskinspireret og du kan selv sammensætte din menu ud fra retterne på tavlen. Bordreservation anbefales. På Borgergade 20.

Restaurant Nam – hos Nam mødes det nordiske og asiatiske køkken i et vellykket mix. Vælg a la carte eller en menu på 10 eller 15 serveringer. Kun åben om aftenen, hvor reservation anbefales. På Vesterbro 76.

Mortens Kro – glem alt om klassisk kro. Her spiser du dansk/fransk i moderne omgivelser. Mortens Kro er efterhånden en institution i Aalborg. Åben til frokost og aften. Bordreservation anbefales om aftenen. På Mølleå 4.

Nattelivet i Aalborg behøver næsten ingen større præsentation. Her finder du Danmarks mest berømte festgade i form af Jomfru Ane Gade, der byder alt fra pubs, barer og diskoteker.

Aalborg har adskillige gode spisesteder

Praktisk information

Vejr og klima i Aalborg

Du kender selvfølgelig vejret i Danmark og dermed også i Aalborg, som ikke skiller sig væsentligt ud fra den øvrige del af landet.

Turistmæssigt er sommeren højsæson i Aalborg – når vejret er godt giver det liv i gaderne, og det gør absolut noget ved atmosfæren. Temperaturen i sommermånederne ligger typisk på 18-20 °C, men det kan i perioder være varmere.

Forår og efterår er også et glimrende tidspunkt at besøge Danmarks fjerdestørste by. Her er fordelen selvfølgelig lavere hotelpriser.

Sundhed, forsikring og vaccination

Læs om sundhed på rejsen her og husk også forsikringen. I Danmark er du selvfølgelig dækket af sygesikringen (sundhedskortet), men husk også forsikring til f.eks. bagage. Måske har du en rejseforsikring inkluderet i f.eks. din indboforsikring – hvis ikke kan du få et tilbud på forsikring her.


Tak fordi du læste min Aalborg rejseguide
Jeg håber du fik noget ud af min Aalborg rejseguide. Du kan læse meget mere om byen på enjoynordjylland.dk, der er den officielle turistguide.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *