Marmaris Rejseguide

I det sydvestlige Tyrkiet ligger feriebyen Marmaris, der er et populært sommerrejsemål hos danskerne.

Her finder du masser af aktiviteter og kan vælge og vrage mellem et stort antal barer, restauranter og overnatningssteder. Kort sagt, så er Marmaris stedet for dig, der ønsker en bekymringsfri ferie under sydens sol.

Læs meget mere om byen i min Marmaris rejseguide, som jeg håber, du kan bruge. Velkommen til.

Transport

Ind og ud

Det er nemt at rejse til Marmaris fra Danmark. Næsten alle charterbureauer har byen på programmet – du kan som regel flyve fra både Billund og København. På en charterrejse har du som minimum fly og hotel inkluderet, men du kan ofte tilkøbe transport fra lufthavnen til dit overnatningssted.

Lige præcis i Marmaris kan det være en god idé at tilkøbe transport. Lufthavnen i Dalaman ligger et par timers kørsel væk – en dyr fornøjelse med taxi.

Du kan se efter charterrejser til Marmaris her, hvor du kan vælge hoteller henvendt til bl.a. parferien eller børnefamilierne.

Alternativet til en charterrejse er at booke din rejse til Marmaris med rutefly. Der kan være flyselskaber, som har Dalaman på programmet i sommermånederne, men ellers kan du flyve via Istanbul fra både Billund og København. Søg og sammenlign flybilletter her.

At komme rundt

Skal du kun tilbringe ferien i Marmaris by, så kan du med normal kondition gå rundt. Til gengæld kan du nemt få brug for transport, hvis du vil besøge den mindre ferieby Içmeler eller andre byer i området.

Du kan altid tage en taxi, men den billigste måde at komme rundt er med dolmus, der fra Marmaris har flere forskellige ruter. Du kan bl.a. køre til Içmeler, Turunç og Datça. På et skilt i forruden står der hvor minibussen kører hen. En dolmus kan stoppes hvor som helst – betal når du stiger ind og råb stop, når du skal af.

Fra havnen i Marmaris kan du også tage en taxibåd til f.eks. Içmeler og Turunç.

I Marmaris ligger desuden en lang række tourbureauer, der sælger udflugter af enhver slags. Her skal du dog være på vagt. Nogle ture inkluderer diverse stop hos bl.a. smykkesælgere og tæppefabrikker – værd at spørge til inden du booker.

marmaris rejseguide
Stranden i Marmaris er tætpakket i sommermånederne

Overnatning

Marmaris og de omkringliggende badebyer har overnatningsmuligheder af enhver slags og for enhver pengepung. Du skal blot finde ud af om du vil bo tæt på byens kæmpe udvalg af barer, butikker og spisesteder eller ønsker lidt mere fred og ro i de mere stille områder.

Mange af Marmaris mindre hoteller har en dejlig familiær atmosfære

Langt de fleste hoteller ligger i eller lige omkring selve Marmaris by, men du kan også booke overnatning i den roligere badeby Içmeler eller i autentiske Turunç.

Nogle af hotellerne tilbyder all inclusive, og du kan godt regne med, at kvaliteten på maden følger prisen. Du kan se efter charterrejser eller selv booke hotel, hvis du rejser på egen hånd til Marmaris. Generelt er prisniveauet på overnatning rimeligt i byen og ikke overraskende dyrest i sommerperioden.

Charterrejser

I langt de fleste tilfælde vil det være billigst at rejse til Marmaris på en charterrejse. I hvert fald er det det nemmeste. Du kan se nærmere på hoteller som Lejligheder Verona, Hotel Pasa Beach eller Hotel Green Nature.

Book selv

For fleksible rejsedatoer og et større udvalg af hoteller skal du vælge at lave rejsen selv. Som nævnt er det nok nødvendigt med en mellemlanding undervejs.

Selvfølgelig vil du gerne bo godt på din rejse til Marmaris. Du kan f.eks. se nærmere på The Beachfront Hotel, Mets Boutique Hotel eller Arya Apart. Du finder et væsentlig større udvalg på hotels.com og booking.com, som jeg selv bruger, når jeg skal booke hotel til mine rejser.

Stranden i Turunç med udsigt til skærgården

Seværdigheder og aktiviteter

Marmaris har flere gode seværdigheder og aktiviteter. Nogle af dem ligger i eller tæt på byen, mens andre steder kræver transport.

Som nævnt under afsnittet transport, så husk at holde øje med om der er salgsstop undervejs, hvis du booker en udflugt hos et af byens tourbureauer.

Den gamle bydel og borgen

Marmaris gamle bydel er forholdsvis lille og ligger yderst på havnen omkring den gamle borg. Den blev opført af Sultan Keykubat som forsvar mod korsridderne og indeholder i dag det arkæologiske museum.

Den gamle bydel er absolut Marmaris’ hyggeligste område, men det er også her, du må siksakke dig forbi adskillige påtrængende sælgere, der står udenfor forretningerne.

Den overdækkede bazar er bestemt et besøg værd, men husk at prutte om prisen, hvis du vil handle. Du kan gå gennem den gamle bydel eller rundt om borgen for at komme til byens marina.

Skærgården

Marmaris ligger i den tyrkiske skærgård. Fra havnen kan du tage på flere forskellige slags bådture – det kan f.eks. være bade- eller partyture, men du finder også dykkerbåde, der typisk gør opmærksom på sig selv med skilte på kajen foran bådene.

Den sydvestlige del af Tyrkiet og dermed også Marmaris er berømt for sine flotte guletbåde i træ. De har typisk to eller tre master, men næsten alle sejler i dag ved hjælp af motorkraft. Du kan tage på en gulettur af en eller flere dages varighed – se f.eks. hos Gulet Escapes.

Mudderbadet ved Sultaniyebadene

Datça-halvøen

Den skønne skovklædte halvø Datça er bestemt en udflugt værd. Her har du mulighed for at komme lidt væk fra turiststrømmen for at besøge et lidt mere autentisk Tyrkiet.

Du passerer bl.a. forbi små badebugter, flotte udsigter og hyggelige landsbyer, hvor du absolut skal besøge Eski Datça – den gamle by med de hyggelige brostensbelagte gader.

En af halvøens største attraktioner er ruinområdet ved Knidos, der var en by fra det antikke Grækenland. Der er flere måder at besøge Datça-halvøen – lej en bil, hop på en dolmus eller book en privat- eller gruppetur i Marmaris.

Dalyan

Ca. 80 km fra Marmaris kan du ved byen Dalyan finde en stribe seværdigheder, der som regel besøges sammen på de guidede ture, som du kan købe hos byens tourbureauer.

Ud til Dalyan ligger floden af samme navn, og det er langs den, seværdighederne ligger. Typisk går turene fra Sultaniyebadene (bl.a. et mudderbad) ca. seks kilometer inde i landet forbi de imponerende kariske grave, som er lavet på klippevæggen, til stranden Iztuzu.

På nogle ture besøger du ruinområdet ved Kaunos, der egentlig var en selvstændig bystat, men som senere blev opslugt af Karien. Turen på floden slutter som nævnt ved Iztuzu-stranden, der er kendt for at være yngleområde for havskildpadder

Aktiviteter

Marmaris har aktiviteter for alle aldre. For en sjov dag kan du f.eks. besøge et af byens vandlande. Det største hedder Aqua Dream, men Atlantis Waterpark er et fint alternativ.

Jeepsafari eller quadbike ind i baglandet er en anden mulighed. Andre adrenalinpumpende aktiviteter er rafting og paragliding. Du kan også prøve hamam, men mange større hoteller har også spa og fitnessfaciliteter.

marmaris rejseguide
Stranden ved Iztuzu i Dalyan

Mad og drikke

Som populær ferieby har Marmaris et stort udvalg af restauranter med mad fra det meste af verden. Holder du som jeg af god mad, så er det bare om at kaste dig ud i det lækre tyrkiske køkken.

Maden er smagfuld og krydret, men sjældent stærk. Der bruges friske lokale råvarer med masser af grøntsager, og kødet er typisk af lam, okse og kylling.

Du kan både finde nyere retter fra det tyrkiske køkken, men også traditionel mad fra den ottomanske periode.

Prøv at bestille meze, der er tyrkernes svar på tapas

Uanset hvad du vælger at spise, lokalt eller internationalt, så er det værd at se sig for. Som i mange andre feriebyer er der også i Marmaris mange tvivlsomme restauranter, der serverer pizza, fritter og steaks af ukendt oprindelse – det er steder, som er helt ligegalde ned kvaliteten.

Du kan med andre ord lave lidt research, men også se nærmere på nedenstående spisesteder, som jeg kan anbefale.

Sifirbir Adana Sofrasi – enkel restaurant, der både har specialiteter fra Adana, men også f.eks. kebab, durum og pizza. Her kan hele familien finde noget, de kan lide. På Kemeralti, gade 62.

Jan de Wit – pænere restaurant ved marinaen, hvor du kan finde steaks, pasta og tyrkiske retter på det store menukort. Også et fint sted for vegetarer. På Barbados Cadessi 123.

Dilek Fish House – måske en af Marmaris bedste fiskerestauranter. Det er et forholdsvis lille sted med venlig personale. Frisk fisk og skaldyr er på menukortet på Dilek Fish House, hvor familien selv hiver fangsten i land. På gade 64 tæt på stranden.

Marmaris har et heftigt natteliv, der primært er koncentreret i gaderne omkring den gamle bydel ved borgen og ved marinaen. Det er her (på gade 39) du finder bargaden, hvor der er liv og glade dage med et stort udvalg af barer, klubber og diskoteker.

Du kan selvfølgelig også få noget at drikke andre steder i byen – her finder du bl.a. cafeer, pubs og barer af enhver slags.

marmaris rejseguide
Udsigt fra borgen over havnen i Marmaris

Praktisk information

Vejr og klima i Marmaris

Marmaris har meget varme somre og milde vintre. Byen kan besøge fra slut april til ind i oktober, hvis du vil være nogenlunde sikker på godt vejr. I denne Marmaris rejseguide anbefaler vi slutningen af maj og starten af juni samt september.

I denne periode kan du forvente temperaturer på 24-30 °C og masser af sol. Sommermånederne kan være en varm fornøjelse – ikke sjældent sniger termometret sig op på over 38 °C.

Sundhed, forsikring og vaccination

Læs om sundhed på rejsen her og husk også forsikringen. Måske har du en rejseforsikring inkluderet i f.eks. din indboforsikring – hvis ikke kan du få et tilbud på forsikring her.

Penge

I Tyrkiet bruger man lira. Dem kan du hæve i en af de mange kontantautomater, der ligger overalt i byen. Automaterne har også engelsk menu. Bemærk, at der kan være gebyrer forbundet med at hæve i kontantautomaterne.

Mange hoteller, butikker og restauranter accepterer også f.eks. Visa og Mastercard. Handler du på markederne er kontanter ofte nødvendige.

EL

I Tyrkiet bruger man de samme stik som i Danmark. Jeg har aldrig været ude for at skulle bruge adapter. Vil du være på den sikre side, så kig ind hos rejsegear.dk, der både har adaptere og meget andet til din rejse.

Øvrigt

På Udenrigsministeriets hjemmeside kan du se den sidste nye rejsevejledning til Tyrkiet. Du kan også downloade ministeriets app Rejseklar, hvor du kan få gode råd til rejsen og skrive dig på danskerlisten.


Tak fordi du læste min Marmaris rejseguide
Jeg håber du fik noget ud af min Marmaris rejseguide. Du kan læse meget mere om byen på goturkiye.com, der er den officielle turistguide.

Kommentarer

  1. Jeg besøgte Marmaris for et par år siden, og det var en fantastisk oplevelse. Dog havde jeg nogle udfordringer med transporten fra Dalaman lufthavn, som var lidt kostbar med en taxa. Jeg endte med at bruge dolmus, og det var en sjov og billig måde at komme rundt på. Stranden var tætpakket om sommeren, men byen havde en livlig atmosfære. Jeg boede i nærheden af butikker og spisesteder, hvilket gjorde det bekvemt. Tak for at dele dine tips og råd om overnatning og transport!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *