Alanya Rejseguide

alanya rejseguide

Alanya er danskernes favoritrejsemål i Tyrkiet. Byen er forholdsvis stor med et kæmpe udvalg af barer, cafeer, restauranter, aktiviteter og overnatningssteder.

Du finder også glimrende strande og flere gode seværdigheder, men Alanya er også et godt udgangspunkt for udflugter til f.eks. smuk natur og historiske steder.

Det er med andre ord en alsidig by, som du kan læse mere om i min Alanya rejseguide, som jeg håber du kan bruge til ferien. Et varmt velkommen til Travelguru.

Et kig fra borgen over den østlige del af Alanya, havnen og Keykubat Beach

Transport

Ind og ud

Alanya har egen international lufthavn, der ligger ca. 44 km vest for centrum. Lufthavnen hedder Gazipasa og har koden GZP. Den er forholdsvis ny og benyttes af nogle charterbureauer såvel som SAS, der har en direkte rute fra København.

Før åbningen af Gazipasa fløj alle selskaber til lufthavnen i Antalya (kode: AYT), der stadig betjener mange charterruter fra Danmark og Skandinavien. Antalyas lufthavn ligger 125 km fra Alanya og transporttiden er et par timer.

Du kan søge og sammenligne priser på flybilletter her og finde tilbud på charterrejser til Alanya her.

Har du valgt en charterrejse, så er lufthavnstransfer ofte inkluderet eller kan nemt tilkøbes. Er du på egen hånd kan du tage en taxi eller hjemmefra bestille en privat transfer til en fast pris. Det kan især anbefales, hvis du vil hurtigt afsted til dit hotel, har meget bagage eller er en større rejsegruppe.

At komme rundt

Alanya er som nævnt en større by, hvor du nemt kan få brug for transport. Mange hoteller ligger langs kysten på begge sider af byen, og her kan du tage en lokalbussen, der kører op og ned ad strandvejen

Busserne har erstattet dolmus, der nu kun kører længere ruter ud af byen. Lokalbusserne har faste stoppesteder markeret med et D. Du kan betale med kort eller kontanter – turen er billigst med kort (8,75 TL). Betaler du kontant (11,25  TL pr. tur) skal du sørge for at have så lige penge som muligt.

Der betales pr. tur – skal du skifte bus for at komme til din destination, så skal der købes ny billet.

Nogle hoteller tilbyder også transport ind til Alanya for deres gæster. Alternativt kan du tage en taxi – det kan dit hotel helt sikkert hjælpe med. Husk at aftale pris inden du kører, hvis der ikke bruges taxameter.

I Alanya finder du også en lang række tourbureauer, der kan sørge for udflugter som privat- eller gruppeture. Her er det dog værd at være opmærksom. Mange udflugter inkluderer stop ved f.eks. smykkebutikker og tæppefabrikker med et vist salgspres.

Spørg grundigt ind til ruten, stop undervejs og hvad der er inkluderet i prisen. Der er ingen som helst grund til at spilde feriedagene på noget, der ikke interesserer dig.

alanya rejseguide
Den vestlige del af Alanya med Kleopatra Beach set fra kabelbanen

Overnatning

Der er flere grunde til Alanyas popularitet. En af dem er uden tvivl det lave prisniveau på overnatning. Her får du rigtig meget for pengene, og især børnefamilier har et godt øje til Alanya, der kan vælge all inclusive til billige penge.

De store resorts langs kysten har som regel et hav af aktiviteter og faciliteter. Nogle endda sit eget vandland. Du kan ofte vælge forskellige former for pension – fra kun morgenmad til all inclusive. Husk: Vælger du all inclusive, så kan du godt regne med, at kvaliteten følger prisen!

Alanyas størrelse og alsidighed betyder, at byen har noget for alle. Du behøver bestemt ikke rejse med familien for at finde Alanya interessant. Der er også flere dejlige boutiquehoteller til f.eks. parferien ligesom ungdommen i årevis har nydt godt af byens gode natteliv.

En ting du skal være opmærksom på, når du booker overnatning, er beliggenheden. Ferieområdet er langstrakt med strande på begge sider af halvøen, der ligger ved Alanyas centrum.

Mod vest finder du Kleopatra Beach, der er byens mest populære strand. Der er solstole og parasoller på række og mulighed for bl.a. vandsport og beachvolley. På den østlige side af halvøen har du samme muligheder – her er der dog lidt længere mellem solstolene.

Hoteller og kæmperesorts ligger som perler på en snor langs kysten, og fra nogle af dem kan der være 20-25 km ind til centrum. Har du et ønske om at bruge byen meget, så tjek hotellets beliggenhed.

Anbefalelsesværdige overnatningssteder

Herunder finder du en række anbefalelsesværdige overnatningssteder i Alanya, der alle får gode anmeldelser af tidligere gæster.

Du finder selvfølgelig et væsentlig større udvalg hos et af charterbureauerne, der tilbyder hoteller i alle områder og i alle kategorier – f.eks. vandland, boutique og kun-for-voksne.

Budget

Lejligheder Green Park – Populært familiehotel med gode lejligheder og faciliteter som pool, legeplads og vandrutsjebaner.

Mellemklasse

Riviera Hotel & Spa – Dejligt 4-stjernet hotel ved Kleopatra Beach. Her er bl.a. spa, pool, fitness, børnepool og restaurant.

Gran Okan Hotel – Ved stranden og i gåafstand til centrum. Gran Okan har pool, børnepool, restaurant og flere aktiviteter.

Luksus

Hotel Haydarpasha Palace – Fantastisk familiehotel med flere pool, vandrutsjebaner og masser af aktiviteter og faciliteter. All inclusive inkluderet.

Hotel Utopia World – Stort resort ved stranden med 11 pools og en lang række aktiviteter og faciliteter. All inclusive inkluderet.

Mit valg

Hotel Sunpark Garden

Kombinationen supergodt til en fantastisk pris gør sig i den grad gældende på Sunpark Garden. Her bor du med faciliteter som bar, restaurant, børnepool og swimmingpool.

Der er mulighed for at booke familieværelser og selv at vælge pension – fra morgenmad til all inclusive. Se billeder og priser på Hotel Sunpark Garden.

alanya rejseguide
Alanya har adskillige skønne resorts

Seværdigheder og aktiviteter

Alanya har flere gode seværdigheder, men som nævnt i indledningen ligger byen også perfekt til et besøg ved en række spændende historiske steder. Dem kan du læse om herunder, og i hvert fald borgen er en af de ting du skal se i Alanya.

Er du interesseret i kultur og historie, så ligger Alanya tæt på f.eks. Perge, Aspendos og Side.

Som populær turistby kan du vælge mellem en lang række aktiviteter. De store resorts har typisk mange muligheder for sjov og aktiv ferie, men også i byen er der muligheder for dig, der ikke kun kommer til Alanya for sol og strand.

Alanyas borg

Alanya har masser af spændende historie. Tag blot en tur op på toppen af halvøen, hvor du kan se resterne af den borg som seldsjukkerne opførte efter deres erobring af byen i 1220.

Der er i dag kun ruiner tilbage, men en intakt bymur, hvorfra du har en forrygende udsigt over Alanya og Middelhavet. Du kan gå op til toppen af bjerget (hårdt), tage bussen eller som noget forholdsvis nyt kabelbanen. Det koster ca. 60 kr. for begge veje – se mere om kabelbanen her.

Vandtårnet og Det Etnografiske Museum

Borgen var en del af et større byområde, som også inkluderer det røde vandtårn, Kızıl Kule, der er blevet Alanyas vartegn. De første etager af tårnet indeholder i dag Det Etnografiske Museum. Nedenfor Kızıl Kule kan du se det gamle skibsværft, som seldsjukkerne opførte i 1227.

Sejltur og grotterne rundt om halvøen

Fra havnen i Alanya har du mulighed for at tage med på flere forskellige sejlture i Middelhavet. De korte ture sejler blot rundt om halvøen, hvor der er flere grotter. Men der er mange andre muligheder for en tur på havet.

Du kan tage med katamaranen, på sunset cruise eller prøve piratskibet. På dagturene er der ofte frokost inkluderet og stop ved grotter og mulighed for at bade.

En tur på havet er populært – i baggrunden det karakteristiske røde tåen

Damlatas-grotten

Nedenfor den vestlige side af halvøen, tæt på Kleopatra Beach, ligger Damlatas-grotten, hvor du kan se stalaktitter og stalagmitter. Der er et højt CO²-indhold og en konstant temperatur på lige over 20 °C i grotten.

Markedet

Alanya er heldigvis ikke kun turisme. Byen er stor nok til at have et lokalmarked, hvor du kan se de lokale på slap line, når de shopper kød, frugt, grønt og ting til husholdningen. Fredagsmarkedet centralt i Alanya er en populært begivenhed, der samler både lokale og turister.

Dimcayfloden

Ca. 5 km øst for halvøen støder du ind i Dimcayfloden, der snor sig ind i landet. Eller rettere: vandet kommer fra bjergene og ender i Middelhavet. Dimcay er populær blandt både lokale og turister, der spiser på en af de store restauranter langs bredden.

Naturen er bestemt smuk, men oplevelsen spoleres af det evige strøm af turister. Tag hellere længere op i bjergene for en mere rolig og autentisk oplevelse.

Aktiviteter

Alanya har masser af gode aktiviteter. Skal ferien ikke kun tilbringes ved pool eller strand, så kan du booke et af de store resorts, der tilbyder aktiviteter og forlystelser for både børn og voksne. Alternativt kan du finde bl.a. disse aktiviteter i Alanya:

• River Rafting
• ATV og quad bike
• Dykning og snorkling
• Hamam
• Jeep safari
• Paragliding
• Vandsport
• Vandland

Fristende krydderier på markedet

Mad og drikke

En rejse til Tyrkiet handler i høj grad også om god mad. Det kan måske være svært at få øje på med de mange muligheder for all inclusive og tvivlsomme turistrestauranter langs kysten.

Men prioriterer du god mad på din rejse, så har Alanya et fint udvalg af restauranter, der serverer retter fra det tyrkiske køkken, som jeg bare elsker. Maden er en skøn blanding af ingredienser og traditioner fra Mellemøsten og Middelhavsområdet, men har naturligvis også sit eget særpræg og egensretter.

Jeg anbefaler, at du prøver meze, der er tyrkernes svar på tapas og antipasti. Her får du serveret en række småretter, som ofte deles af hele bordet. En god måde at prøve forskellige retter og få en idé om, hvad tyrkisk mad er.

Lækre retter fra menukortet du kan vælge er f.eks. kødbollerne köfte, der fås i adskillige udgaver, suppen corba med bl.a. bulgur og røde linser, Manti, små kødfyldte dumplings (eller ravioli) serveret med yoghurt og krydret sauce, samt imam bayildi, der er fyldt aubergine og en skøn vegetarret

Du kan også få forskellige retter lavet i en slags lerkande, hvor kød, krydderier og grøntsager mixes sammen til et smagfuldt måltid. F.eks. testi kebab, hvor man slår hul på kanden. Med Alanyas beliggenhed ud til havet er frisk fisk og skaldyr også en del af menukortet.

Som du kan læse er der masser af lækre tyrkiske retter, du kan prøve, men som populær turistby kan du selvfølgelig finde mad fra hele verden.

Faktisk er det turistrestauranterne, der er flest af. Den slags steder, der har et hav af muligheder på menukortet som f.eks. pizza, burger og steaks. I Alanya kan det virkelig betale sig at se sig for, hvis du vil spise godt.

Prisniveauet er absolut rimeligt, og som så mange andre steder i verden kan det også her betale sig at spise lokal mad. Endnu en grund til at gå på opdagelse i det tyrkiske køkken. Ingen rejseguide til Alanya uden anbefalinger til gode restauranter – de kommer her:

Anbefalelsesværdige spisesteder

Iskele Sofrasi Father and Son – God og billig tyrkisk mad ved byens havn. Her finder du et stort udvalg af kebab og tyrkiske specialiteter, men der er også steaks og frisk fisk og skaldyr. God service og atmosfære. På Tophane Caddesi.

Ravza Restaurant – I forlystelsesområdet ved havnen ligger Ravza Restaurant, der serverer glimrende mad fra Tyrkiet/Middelhavsområdet. Der serveres ikke alkohol. Ravza har åbent til frokost og aften.

Eski Ev (Old House) – Rigtig dejlig restaurant, der laver lækker tyrkisk mad, som hæver sig væsentligt over gennemsnittet. Du kan bl.a. vælge meze og flere spændende lokale retter. Udvalget er ikke stort, men i høj kvalitet. Du kan bl.a. sidde i en hyggelig gårdhave. På Damlatas Caddesi.

Seasons Restaurant – Det ER muligt at spise mere moderne mad i Alanya. F.eks. på Seasons Restaurant, der har et internationalt fusionskøkken med lokalt touch. I forhold til mad, service, omgivelser og atmosfære er Seasons en af de bedste restauranter i Alanya. På Sanayi Caddesi.

Hisar Restaurant – Næsten på toppen af halvøen og med fantastisk udsigt ligger Hisar Restaurant, der serverer glimrende mad fra Tyrkiet og Middelhavsområdet. Bordreservation anbefales. Restauranten henter dig gerne på dit hotel og kører dig hjem igen. På Kale Caddesi.

Alanya har et yderst heftigt natteliv. Ungdommen har i årevis valfartet til byen, hvor den hektiske Bar Street omkring havneområdet er epicentret for en glad aften og nat i byen.

Her finder du både pubs, barer, klubber og diskoteker. Et område, hvor der virkelig er gang i gaden. Bar Street er primært henvendt til den yngre generation, men fortvivl ikke, hvis du er lidt ældre og vil noget andet. Alanya har både bierstuben, pubs med livesport og bedre cocktailbarer.

Tyrkisk mad er superlækkert

Praktisk information

Vejr og klima i Alanya

I Alanya er vintrene milde og somrene meget varme. Byen kan besøges fra slut april til ind i oktober, hvis du vil være nogenlunde sikker på godt vejr. I denne Alanya rejseguide anbefaler jeg slutningen af maj og starten af juni samt september.

I denne periode kan du forvente temperaturer på 24-30 °C og masser af sol. Sommermånederne kan være en varm fornøjelse – ikke sjældent sniger termometret sig op over 40 °C.

Sundhed, forsikring og vaccination

Læs om sundhed på rejsen her og husk også forsikringen. Måske har du en rejseforsikring inkluderet i f.eks. din indboforsikring – hvis ikke kan du få et tilbud på forsikring her.

Penge

I Tyrkiet bruger man lira. Dem kan du hæve i en af de mange kontantautomater, der ligger overalt i byen. Automaterne har også engelsk menu. Bemærk, at der kan være gebyrer forbundet med at hæve i kontantautomaterne.

Mange hoteller, butikker og restauranter accepterer også f.eks. Visa og Mastercard. Handler du på markederne, er kontanter ofte nødvendige.

EL

I Tyrkiet bruger man de samme stik som i Danmark. Jeg har aldrig været ude for at skulle bruge adapter. Vil du være på den sikre side, så kig ind hos rejsegear.dk, der både har adaptere og meget andet til din rejse.

Øvrigt

På Udenrigsministeriets hjemmeside kan du se den sidste nye rejsevejledning til Tyrkiet. Du kan også downloade ministeriets app Rejseklar, hvor du kan få gode råd til rejsen og skrive dig på danskerlisten.


Tak fordi du læste min Alanya rejseguide
Jeg håber du fik noget ud af min Alanya rejseguide. Du kan læse meget mere om byen på goturkiye.com, der er den officielle turistguide.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *