Sihanoukville Rejseguide

sihanoukville rejseguide

Fra rolig backpackerfavorit til hæsblæsende ferieby. Sihanoukville i Cambodja ligger ud til Thailandbugten og var i en lang årrække primært henvendt til backpackere og eventyrer.

De forholdsvis få resorts blev til flere, og de senere år har byen forvandlet sig til en fuldt udbygget ferieby hjulpet på vej af især kinesiske investeringer. I dag er Sihanoukville (der er opkaldt efter den tidligere kong Sihanouk) en by man enten elsker eller hader.

Uanset byens udvikling, så er den stadig udgangspunkt for videre rejse til smukke nationalparker og paradisøerne Koh Rong Islands, der har nogle af Sydøstasiens bedste strande. Læs meget mere i min Sihanoukville rejseguide herunder.

sihanoukville rejseguide
Markedet, Psar Leu, er et autentisk og farverigt sted

Transport

Ind og ud

Sihanoukville har sin egen lufthavn, men den betjenes kun af Angkor Airways, der har få ruter.

Langt de fleste turister lander i Phnom Penhs internationale lufthavn, hvorfra der er 2-3 timers kørsel til Sihanoukville ad den nye motorvej. En lang køretur, hvis du lige er landet efter en flyvetur fra Europa, men det kan kun anbefales at tilbringe nogle dage i Phnom Penh, der er rigtig spændende. Du kan søge og sammenligne flybilletter her.

Fra Phnom Penh til Sihanoukville kan du tage langdistancebusserne. Billetter og busser fås af forskellig standard – fra luksuriøse minivans til store offentlige busser.

Som altid er der også mulighed for en privat transfer, men det er selvfølgelig væsentlig dyrere.

Det er en rigtig god idé at spørge på dit guesthouse/hotel om hjælp til transport. Som andre steder i Sydøstasien er man i Cambodja vant til turister, og overnatningsstederne har ofte et samarbejde med et tourbureau.

At komme rundt

Motorcykeltaxi eller mere bekvemt taxi eller Grab (Asiens svar på Uber) er den nemmeste måde at komme rundt. Husk af spørge til prisen inden du kører – den er som regel til forhandling.

Det gælder dog ikke tuk tuks, der i Cambodja er knallerter med anhænger. Her er prisen som regel fast.

Lige udenfor Sihanoukville finder du al det lokalliv som byen efterhånden er blottet for

Overnatning

Hytter og enkle bungalows er med årene og kinesernes ankomst skiftet ud med kæmpehoteller og store resorts.

Søg ned på den sydlige del af Otres Beach for at finde byens små overnatningssteder og vælg Sokha Beach, hvis du vil bo godt og luksuriøst ud til den fine strand.

Generelt er prisniveauet i Cambodja lavt, men Sihanoukville er dyrere end gennemsnittet. Det er dog stadig et sted, hvor du får meget for pengene.

Anbefalelsesværdige overnatningssteder

Herunder finder du en række anbefalelsesværdige overnatningssteder i Sihanoukville, der alle får gode anmeldelser fra tidligere gæster. Du finder selvfølgelig et væsentlig større udvalg på hotels.com og booking.com, som jeg selv bruger, når jeg skal booke hotel til mine rejser.

Budget

Sok Sabay Resort

Mellemklasse

Sea Breeze Resort
Sunbird Garden Resort
Om Home

Luksus

Sokha Beach Resort
Mary Beach Hotel & Resort

Mit valg

Sunbird Garden Resort

Et topvalg i Sihanoukville, hvis du vil bo lidt mere roligt. Sunbird Garden Resort ligger helt mod syd ved Otres Beach (200 m) og har bl.a. bar og swimmingpool. Værelserne kan synes lidt rustikke, men det opvejes nemt af beliggenheden og den gode service. Se billeder og priser på Sunbird Garden Resort.

sihanoukville rejseguide
Overnatningen i centrum består af større resorts

Seværdigheder og aktiviteter

For en del af år siden var Sihanoukville en backpackerfavorit med billig overnatning på stranden. Her kunne de rygsækrejsende tilbringe nogle dage inden turen gik videre til Koh Rong-øerne og spændende seværdigheder som Kampot, Bokor Hill og flere smukke nationalparker.

Selve byen er forholdsvis uinteressant, og det er de mange gode oplevelser i nærheden, der får vestlige turister til stadig at besøge Sihanoukville.

Strande

Sihanoukville har en lang række strande, men de er ikke af særlig god standard. Søg ned mod den sydlige del af Otres Beach, hvor du kan være heldig, at der stadig er lidt ro og mulighed for at bo på stranden i en billig bungalow.

Det er dog værd at bemærke, at Sihanoukville er i konstant forandring. Kineserne er som nævnt komme til området og har lavet store del af byen om til et rædselsfuldt turistområde.

Undgå strandene omkring centrum. Det gælder Independence Beach, Serendipity Beach og Occheuteal Beach. Mellem de to førstnævnte skiller Sokha Beach sig ud ved at være ren og pæn. Store dele af stranden er dog privatejet.

Lokalmarkedet (Psar Leu)

I Sihanoukville finder du et farverigt lokalmarked med især frisk frugt og grønt. Det er primært et ferskvaremarked, hvor du kan se de lokale på slap line. Læg vejen forbi, hvis du vil se noget autentisk hverdagsliv. Der er også mulighed for at købe street food.

Tag ud til Kog Rong-øerne for at få god strand og en tilbagelænet vibe

Aktiviteter

Efterhånden som Sihanoukville er blevet en mere eller mindre etableret turistby, er der dukket en lang række aktiviteter op. F.eks. kajak, jeepsafari, vandland, windsurfing, dykning og kokkeskole.

Øhop

Ud for kysten ved Sihanoukville ligger en stribe paradisøer, der er en helt anden verden end byen. Her finder du de lækreste bountystrande med hvidt sand og krystalklart vand. Du kan bo i hytter og bungalows på stranden, og Koh Rong og Koh Rong Sanloem er den direkte årsag til, at vestlige turister besøger denne del af Cambodja.

Husk at booke overnatning på Koh Rong i god tid i højsæsonen

Her finder du al den backpackervibe som Sihanoukville efterhånden er helt blottet for. Man kan kun bede til, at kineserne holder sig væk og den gode afslappede atmosfære vil være en del af øerne i mange år fremover. Du kommer til Koh Rong og Koh Rong Sanloem fra færgeterminalen centralt i byen. Der er afgang ca. hver halve time i højsæsonen.

Ream Nationalpark

Der er ikke langt fra Sihanoukville til smuk natur. Her og der ligger vandfald, men tag til nærliggende Ream Nationalpark, hvor du kan opleve et pragtfuldt skovområde med mangrove, strande og ægte regnskov med kæmpetræer. I parken lever bl.a. aber, hjorte, skildpadder og et stort antal fugle.

Du kan tage med på færdigpakkede guidede ture til Ream Nationalpark, hvor du f.eks. kan trekke, sejle i mangroven eller spotte fugle. Du bliver som regel hentet på dit hotel og sat af samme sted, når dagen er omme.

Du finder gode naturoplevelser i Ream Nationalpark

Mad og drikke

Maden i Cambodja kan siges at være et mix af det thailandske og vietnamesiske køkken. Ris og nudler præger de fleste retter, men som i Vietnam er der også en fransk indflydelse. Selvom nogle retter kan ligne det man får serveret i Thailand, så er de i Cambodja sjældent stærke.

Ved kysten og dermed også i Sihanoukville, spiser man rigtig meget fisk og skaldyr. Et godt valg, der i Cambodja er til at betale. Er der noget som en hel grillet fisk ledsaget af en kold Angkor-øl?

Skal man pege på en nationalret, så må det være amok, der er en fiskecurry kogt i bananblade. En anden traditionel ret er suppen samlor, der typisk serves som tilbehør.

Kinesiske restauranter er der masser af, men du finder også caféer/spisesteder med vestlig mad som pizza og burger.

Anbefalelsesværdige spisesteder

The Secret Garden – på hotel The Secret Garden finder du en rigtig god restaurant, der serverer både vestlig og asiatisk mad. Det er et pænere sted, hvor du kan spise på stranden.

Sandan – et andet topvalg i Sihanoukville er Sandan, hvor man prøver at hjælpe udsatte unge med job og uddannelse. Maden er i top, og jeg anbefaler at du prøver en af menuerne – f.eks. 8 retter for 18 USD. Maden er asiatisk med et touch, og Sandan er også et godt sted for vegetarer.

Duo Restaurant – god fiskerestaurant ved Otres Beach. Der er dog også andet på menukortet – bl.a. bbq og lokale retter. Duo er et pænere sted med god service og rimelige priser. Du kan også roligt tage forbi til en øl eller cocktail.

Da jeg første gang besøgte Sihanoukville var byen et slags wild west. Backpackerne samlede sig på strandene, hvor de om aftenen fornøjede sig med buckets (en spand med sprut som alle drikker af).

Samtidig var byen et samlingssted for fastboende udlændinge og mere elle mindre kriminelle, der solgte hash og stoffer på barerne, hvor letlevende piger gjorde sig til.

I dag har den kinesiske indflydelse ændret billedet betragteligt. De prostituerede er her stadig, men underholdningen er i høj grad målrettet byens nye besøgende.

Backpackerne er klemt sammen på den sydlige del af Otres Beach, men det vanvittige natteliv er blevet erstattet af fest og farver under lidt mere ordnede forhold. Jo, det er stadig festligt, men ikke wild west som i gamle dage.

Nattelivet i Sihanoukville inkluderer også casinoer, der er en af hovedårsagerne til, at kineserne kommer til byen. De skyder op som paddehatte og tilbyder typisk også bar og natklub.

Selvom Sihanoukvilles udvikling er frygtelig, så er solnedgangene heldigvis de samme

Praktisk information til din rejse

Vejr og klima i Sihanoukville

Sihanoukville har bedst vejr fra november til marts med januar og februar som de tørreste måneder. Temperaturen ligger på 29 til 33 °C i perioden med marts som varmeste måned. Området får betydelig regn i sommermånederne, hvor temperaturen ligger på 32 til 34 °C.

Sundhed, forsikring og vaccination

Måske skal du have vaccinationer inden din rejse til Cambodja/Østen. Du kan læse mere om de aktuelle anbefalinger her. Husk også forsikringen – måske har du en rejseforsikring inkluderet i f.eks. din indboforsikring – hvis ikke kan du få et tilbud på forsikring her. Læs mere om sundhed på rejsen her.

Penge

Den cambodjanske møntfod hedder riel, men flere steder kan du også bruge thailandske baht og amerikanske dollars. Det er dog en god idé at have lidt riel til de steder, der kun modtager den lokale møntfod. I byen ligger flere kontantautomater – også med engelsk menu, der er nemme at bruge.

EL

I Cambodja bruger man de samme stik som i Danmark. Jeg har aldrig været ude for at skulle bruge adapter. Vil du være på den sikre side, så kig ind hos rejsegear.dk, der både har adaptere og meget andet til din rejse.

Øvrigt

Du skal have visum for at besøge Cambodja. Det kan du få ved ankomst eller søge online, inden du rejser. Medbring et nyt pasfoto. Bemærk, at visum ved ankomst kun kan opnås udvalgte steder i Cambodja (ellers skal der ansøges på forhånd) – lufthavnene i Phnom Penh og Siem Reap er nogle af dem.

Se mere om indrejse i Cambodja på Udenrigsministeriets hjemmeside. Her kan du også se den seneste rejsevejledning til Cambodja inden du rejser. På Udenrigsministeriets hjemmeside kan du downloade ministeriets app Rejseklar, hvor du kan få gode råd til rejsen og skrive dig på danskerlisten.


Tak fordi du læste min Sihanoukville rejseguide
Jeg håber du fik noget ud af min Sihanoukville rejseguide. Du kan læse meget mere om byen på tourismcambodia.org, der er den officielle turistguide.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *