Hyggelige Amsterdam med de mange kanaler er perfekt til en miniferie eller weekendtur. Hollands hovedstad ligger tæt på Danmark og byder især på mange kulturelle oplevelser.
Amsterdam er en stor by, men heldigvis består det historiske centrum stadig af kanaler og charmerende huse. Byen er med sine smalle sidegader og hyggelige baggårde spændende at udforske til fods. Alt det og meget mere kan du læse mere om i min Amsterdam rejseguide.
Indholdsfortegnelse
Transport
Ind og ud
Der er mange måder at komme til Amsterdam. Nemmest er det selvfølgelig at flyve – der er direkte ruter fra både Billund og København med KLM. Nogle lavprisselskaber har også ruter til byen. Du kan finde og sammenligne flybilletter her.
Fra Schiphol Airport koster det ca 40 € med taxi til centrum, men du kan også booke en privat lufthavnstransfer hjemmefra. Det er også supernemt at tage toget – stationen ligger under lufthavnsterminalen og turen tager ca. 20 minutter og koster liger over 5 €.
Mange tager også bilen til Amsterdam, der kan nås på en dag. Fra både Aarhus og København er der ca. 800 km til den hollandske hovedstad.
En billig måde at komme til Amsterdam er med Flixbus. Du kan tage bussen fra både Aarhus, Odense og København.
At komme rundt
Bor du i centrum kan du med gode ben gå rundt til de forskellige seværdigheder. Amsterdam er dog et sted, hvor man godt kan få brug for transport, og heldigvis har byen masser af busser og sporvogne.
Du kan købe billet hos chaufføren eller konduktøren, men skal du bruge den offentlige transport meget, så kan du købe et City Card. Udover gratis transport, så er der også flere andre fordel ved kortet som f.eks. gratis entré til en lang række attraktioner.
Du kan se et kort over Amsterdams offentlige transport her.
Overnatning i Amsterdam
Fra hostels til vild luksus. Amsterdam har alle mulige former for overnatning, og det er kun fantasien og selvfølgelig pengepungen, der sætter grænser for, hvordan du kan bo.
Som i andre større byer, er det en god idé at tjekke om du kan parkere ved hotellet, hvis du kommer i egen bil. Nogle hoteller tilbyder gratis parkering, andre mod gebyr. Skulle du booke et hotel udenfor centrum, så kommer du som nævnt nemt ind til byen med offentlig transport.
Anbefalelsesværdige overnatningssteder i Amsterdam
Herunder finder du en række anbefalelsesværdige overnatningssteder i Amsterdam, der alle får gode anmeldelser fra tidligere gæster. Du finder selvfølgelig et væsentlig større udvalg på hotels.com og booking.com, som jeg selv bruger, når jeg skal booke hotel til mine rejser.
Budget
The Flying Pig Uptown Hostel – museumsdistriktet
Stayokay Hostel Vondelpark – Amsterdam øst/Vondelpark
Mellemklasse
Bed & Breakfast La Festa – Jordaan
Adriaen von Ostade – De Pijp
Luksus
Bed & Breakfast Milkhouse Luxury Stay Amsterdam – Leidseplein
Crown Guesthouse Amsterdam – Binnenstad
Mit valg
Motel One
I min Amsterdam rejseguide anbefaler jeg Motel One. Det er et lækkert hotel, der tilmed kan bookes til en god pris. Her bor du i lyse moderne værelser og har mulighed for at tilkøbe morgenmad. Se billeder og priser på Motel One.
Seværdigheder i Amsterdam
Amsterdams gamle bydel er næsten en seværdighed i sig selv. Det er hyggeligt bare at gå rundt i gaderne, hvor du bl.a. kan opleve smukke baggårde og de karakteristiske smalle huse.
Byen har også et væld af gode museer – de vigtigste er nævnt herunder, men der er selvfølgelig mange andre – f.eks. Rembrandt House Museum, Ostemuseet, Torturmuseet og Stedelijk Museum, der har en imponerende samling af moderne kunst.
Populært er det også at tage på rundvisning på det store bryggeri Heineken, der ligger lige ved siden af Rijksmuseum.
Tjek eventuelt om det kan betale sig at købe et Amsterdam Card, der giver rabat eller gratis entré til en lang række seværdigheder.
Kanalrundfart
En kanalrundfart er en god måde at se Amsterdam. Du kommer forbi husbåde og smukke kirker og sejler under adskillige broer. Der er afgang flere steder, og det kan anbefales at tage en guidet tur, så du samtidig lærer lidt om byen.
Anne Franks Hus
En af Amsterdams mest populære seværdigheder er Anne Franks Hus, der i dag er museum. Her kan du se hvordan den jødiske pige Anne Frank og hendes familie levede i skjul for nazisterne under 2. verdenskrig.
Husk at booke billet i forvejen til Anne Franks Hus
Det er en gribende historie, og selvom museet er udvidet markant, så er det stadig Anne Franks værelse, der er er højdepunktet. Der er altid lang kø foran Anne Franks hus, så book billet i forvejen.
Lige ved siden af ligger den flotte kirke Westerkerk, der stod færdig i 1630. Det 85 meter høje tårn kan ses fra store dele af byen.
Van Gogh Museet
Maleren Vincent Van Gogh har sit helt eget museum i Amsterdam. Her er ikke kun værker af Van Gogh, men også af bl.a. Monet og Gauguin. Også ved et besøg på Van Gogh Museet er det en god idé at booke billet i forvejen.
Rijksmuseum
Få hundrede meter fra Van Gogh Museet ligger det enorme Rijksmuseum, der fortæller om Hollands historie gennem århundreder. Her er også kunst af bl.a. Rembrandt og Van Gogh samt en asiatisk afdeling. Museet råder over én million genstande og har både faste og skiftende udstillinger.
Vil du på guidet rundvisning, så book billet god tid. Med 2½ million årlige besøgende er Rijksmuseum en af Amsterdams mest populære seværdigheder.
Hashmuseet
Amsterdam er berømt for sine coffeeshops og liberale holdning til hash. På Hashmuseet kan du høre meget mere om hash og alt det planten kan bruges til. Der er mulighed for en guidet rundvisning.
Dam-pladsen
Midt i det såkaldte kanaldistrikt (centrum) ligger Dam-pladsen med med det store mindesmærke for faldne soldater under 2. verdenskrig i midten. Pladsen er flankeret af bl.a. det kongelige palads, der egentlig blev opført som rådhus inspireret af bygninger fra det gamle Rom.
Der er offentlig adgang til den monumentale bygning, der gemmer på masser af flotte genstande. I gaderne omkring er der masser af caféer og spisesteder og mulighed for shopping.
Bloemenmarkt
Holland og Amsterdam er berømt for sine blomster. Tulipanfestivalen finder sted i foråret, men året rundt kan du besøge Bloemenmarkt, der ligger i centrum langs en af byens kanaler. Det siges at være verdens eneste flydende blomstermarked.
Red Light District
Amsterdams Red Light District er helt unikt. Her står prostituerede i vinduerne og gør sig til. Det er et farverigt område, der ligger centralt i byen. Her er selvfølgelig også shops og barer.
Mad og drikke
Det er ikke så tit man hører om det hollandske køkken, og det er der en grund til. Eller rettere : sådan var det tidligere. I dag behøver du ikke spise dig mæt i pølser og friturestegte kroketter – Amsterdam er med helt fremme når det gælder gode spisesteder, der serverer innovative retter lavet af friske råvarer.
Fisk og skaldyr har altid været en del af det hollandske køkken (f.eks. sild og røget ål), men en ny generation af kokke er i gang med at udvikle og nyfortolke de klassiske retter.
I Amsterdam kan du finde mad fra hele verden, og især er det værd at prøve de indonesiske spisesteder (Indonesien var tidligere en hollandsk koloni).
Rijsel – hollandsk/fransk køkken, hvor du skal prøve den marinerede kylling. Vælg mellem á la carte eller 3-retters menu. Åben fra mandag til fredag – husk at reservere bord. På Marcusstraat 52.
Maris Piper – internationalt køkken møder hollandske klassikere. Her får du skøn mad i stilfulde omgivelser. Åben til frokost og aften. På Frans Halsstraat 76.
Eetcafe Rosereijn – hipt spisested i lige så hippe Jordaan. Her får du ærlig hollandsk mad i selskab med de lokale. Også burger, salat og god belgisk øl. På Haarlemerdijk 52.
Foodhallen – populært madmarked med 20-25 boder. Her er bl.a. mad fra Indien, Mexico, Vietnam og Japan. Livlig stemning og gode priser. På Bellamyplein.
Skulle du få lyst til en tur i byen, så er du kommet til det rette sted. Amsterdam er berømt for sit natteliv, der kan være præcis som du ønsker det.
Især har byen en stort antal klubber, der spiller dance og techno. I Hollands hovedstad går man ikke kun i byen i weekenden – også i hverdagene er der mennesker på caféer, pubber, barer og diskoteker.
Praktisk information
Vejr og klima i Amsterdam
Vejret i Amsterdam er som i Danmark sæsonbetonet med forår, sommer, efterår og vinter. Forår og sommer er højsæson i Amsterdam, men efteråret er også et glimrende tidspunkt at besøge den hollandske hovedstad.
Temperaturen i sommermånederne ligger typisk på 19-22 °C, men det kan i perioder være varmere. Fordelen ved efteråret er selvfølgelig lavere hotelpriser.
Sundhed, forsikring og vaccination
Læs om sundhed på rejsen her og husk også forsikringen. Måske har du en rejseforsikring inkluderet i f.eks. din indboforsikring – hvis ikke kan du få et tilbud på forsikring her.
Penge
I Holland bruger man euro. Dem kan du hæve i en af de mange kontantautomater, der ligger overalt i byen. Automaterne har også engelsk menu. Bemærk, at der kan være gebyrer forbundet med at hæve i kontantautomaterne.
Mange hoteller, butikker og restauranter accepterer også f.eks. Visa og Mastercard. Handler du på markederne er kontanter ofte nødvendige.
EL
I Holland bruger man de samme stik som i Danmark. Jeg har aldrig været ude for at skulle bruge adapter. Vil du være på den sikre side, så kig ind hos rejsegear.dk, der både har adaptere og meget andet til din rejse.
Øvrigt
På Udenrigsministeriets hjemmeside kan du se den sidste nye rejsevejledning til Holland. Du kan også downloade ministeriets app Rejseklar, hvor du kan få gode råd til rejsen og skrive dig på danskerlisten.
Tak fordi du læste min Amsterdam rejseguide
Jeg håber du fik noget ud af min Amsterdam rejseguide. Du kan læse meget mere om byen på iamsterdam.com, der er den officielle turistguide.
Elsker billedet af Begijnhof. Bare smukt. 🤗