Avignon ligger i Provence og er indbegrebet af sydfransk charme. Byen kan dateres til det 4. århundrede, hvor den blev udnævnt til bispedømme under den romersk-katolske kirke.
Avignon er dog mest kendt som paveby. I en periode havde paven sæde i Avignon, og det er den eneste gang i historien, at det religiøse overhoved boede udenfor Rom.
Det imponerende pavepalads troner stadig midt i byen, der er charmerende og i centrum bilfri. Det og meget mere kan du læse mere om i denne Avignon rejseguide.
Indholdsfortegnelse
Transport
Ind og ud
Nærmeste lufthavn er den i Marseille. Herfra er der ca. 83 km til Avignon. Der er ofte en direkte rute fra København til Marseille i sommersæsonen. Alternativt må du som fra Billund og Aalborg snuppe en mellemlanding.
Du kan også flyve til Montpellier, hvortil der også er sommerruter fra København. Der er 93 km fra Montpellier lufthavn til Avignon. Du kan søge de bedste og billigste flybilletter her.
I begge lufthavne kan du leje en bil, der ikke kun kan bringe dig til Avignon, men som også er god at have, hvis du vil udforske skønne Sydfrankrig. Du har selvfølgelig også mulighed for at booke en privat lufthavnstransfer hjemmefra.
Den billigste måde at komme fra Marseille lufthavn til Avignon er med toget. Stationen ligger lidt væk fra ankomstterminalen, men der kører en gratis shuttlebus dertil. Togturen tager ca. en time. Søg togbilletter hos SNCF.
At komme rundt
Avignon har knap 100.000 indbyggere og er ikke større end du kan gå rundt. I hvert fald, hvis du booker hotel i eller omkring centrum. Alternativt er der også mulighed for at leje cykel – en god måde at komme rundt på.
Bybusser findes selvfølgelig også. Det er selskabet TCRA, der kører busserne – prisen for en tur inden for byområdet er ca. 1,30 € og du køber billet i bussen.
Overnatning
Avignon er en populær turistby med masser af gode overnatningssteder. Med få undtagelser er byhotellerne mindre steder, der ligger i de gamle charmerende bygninger.
Generelt er det ikke billigt at overnatte i Avignon. Der er selvfølgelig et udvalg af hostels og bed & breakfast, og det er et godt valg, hvis du er på lavbudget.
Som altid er det en god idé at tjekke om du kan parkere bilen der, hvor du overvejer at booke overnatning. Avignon har dog en række parkeringshuse i og uden for byen. Flere af dem er overvågede og nogle er endda gratis. Fra parkeringshusene udenfor by/centrum går der ofte gratis shuttlebus.
Anbefalelsesværdige overnatningssteder i Avignon
Herunder finder du en række anbefalelsesværdige overnatningssteder i Avignon, der alle får gode anmeldelser fra tidligere gæster. Du finder selvfølgelig et væsentlig større udvalg på hotels.com eller booking.com, som jeg selv bruger, når jeg skal booke hotel til mine rejser.
Budget
Le Magnan – ca. 1 km fra pavepaladset
Le L’Oriflamme – ca. 500 m til pavepaladset
Mellemklasse
La Banasterie – ca. 300 m til pavepaladset
Le Limas – ca. 100 m til pavepaladset
Luksus
Le Jardins de Baracane – ca. 800 m til pavepaladset
Le Secret Avignon – ca. 500 m til pavepaladset
Mit valg
La Banasterie
Jeg vil helt klart anbefale, at du ser nærmere på La Banasterie, der er et fantastisk lille hotel med topservice. La Banasterie ligger i centrum i et smukt moderniseret hus og har rigtig gode værelser. Se billeder og aktuelle priser på La Banasterie.
Seværdigheder
Avignon mangler ikke gode seværdigheder. Det er sådan en by, hvor det at gå rundt i gaderne er en attraktion i sig selv. Den livlige Place d l’Horloge er en slags centrum i byen. Her ligger caféer og restauranter på stribe, og du kan ofte opleve musikanter og gademalere på slap line.
Spredt rundt i byen ligger flere flotte kirker, der har åbent for besøgende. På Place d l’Horloge kan du også se operaen og det fine rådhus. Du skal selvfølgelig heller ikke snyde dig selv for en tur ud af byen for at besøge vingårde, smukke landskaber og charmerende landsbyer.
Selvom du ikke har bil til rådighed, så er det stadig muligt at opleve alt det Sydfrankrig har at byde på. Du kan f.eks. besøge Nimes, Uzés og Pont du Gard fra Avignon på denne populære tur fra Avignon
Pavepaladset (Palais des Papes)
Centrum af Avignon ved Place d l’Horloge er domineret af det enorme pavepalads (se billedet øverst). Fra 1309 og 69 år frem var Avignon hjem for den katolske kirkes overhoved, og det er både første og eneste gang nogensinde, at paven har boet udenfor Rom.
Det siges, at det var en kombination af interne konflikter i Rom og europæisk storpolitik, der fik paven til at flytte til Avignon. I alt syv paver nåede at blive indsat i Avignon inden den katolske kirke igen fik hovedsæde i Rom, hvor pave Gregor Xl forlod Frankrig.
Pavepaladset er på UNESCOs verdensarvliste og et must-see i Avignon
Det så kardinalerne i Avignon dog stort på. Det valgte deres egen pave, Clemens Vll og efter hans død Benedict Xlll. Det skabte naturligvis konflikter, og i dag er begge betragtet som antipaver (eller modpaver), der var en slags uofficiel pave, mens den rigtige pave i praksis havde magten.
Pavepaladset (sammen med hele den gamle bymidte) er i dag på UNESCOs verdensarvliste. Det er et must-see i Sydfrankrig, og du kan se mere om paladset og åbningstider på palais-des-papes.com.
Pont Saint Benezet
Pont Saint Benezet, eller Pont d’Avignon, er en ejendommelig halv bro, der engang førte over Rhône-floden. Den første bro var at træ, men blev erstattet af en flot stenbro med ni buer.
Floden har med tiden taget fem af buerne, og i dag står Pont Saint Benezet som en halvfærdig bro, der kun når halvt ud i floden. Der er også tilknyttet et lille kapel tilegnet Saint Nicholas. Entré.
Avignon Katedral
Byens katedral ligger lige ved siden af pavepaladset og kan dateres til det 12. århundrede. Dele af katedralen er dog om- eller genopbygget og er hjem for ærkebiskoppen af Avignon. I dag er Avignon Katedral (der også hedder Notre Dame des Doms) mest kendt for kapellet med Pave John XXll’s grav.
Angladon Museet
Avignon har flere rigtig gode museer. Et af dem er Angladon, hvor du kan se nutidskunst, men også værker af berømtheder som Picasso, Cezanne og Van Gogh. Museet ligger centralt i Avignon i et smukt hus fra 1700-tallet. Entre 8 €.
L’isle-sur-la-Sorge
Blot 12 km fra Avignon skal du også besøge den lille by L’isle-sur-la-Sorge, hvis bymidte er delvist bilfri og omgivet af vand. Det er et charmerende sted, men byen er mest kendt for sine gode markeder.
Især det store antik- og vintagemarked om søndagen er berømt og et besøg værd. L’isle-sur-la-Sorge er også gode spisesteder og listige vinbarer – et hyggeligt sted, der på mange måder er helt anderledes end Avignon.
Mad og drikke
Uanset om du spiser ude eller selv står for maden på din rejse til Avignon og Sydfrankrig, så kan du vælge og vrage blandt et overflødighedshorn af lækkerier.
Avignon har mange rigtig gode restauranter, hvor du kan få alle de klassiske retter fra Provence. Måske er de i deres oprindelige form eller nyfortolket af kreative kokke. Som altid i Sydfrankrig, så er det et godt råd at besøge de dyrere restauranter ved frokosttid. Her kører de ofte faste to- eller treretters menuer til rigtig gode priser.
Mange turister når ikke længere end til Place de l’Horloge, men der er andre rigtig gode steder at tilbringe en aften i Avignon. F.eks. den charmerende gade Rue de Teinturiers Avignon og pladsen Place des Corps Saints
Har du booket en lejlighed eller et feriehus og selv står for maden, så er der bare noget særligt ved at købe ind på markederne, der bugner af friske råvarer.
Anbefalelsesværdige spisesteder
Fou de Fafa – rigtig god mad med udgangspunkt i det klassiske franske køkken. Få to retter for ca. 230 kr. På 17 Rue des Trois Faucons.
Les 5 Sens – beliggende delvist i en hyggelige gårdhave laver kok Thierry Baucher skøn moderne mad. Vælg mellem flere menuer – også en vegansk menu. På Rue Joseph Vernet.
Les Halles – i markedshallen, der byder på et utal af lækkerier og specialiteter, kan du købe mad (nogle gange ned vin inkluderet) som du kan spise på området med borde og stole.
En by af Avignons størrelse har selvfølgelig både barer og diskoteker. Hyggeligst er i mine øjne de gode vinbarer – prøv f.eks. A Coeur d’Avignon, mens Le Toit l’Europe er en hip tagbar med gode cocktails. Fredag og lørdag er der diskotek.
Praktisk information
Vejr og klima i Avignon
Avignon har typisk middelhavsklima. Dvs. milde vintre og varme somre, hvor temperaturen som regel ligger over 30 °C. Det kan være en temmelig varm fornøjelse at besøge Avignon i sommermånederne, men heldigvis er forår og efterår også gode tidspunkter.
Sundhed, forsikring og vaccination
Læs om sundhed på rejsen her og husk også forsikringen. Måske har du en rejseforsikring inkluderet i f.eks. din indboforsikring – hvis ikke kan du få et tilbud på forsikring her.
Penge
I Frankrig bruger man euro. Dem kan du hæve i en af de mange kontantautomater, der ligger overalt i byen. Automaterne har også engelsk menu. Bemærk, at der kan være gebyrer forbundet med at hæve i kontantautomaterne.
Mange hoteller, butikker og restauranter accepterer også f.eks. Visa og Mastercard. Handler du på markederne er kontanter ofte nødvendige.
EL
I Frankrig bruger man de samme stik som i Danmark. Jeg har aldrig været ude for at skulle bruge adapter. Vil du være på den sikre side, så kig ind hos rejsegear.dk, der både har adaptere og meget andet til din rejse.
Øvrigt
På Udenrigsministeriets hjemmeside kan du se den sidste nye rejsevejledning til Frankrig. Du kan også downloade ministeriets app Rejseklar, hvor du kan få gode råd til rejsen og skrive dig på danskerlisten.
Tak fordi du læste min Avignon rejseguide
Jeg håber du fik noget ud af min Avignon rejseguide. Du kan læse meget mere om byen på avignon-tourisme.com, der er den officielle turistguide.
Det kan også anbefales at besøge området Luberon med de små landsbyer i bjergene. Det kræver en bil men det er så absolut også et must når man rejser i Provence. Arles, Camargue og Aix-en-Provence er andre anbefalelsesværdige steder.