Lombok Rejseguide

Lombok står lidt i skyggen af den mere populære naboø Bali. Men Lombok er absolut et besøg værd. Her får du ikke bare bedre strande, men også enestående naturoplevelser i form af dyb jungle, smukke vandfald og den majestætiske vulkan Mount Rinjani.

Lombok er anderledes og kan nemt kombineres med Bali og/eller de paradisiske Gili-øer, der har de lækreste bountystrande.

Det og meget andet kan du læse mere om i min Lombok rejseguide, hvor jeg giver dig tips til bl.a. transport, oplevelser og gode hoteller. Velkommen til Travelguru.

lombok rejseguide
Udriggerbåde på stranden i Senggigi

Transport

Ind og ud

Lombok har egen international lufthavn (kode: LOP), der ligger ca. 32 km fra hovedbyen Mataram og 50 km fra øens største turistområde ved Senggigi.

Fra København er det muligt at flyve med ét stop til Lombok med Singapore Airlines. Alternativt kan du mellemlande på Bali og herfra flyve til Lombok. Søg og sammenlign flybilletter her.

Er du allerede på Bali og skal til Lombok, så kan du som nævnt flyve, men det er også muligt at sejle. Jeg anbefaler, at du flyver af flere grunde. Først og fremmest sparer du meget tid, men det er ofte også en hård sejltur. Lombokstrædet er meget dybt, og det giver store bølger.

Det er desuden billigt at flyve indenrigs i Indonesien – en enkeltbillet fra Bali til Lombok fås for 400-500 kr. Uanset om du sejler eller flyver til Lombok, så kan du få dit hotel til at hente dig på havnen eller i lufthavnen.

Fra lufthavnen er det også muligt at tage bussen til Matarm og Senggigi. Der er afgang en gang i timen fra morgen til aften. Prisen er ca. 35.000 rp. Billetter kan købes hos chaufføren.

At komme rundt

Langt de fleste turister bor i området kaldet Senggigi, der er fællesbetegnelsen for en 10-15 km lang kyststrækning. Bor du i det man kan kalde det centrale Senggigi, altså i selve byområdet langs hovedgaden, så kan du gå rundt.

Du kan dog hurtigt få brug for transport, hvis du skal op og ned ad kystvejen. Her kører små deletaxier i form af minivans, som du kan stoppe hvor som helst.

Mere bekvemt er det at tage en taxi. De er som regel nemme at finde i Senggigi, men ikke i mere øde områder. Vælge selskabet Bluebird hvis muligt. Husk at aftale pris på forhånd.

Dit hotel kan helt sikkert også hjælpe med transport – også hvis du vil på udflugt på Lombok.

En af de utallige strande langs kysten ved Senggigi

Overnatning

Senggigi har overnatningssteder for enhver smag og pengepung. Vil du bo tæt på barer, shopping og restauranter, så skal du booke hotel i selve Senggigi.

Har du mere fokus på afslapning, måske efter en spændende rundrejse i Indonesien og/eller Sydøstasien, så kan et af kystens mere luksuriøse overnatningssteder være noget for dig.

Senggigi er ikke en decideret strand- og badedestination. Her har du væsentlig bedre muligheder langs Lomboks sydkyst i og omkring Kuta (ikke at forveksle med Kuta på Bali), hvor strandene er mere eksotiske. Det samme gør sig gældende på Giliøerne ud for Lomboks nordvestkyst.

Tilbage til Senggigi. Her er stranden faktisk bedst omkring centrum ved den lille pynt, hvor hotellet Merumatta Resort ligger. Det er et af de eneste overnatningssteder, der ligge ud til stranden centralt i byen – et andet er det store Sheraton Beach Resort.

Som mange andre steder i verden, så er det det dyrest at bo ud mod kysten. Af samme grund finder du den billigste overnatning i kystvejens sidegader ind i landet. Generelt er det billigt at overnatte på Lombok – det er et sted, hvor du får virkelig meget for pengene.

Bemærk, at strandområder langs kysten ved Senggigi har forskellige navne, der bruges lemfældigt. Søger du på Senggigi Beach på et kort på nettet bliver den placeret forskellige steder. I denne Lombok rejseguide er Senggigi Beach ment som den centrale del af turistområdet.

Anbefalelsesværdige overnatningssteder

Herunder finder du en række anbefalelsesværdige overnatningssteder på Lombok, der alle får gode anmeldelser af tidligere gæster. Du finder selvfølgelig et væsentlig større udvalg på hotels.com og booking.com, som jeg selv bruger, når jeg skal booke hotel til mine rejser.

Budget

Senggigi Cottages – rigtig godt mindre hotel med pool tæt på det centrale Senggigi
Sammy Cottages – Lille hotel i Senggigi med gode værelser til superpris. Morgenmad er inkluderet

Mellemklasse

Sheraton Senggigi Beach Resort – stort hotel med mange faciliteter, der ligger ud til stranden centralt i Senggigi
Puri Mas Boutique Resort & Spa – lækkert hotel ud til stranden ca. 2 km fra Senggigi

Luksus

Katamaran Hotel & Resort – lækker luksus ud til stranden. Her er bl.a. spa, pool og restaurant
Jeeva Klui Resort – skønt moderne hotel ved stranden. Mulighed for at booke poolvillaer. Topservice og fantastiske omgivelser

Mit valg

Puri Mas Boutique Resort & Spa

Puri Mas Boutique Resort & Spa er et superlækkert sted, som jeg de fleste andre steder i verden ikke ville have råd til. Men prisniveauet på Lombok er lavt, og så er der mulighed for at bo på det skønne strandhotel ca. 2 km nord for Senggigis centrum.

Her er lækker swimmingpool, bar/lounge og restaurant. Du får rigtig god service, hvor man i receptionen kan hjælpe med udflugter og billetter. God morgenmad kan tilkøbes. Se billeder og aktuelle priser på Puri Mas Boutique Resort & Spa.

Der er masser af gode overnatningssteder på Lombok – også med direkte adgang til poolen

Seværdigheder

Lombok er en forholdsvis stor ø, der primært består af jungle, vandfald og vulkaner – her er alle muligheder for at få nogle storslåede naturoplevelser og komme lidt væk fra de gængse turistruter.

Fra Lombok kan du også besøge Komodoøerne

Du kan også deltage i en række gode aktiviteter som f.eks. fiskeri, dykning, snorkling, madlavningskursus og besøge perlefarme. Du finder flest aktiviteter i og omkring Senggigi, men til gengæld har sydkysten langt de bedste strande.

Omkring byen Kuta er der fantastiske strandområder som f.eks. Seger Beach, Serenting Beach og Tanjung An Beach. På Ekas-halvøen helt mod sydøst kan du også besøge Pink Beach med det lyserøde sand.

Mount Rinjani

En af de absolutte topseværdigheder på Lombok er en tur til Mount Rinjani på den nordlige del af øen. Vulkanen har en højde på 3600 meter, og mange kalder bjerget for verdens smukkeste vulkan. Det er en ekstremt flot oplevelse at trekke op ad Rinjani, men det er ikke for nybegyndere.

Det kan være en god idé på forhånd at lave lidt research mht. udbydere og krav til trekkingen, der kræver en guide. Du kan vælge flere forskellige organiserede ture af 2-4 dages varighed. På Viator kan du tjekke lidt af udvalget og få en idé om, hvad trekkingturene indeholder – se mere her.

Senaru

Langt de fleste, der bestiger Mount Rinjani begynder turen i Senaru. Selvom du ikke skal trekke, så er Senaru absolut værd at besøge. Her kan du gå en lidt nemmere tur ind i junglen, der gemmer på de smukkeste vandfald som f.eks. Sendang Gile og Tiu Kelep (billedet længere nede på siden).

Du skal have nogenlunde kondition og være klar til at gå i kuperet terræn og krydse vandløb. I skoven ser du måske aber, mens du i det åbne terræn kan nyde den flotte udsigt over Mount Rinjani.

I området ved Senaru kan du også besøge sasak-folket, der er øens oprindelige befolkning. Det er i det hele taget et meget autentisk område af Lombok – da jeg besøgte Senaru var jeg vidne til en begravelse. Et kæmpe optog med deltagere i fine dragter.

Mount Rinjani set fra Senaru

Giliøerne

Lombok er nabo til de populære Giliøer, som du kan sejle til på 15-20 minutter. Strandene på den nordlige del af Lombok er på det jævne, men på Giliøerne får du den ægte vare. Tænk kridhvidt sand og krystalklart vand.

Gili Air og Gili Meno er rolige, mens der er liv og glade dage på den noget større Gili Trawangan. I hvert fald omkring centrum, hvor der er masser af barer, spisesteder og billig overnatning.

Øen rundt ligger bedre og dyrere hoteller, hvoraf nogle har en række faciliteter som f.eks. spa og swimmingpool. Alle øerne er bilfri, og det giver bestemt følelsen af noget eksotisk. Du kan nemt kombinere Lombok med Giliøerne – find det perfekte hotel her.

Pusuk Pass & Monkey Forest

Højt oppe bag Senggigi og kysten ligger Pusuk Pass og Monkey Forest. Her 980 m.o.h. har du selvfølgelig en smuk udsigt over kysten, hvor du både kan se Giliøerne og Bali. Gør du stop her, så vil du med garanti se aber, men du skal unde dig selv en tur på stierne mellem de lokales huse. Det er dog en god idé at tage en lokal guide med.

Mataram

Lombok hovedby hedder Mataram, der har over 400.000 indbyggere. Det er et glimrende sted at indsnuse lidt lokalatmosfære i gaderne og især på de farverige markeder.

I Matarm kan du også opleve moskeer og endda besøge hovedmoskéen, der er åben for turister. I det gamle Matram i området kaldet Ampenan kan du se en række hollandske kolonihuse. Mataram er også stedet, hvis du vil shoppe i moderne indkøbscentre.

lombok rejseguide
Det imponerende vandfald Tiu Kelep

Mad og drikke

Noget af det bedste ved Senggigi er de mange gode spisesteder, der tilmed er billige. Flest restauranter finder du langs hovedgaden, men der ligger også en række af byens bedste spisesteder på stranden.

Maden på Lombok er lækker og minder ikke overraskende om det, du får serveret på Bali. Dvs. forskellige nudel- og risretter, hvor de mest populære er nasi goreng og mie goreng, der er henholdsvis stegte ris og nudler med grøntsager.

Prøv kopi rachik, der er krydret kaffe fra Lombok

Der er dog den store forskel på de to øer, at balineserne er hinduer, mens hovedreligionen på Lombok er islam. Her spiser man ikke svinekød. Til gengæld har man bevaret flere madtraditioner fra sasak-folket, der oprindelig kommer fra Sulawesi, men nu også bor på Lombok.

Du skal selvfølgelig også prøve rijsttafel. En rijsttafel består af en række småretter som f.eks. dip, ris, chutneys, grillspyd og dressinger. Originalt kan en rijsttafel bestå af 40 småretter, men bestiller du retten på en restaurant, vil du typisk få 6-12 retter. En rijsttafel er en rigtig god måde at blive introduceret til det lokale køkken.

Ayam Taliwang kan godt siges at være Lomboks “nationalret”. Det er grillet kylling, der halvvejs under tilbredningen dyppes i en marinade af bl.a. hvidløg og chili. På Lombok spiser man også rigtig meget fisk og skaldyr, der typisk bliver grillet. Det er friskt og superlækkert.

Anbefalelsesværdige spisesteder

Asmara – en pænere og meget populær restaurant på hovedgaden i Senggigi. Her laver man god indonesisk mad – f.eks. rijsttafel. Der er også internationale retter på menukortet. Et godt sted – især hvis I er mange – her kan alle finde noget, de kan lide. På Jalan Raya Senggigi.

Lotus Bayview – på stranden centralt i Senggigi ligger flere gode og lidt dyrere restauranter. En af dem er Lotus Bayview, der er et rigtig godt valg, hvis du ønsker international mad. Her spiser du i pæne omgivelser og priserne er derefter. På stranden tæt på Sheraton Beach Resort.

Square – Endnu en restaurant på hovedgaden i Senggigi, der serverer lækker mad. Square er dog et finere sted, hvor du både kan få á la carte og forskellige setmenuer. Restauranten har også et fint vinkort. På Jalan Raya Senggigi.

Selvom Lombok er muslimsk og det stort set er umuligt at købe alkohol i butikker og supermarkeder, så har Senggigi en stribe barer og natklubber, hvor du kan få lidt at drikke. Vi taler ikke om vildt natteliv, men ingen behøver at kede sig. Du kan selvfølgelig også få øl, vin eller drinks på de bedre hoteller.

Hovedgaden i Senggigi

Praktisk information til din rejse

Vejr og klima på Lombok

Lombok har bedst vejr om sommeren. Her skinner solen fra en skyfri himmel og temperaturen ligger på 30-32 °C. Lombok kan også besøges i forårs- og efterårsmånederne – der er masser af sol, men du kan også risikere en regnbyge eller to.

På Lombok ligger regntiden i vintermånederne. Det er stadig varmt, men en del nedbør må forventes. Alligevel er jul og nytår travl, hvor især mange australiere besøger øen.

Sundhed, forsikring og vaccination

Måske skal du have vaccinationer inden din rejse til Lombok. Du kan læse mere om aktuelle anbefalinger her. Husk også forsikringen – måske har du en rejseforsikring inkluderet i f.eks. din indboforsikring – hvis ikke kan du få et tilbud på forsikring her. Læs mere om sundhed på rejsen her.

Penge

Møntfoden i Indonesien hedder rupiah. I Senggigi ligger flere kontantautomater – også med engelsk menu, der er nemme at bruge. Skal du handle på lokalmarkederne eller spise i gadekøkkenerne er det en god idé at medbringe kontanter.

EL

I Indonesien bruger man flere forskellige stik. Ofte har f.eks. hotellerne de samme stik som vi bruger i Danmark, men vil du være på den sikre side, så kig ind hos rejsegear.dk, der både har adaptere og meget andet til din rejse.

Øvrigt

Det er altid en god idé at tjekke den seneste rejsevejledning fra Udenrigsministeriet og læse om de aktuelle indrejseregler (kun vejledende). På Udenrigsministeriets hjemmeside kan du også downloade ministeriets app Rejseklar, hvor du kan få gode råd til rejsen og skrive dig på danskerlisten.


Tak fordi du læste min Lombok rejseguide
Jeg håber du fik noget ud af min Lombok rejseguide. Du kan læse meget mere om byen på indonesia.travel, der er den officielle turistguide.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *