Malmø Rejseguide

Malmø, der ligger mindre end en times kørsel fra København, byder på masser af spændende danmarkshistorie. Alligevel er Sveriges tredjestørste by anderledes og et besøg værd.

Først og fremmest, så har Malmø en hyggelig gammel bydel, og så er der det lave prisniveau, som gør det sjovt at shoppe og spise god mad. Alt det og meget mere kan du læse mere om i min Malmø rejseguide herunder.

malmø rejseguide
Malmøs gamle bydel er omkranset af vand

Transport

Ind og ud

Som nævnt ligger Malmø en kort køretur fra København. Turen kræver dog en tur over Øresundsbroen, og det er en forholdsvis dyr fornøjelse. Det er dog altid rart at køre i egen bil – ikke mindst, hvis du vil på udflugt udenfor byen.

Du behøver ikke bil for at komme rundt i Sydsverige – tag Øresundstoget!

Alternativet til bil er at tage toget. Det kan klart anbefales. Det er nemt, billigere end bilen og så er der afgang hvert 20. minut fra f.eks. Købehavns Hovedbanegård i hverdagene. Du kan se afgange med øresundstoget her.

Du kan endda bruge rejsekort, hvis du skal med toget fra København til Malmø. Malmø Centralstation ligger i centrum et stenkast fra byens hyggelige gamle bydel.

At komme rundt

Bor du i centrum er Malmø ikke større end du kan gå rundt. De grønne busser er bybusser, som du kan bruge, hvis der er for langt til fods. Busserne er kontantløse, men til gengæld kan du købe billet med f.eks. visakort – helt genialt.

Skal du længere væk er der de gule busser, men også øresundstoget, der bare er nemt at tage.

malmø rejseguide
Charmerende huse på Lilla Torget i den gamle bydel

Overnatning i Malmø

Malmø har et pænt udvalg at hoteller. Som i det øvrige Skandinavien er prisniveauet forholdsvis højt. Selve bymidten er ikke så stor, og du kan nemt gå rundt til de fleste seværdigheder, hvis du bor i eller udenfor den gamle bydel.

Kommer du til Malmø i egen bil og booker hotel inde i byen, så vær opmærksom på, om der er parkeringsmuligheder. Enten gratis eller mod gebyr.

Anbefalelsesværdige overnatningssteder i Malmø

Herunder finder du en række anbefalelsesværdige overnatningssteder i Malmø, der alle får gode anmeldelser fra tidligere gæster. Du finder selvfølgelig et væsentlig større udvalg på hotels.com og booking.com, som jeg selv bruger, når jeg skal booke hotel til mine rejser.

Budget

Hotel N Hostel Malmø City – enkle prisbillige værelser med eller uden privat badeværelse – tæt på den gamle bydel
Teaterhotellet – basic enkelt- eller dobbeltværelser i gåafstand til den gamle bydel
Scandic St. Jørgen – lyse og moderne værelser og flere faciliteter – perfekt beliggenhed i den gamle bydel

Mellemklasse

Mayfair Hotel Tunneln – mindre charmerende hotel i centrum, der får rigtig gode anmeldelser
The More Hotel – lyse og moderne værelser eller lejligheder – ca. 20 minutters gang til Stortorget
Quality Hotel The Mill – stort hotel med en lang række faciliteter – tæt på den gamle bydel

Luksus

Hotel Duxiana – moderne værelser i ældre charmerende bygning tæt på togstationen – morgenmad er inkluderet
MJ’s – elegant luksus og rigtig god service – i den gamle bydel
Elite Hotel Esplanade – lækker luksus og faciliteter som bar/lounge og restaurant – i den gamle bydel

Mit valg

Mayfair Hotel Tunneln

I min Malmø rejseguide anbefaler jeg Mayfair Hotel Tunneln. Her bor du tæt på (næsten) alt hvad Malmø har at byde på. Har du familien med, så tilbyder hotellet også værelser med plads til fire personer.

Alle værelser har tv, minibar, gratis wifi og mulighed for at lave te/kaffe. Der er restaurant på hotellet, der tilbyder gratis morgenmadsbuffet. Parkering er tilgængelig. Se priser og billeder af Mayfair Hotel Tunneln.

Det flotte apotek Lejonet

Seværdigheder i Malmø

Malmø har flere gode seværdigheder. Lige bortset fra Turning Torso, så ligger de næsten alle centralt i byen. Af gode museer kan nævnes Malmø Konsthall, Moderna Museet og Det Maritime Museum.

Malmøs gamle bydel

Det gamle Malmø ligger på en lille ø. Det bemærker du sandsynligvis ikke, når du går rundt i de bilfri brostensbelagte gader, der bare er så hyggelige. Bydelens centrum er det store torv (Stortorget) med statuen af Kong Karl Gustav X og herfra udgår flere hyggelige gågader.

Stortorgets flotteste bygning er nok det historiske apotek Lejonet. Gå bare indenfor og nyd de smukke detaljer.

Den gamle bydel byder på flere fine huse, god shopping og masser af spisesteder. Et af de hyggeligste steder er Lilla Torget, der omkring 1600-tallet fungerede som markedsplads.

Malmøhus Slot

Det var Erik af Pommeren, som opførte det første slot her i 1434. Det nuværende Malmøhus blev grundlagt i midten af 1500-tallet af Christian 3., men der er kun lidt tilbage af de originale bygninger.

Malmøhus var en del af rigets forsvar, men blev i høj grad også brugt til at håndhæve Øresundstolden, som de danske konger opkrævede og tjente masser af penge på. Ved Freden i Roskilde i 1658 overgik Malmøhus til svenskerne, der udvidede det til en egentlig borg med voldgrave.

I dag indeholder slottet Malmø Museum og Malmø Kunstmuseum, der både byder på faste og skiftende udstillinger. Du skal også besøge den fine slotshave, der er lidt af en oase i byen.

Turning Torso

Turning Torso

Malmøs nyeste attraktion er det ejendommelige højhus Turning Torso, der ligger i kvarteret Fullrigaren, som er en del af byens gamle havneområde. Alt er nybygget, og det gælder også Turning Torso, der er tegnet af den spanske arkitekt Santiago Calatrava.

Idéen var dog ikke hans. Chefen for HSB, som står bag projektet, havde set en skulptur af et menneske kaldet Twisting Torso, og det inspirerede ham til at opføre en bygning med samme form.

Folkets Park

Ca 1,5 km fra den gamle bydel kan du besøge Folkets Park. Her er grønne områder med søer, men parken er mest berømt for sine forlystelser og aktiviteter, der vil være et hit hos børnefamilien.

Folkets Park arrangerer forskellige events, og på området er der mulighed for at få noget at spise og drikke. Selve parkområdet er gratis at besøge, mens de forskellige aktiviteter kan have entré.

Lund

En kort køre- eller togtur fra Malmø kan du besøge hyggelige Lund. Den gamle universitetsby er ganske enkelt proppet med gode seværdigheder, og det er faktisk en by, hvor du nemt kan bruge flere dage.

Universitetet dominerer i høj grad Lund, hvor det gamle bibliotek og Kungshuset, der var Frederik 2.s hjem i byen, hører til de største seværdigheder. Bemærk også selve universitetsbygningen, som blev opført i 1882.

Lund ligger tæt på Malmø og er en superspændende by

Et must see er selvfølgelig også Lund Katedral, som kan dateres til 1145. Det er en enorm bygning, der som så meget andet i byen byder på spændende danmarkshistorie. Du skal også forbi Lunds botaniske have, der er en pragtfuld oase. Lige ved siden af ligger flere hyggelige brostensbelagte gader.

En af Malmøs hyggelige gågader

Mad og drikke

Malmø har masser af rigtig gode spisesteder. Som nævnt er prisniveauet sammenlignet med Danmark billigt. Du finder selvfølgelig restauranter med svenske klassikere, men generelt er det som om, at maden er mere europæiskorienteret end svensk.

Det nye nordiske køkken findes i høj grad også i Malmø. Med tanke på det lave prisniveau er det oplagt at besøge nogle af byens bedre restauranter. Selvom Malmø er mindre end Gøteborg, så er kvaliteten på spisestederne i mine øjne væsentlig højere.

Malmø er også en by med mad fra hele verden. Her spiser du f.eks. god sushi, men der er også glimrende sydøastasiatiske og mellemøstlige restauranter. Vil du have lidt at vælge mellem, så læg vejen forbi Malmø Saluhal, der har 15-20 spisesteder.

Atmosfär – svensk/nordisk mad i nye klæder. Åben til frokost og aften. Der er også siddepladser udenfor, når vejret er til det. På Fersens Väg 4.

Lyran Matbar – topvalg i Malmø. Her skal du booke bord i forvejen, da restauranten er ganske lille. Menuer skifter efter årstidens friske råvarer. Lyran laver også en smagemenu. På Simrishamnsgatan 36A.

Saltimporten Canteen – her får du virkelig value for money. To stjernekokke har åbnet et enkelt spisested, hvor du i uformelle omgivelser spiser gode retter lavet af årstidens råvarer. Kun åben til frokost. På Grimsbygatan 24.

Västergatan – i Malmøs gamle bydel ligger Västergatan, der byder på skøn mad i høj kvalitet. Her kan du bl.a. få en fireretters menu og vælge tilhørende vine fra det store vinkort. På Västergatan 16.

Lilla Torg – var det noget med et par hjemmelavede træsko?

Praktisk information

Vejr og klima i Malmø

Vejret i Malmø er som i Danmark sæsonbetonet med forår, sommer, efterår og vinter. Sommeren er højsæson i Malmø, men forår og efterår er også et glimrende tidspunkt at besøge Sveriges tredjestørste by. Når vejret er godt giver det liv i gaderne, og det gør absolut noget ved atmosfæren.

Temperaturen i sommermånederne ligger typisk på 18-20 °C, men det kan i perioder være varmere. Fordelen ved forår og efterår er selvfølgelig lavere hotelpriser.

Sundhed, forsikring og vaccination

Læs om sundhed på rejsen her og husk også forsikringen. Måske har du en rejseforsikring inkluderet i f.eks. din indboforsikring – hvis ikke kan du få et tilbud på forsikring her.

Penge

I Sverige bruger man svenske kroner. Dem kan du hæve i en af de mange kontantautomater, der ligger overalt i byen. Automaterne har også engelsk menu. Bemærk, at der kan være gebyrer forbundet med at hæve i kontantautomaterne.

Mange hoteller, butikker og restauranter accepterer også f.eks. Visa og Mastercard. Handler du på markederne er kontanter ofte nødvendige.

EL

I Sverige bruger man de samme stik som i Danmark. Jeg har aldrig været ude for at skulle bruge adapter. Vil du være på den sikre side, så kig ind hos rejsegear.dk, der både har adaptere og meget andet til din rejse.

Øvrigt

På Udenrigsministeriets hjemmeside kan du se den sidste nye rejsevejledning til Sverige. Du kan også downloade ministeriets app Rejseklar, hvor du kan få gode råd til rejsen og skrive dig på danskerlisten.

Kort over Malmø


Tak fordi du læste min Malmø rejseguide
Jeg håber du fik noget ud af min Malmø rejseguide. Du kan læse meget mere om byen på malmo.se, der er den officielle turistguide.

Kommentarer

  1. Avatar Yasmin

    Malmøe er også god til shopping

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *