Luxor Rejseguide

Luxor er et af verdens absolut mest spændende rejsemål. Her ligger de unikke seværdigheder på stribe, og det er et sted, hvor du kommer tæt på det gamle Egypten.

Tænk oplevelser som Karnaktemplet, Kongernes Dal og dronning Hatshepsuts Dødetempel. Men Luxor er også et møde med egyptisk og Nordafrikansk kultur, hvor Nilens livgivende vand er omdrejningspunktet.

Alt det og meget mere kan du læse mere om i denne Luxor rejseguide – velkommen til.

luxor rejseguide
Indgangen til Karnaktemplet

Transport

Ind og ud

Det er absolut nemmest at rejse til Luxor ved at booke selv. Der er ingen direkte fly fra Danmark til Luxor. Egypt Air har dog en rute fra København til Kairo, hvor du kan skifte fly. Fra både Billund og København kan du også flyve med ét stop via Istanbul med Turkish Airlines.

Alternativt kan du købe en pakkerejse, hvor du f.eks. kombinere med Hurghada eller et spændende krydstogt på Nilen.

Lufthavnen ligger lige udenfor byen, og i denne Luxor rejseguide anbefaler vi, at du booker transport på forhånd. Kontakt evt. dit hotel eller book hos Welcome Pickups. Du kan også tage en taxi, men du skal prutte kraftigt om prisen, og chaufførerne er kendt for at være ret besværlige.

At komme rundt

Booker du hotel i centrum af Luxor, så kan du gå rundt i byen. Bor du udenfor eller på Vestbredden, så få dit hotel til at hjælpe med transport. Nogle hoteller har shuttleservice ind til byen og tilbage igen for deres gæster.

Taxi er også en mulighed, men igen: der skal pruttes om prisen. Nogle chauffører har også aftaler med forretninger om at skaffe turister, men stå fast på, at du vil køre fra a til b.

I Luxor vil du højst sandsynligt få brug for et tourbureau, hvis du ønsker transport og/eller guidede udflugter. Det kan kun anbefales, at få god information om de fantastiske seværdigheder Luxor byder på.

Karnaktemplet ligger i den nordlige del af byen, men både Kongernes Dal og Dronning Hatshepsuts Dødetempel (der nemt kan besøges samtidig) ligger på den anden side af Nilen. Du kan selv krydse floden med bådene, der sejler fra området omkring Luxor Templet.

luxor rejseguide
Flot statue af Ramses 2.

Overnatning

Luxors seværdigheder tiltrækker masser af turister, og byen har således et stort udvalg af overnatningssteder.

Især finder du mange rigtig gode 4- og 5-stjernede hoteller, der i Egypten er til at betale. Flere af de store hotelkæder er repræsenteret og bl.a. har du et stort udvalg af faciliteter og som regel flere barer og restauranter.

Det mest ikoniske hotel i Luxor er uden tvivl Winter Palace Hotel, der ligger i en smuk victoriansk bygning opført af briterne. Læs mere om hotellet længere nede.

Du kan kombinere dit ophold med et Nilcruise, der kan bookes af forskellig varighed – se mere hos Atlantis Rejser, hvor du også kan rejse til Luxor på en pakkerejse med fly, hotel, transport og guideservice inkluderet.

Anbefalelsesværdige overnatningssteder

Herunder finder du en række anbefalelsesværdige overnatningssteder i Luxor, der alle får gode anmeldelser fra tidligere gæster. Du finder selvfølgelig et væsentlig større udvalg på hotels.com og booking.com, som jeg selv bruger, når jeg skal booke hotel til mine rejser.

Budget

Cleopatra Hotel Luxor
El Mesala Hotel Luxor

Mellemklasse

Djorff Palace
Malkata House

Luksus

Sofitel Winter Palace
Hilton Luxor Resort & Spa

Mit valg

Hilton Luxor Resort & Spa

På Hilton Luxor Resort & Spa kan du bo som en konge ud til Nilen og i gåafstand til centrum. Det er et luksuriøst hotel, der har to swimmingpools og flere barer og restauranter. Se billeder og aktuelle priser på Hilton Luxor Resort & Spa.

Lille del af den imponerende søjlehal i Karnaktemplet

Seværdigheder

Som nævnt har Luxor seværdigheder i verdensklasse. Det er en by, hvor man nemt kan tilbringe en uges tid eller mere for at få det hele med.

Vil du have et afbræk fra de historiske seværdigheder, så kan du f.eks. flyve luftballon, prøve et river cruise eller tage en klassisk felukkabåd på Nilen – måske for at besøge den lille Banana Island.

Luxor er proppet med historiske seværdigheder – det kan anbefales at læse om det gamle Egypten inden rejsen

Nedenstående hører til Luxors topseværdigheder, men du kan også opleve Ramesseum, Dronningernes Dal og Deir el-Medina, hvor gravarbejderne boede.

For det fulde udbytte af en rejse til Luxor kan det anbefales at tage på en guidet rundrejse, der typisk inkluderer et krydstogt på Nilen – se mere om mulighederne hos f.eks. Atlantis Rejser.

Karnaktemplet

Karnaktemplet er verdensberømt og blandt topseværdighederne i et land, der har så meget at byde på. Det store tempel er bygget i en periode på mere end 2000 år og består af søjler, statuer, figurer og obelisker.

Et af højdepunkterne er den enorme søjlehal opført af Seti 1. og hans søn Ramses 2., der nok er den mest kendte farao. Søjlehallen består af over 130 søjler med hieroglyffer og er sådan et sted, man gerne ville have set i sin storhedstid.

Selvom Karnaktemplet er Egyptens andenmest besøgte attraktion (kun overgået af Pyramiderne i Giza), så er området så stort, at man flere steder kan have det for sig selv. Også selvom det kun er ganske lidt af Karnaktemplet, der er åbent for offentligheden.

Hele 30 faraoer har gennem tiden bidraget til templet og de forskelligartede bygninger og figurer kan kun ses her, hvor de egyptiske ypperstepræster havde hjemme dengang byen hed Theben.

Kongernes Dal

Ved første øjekast ligger det bare et bakkelandskab, men under jorden gemmer sig en af verdens mest fascinerende seværdigheder. Kongernes Dal på Luxors vestbred indeholder grave fra de fleste egyptiske faraoer.

Stort set alle grave har været udsat for gravrøvere, men i Tutankhamon’s berømte grav, der blev opdaget af Howard Carter i 1922, kan du få en idé om, hvor storslåede de har været. Det var bl.a. her man fandt den berømte dødemaske, der kan ses på Det Egyptiske Museum i Kairo.

Også Ramses 2.’s grav ligger i Kongernes Dal, der kan kombineres med både Dronning Hatshepsuts Dødetempel og Dronningernes Dal.

Dronning Hatshepsuts Dødetempel

Endnu en af Luxor imponerende seværdigheder. Dronning Hatshepsuts Dødetempel er et mesterværk hugget ind i klipperne. Hatshepsut var enke efter Thutmosis 2., men det lykkedes hende at bevare magten i 15 år efter hans død.

På Vestbredden vil du også se de store Memnonkolosser, der var indgangen til Amenophis 2.s dødetempel.

luxor rejseguide
Dronning Hatshepsuts Dødetempel på Vestbredden

Luxortemplet

Alle andre steder i verden ville Luxortemplet være en topattraktion. Men det her er ikke alle andre steder i verden – vi er i Luxor, hvor seværdighederne ligger på stribe.

Luxortemplet står lidt i skyggen af Karnaktemplet, men du skal bestemt besøge det centraltbeliggende tempel med sine pyloner, statuer af Ramses 2. og den fine alle med sphinxer. Templet blev opført omkring år 1400 f.kr. og havde dengang direkte forbindelse til Karnaktemplet.

Luxor Museum

Museet omhandler selvfølgelig det gamle Egypten. Her kan du bl.a. se mumier, men også en lang række effekter fra byens storhedstid (der dengang hed Theben) til den nyere islamiske periode.

Old Winter Palace Hotel

Det berømte hotel ligger ud til Nilen og blev opført i 1907 af briterne. Flere prominente gæster har haft deres gang på Old Winter Palace Hotel. Bl.a. boede Lord Carnarvon, der finansierede Howard Carter, som fandt Tutankhamons grav i 1922, på hotellet.

Det var også her, at Agatha Christie skrev den verdensberømte bog Døden på Nilen. Den er senere filmatiseret i serien med Hercule Poirot og selvfølgelig med Old Winter Palace som location. I dag ejer Sofitel-kæden det luksuriøse hotel – bor du her ikke, kan du besøge restauranterne eller prøve den populære afternoontea.

Luxortemplet

Mad og drikke

Som med overnatning er der også et stort udvalg, når det gælder spisesteder. Luxor er en by, hvor mange spiser på hotellet, der ofte har flere restauranter at vælge mellem.

Selvom du kan spise på dit hotel, så husk at prøve Luxors lokale restauranter

Du skal dog prøve at tage ud i byen for at prøve nogle af de mere lokale spisesteder. Egyptisk mad er typisk nordafrikansk eller mellemøstligt, hvor friske grøntsager er flittigt brugt. Det samme er bønner, linser og kikærter. En specialitet er f.eks. fyldte duer, mens kebab og kofta er mere kendt.

Ønsker du international mad er der et hav af muligheder på hotellerne. Drikkepenge er udbredt i Egypten. Nogle restauranter lægger selv service på regningen, og her er der selvfølgelig ikke nødvendigt at give ekstra. Det er også værd at bemærke, at det mange steder i Egypten kan være svært at få øl eller vin til maden.

Aisha Restaurant – populær restaurant, der bl.a. serverer kofta, moussaka og tagine. Også flere vegetarretter. Åben til frokost og aften. På Al Rawda Al Sharifa Street.

Sofra Restaurant – beliggende i et gammelt hus med klassisk indretning serverer Sofra god egyptisk mad som and, tagine og fyldte duer. På Mohamed Farid Street.

Al Sahaby Lane Restaurant – populær restaurant på Nefertiti Hotel. Her får du egyptisk/nubisk mad på den hyggelige terrasse, der har en flot udsigt til Nilen. På Al-Sahaby Street.

Luxor er absolut ikke et sted med fest og farver. Her og der ligger barer og caféer, men mange steder lukker forholdsvis tidligt.

Barer af enhver slags findes på de bedre hoteller, og nogle af dem har også natklubber og/eller underholdning.

Nilens vestbred

Praktisk information til din rejse

Vejr og klima i Luxor

Luxor kan besøges året rundt. Mest behageligt er det måske i vinterperioden, hvor temperaturen ligger på 20-25 °C. Nætterne kan være kølige. Luxor har meget varme somre med temperaturer på langt over 30 °C – i perioder over 40 °C. Året rundt falder der kun ganske lidt nedbør.

Sundhed, forsikring og vaccination

Måske skal du have vaccinationer inden din rejse til Luxor. Du kan læse mere om de aktuelle anbefalinger her og eventuelt booke tid på nærmeste apotek.

Husk også forsikringen – måske har du en rejseforsikring inkluderet i f.eks. din indboforsikring – hvis ikke kan du få et tilbud på forsikring her. Læs mere om sundhed på rejsen her.

Penge

Den egyptiske møntfod hedder pund. I Luxor ligger en del kontantautomater – også med engelsk menu, der er nemme at bruge. Det er altid en god idé at have kontanter på dig til drikkepenge eller hvis du skal handle på markederne.

EL

I Egypten kan du være ude for, at man bruger en anden type stik end i Danmark, og her er en adapter er nødvendig. Vil du være på den sikre side, så kig ind hos rejsegear.dk, der både har adaptere og meget andet til din rejse.

Øvrigt

Det er altid en god idé at tjekke den seneste rejsevejledning fra Udenrigsministeriet og læse om de aktuelle indrejseregler (kun vejledende). På Udenrigsministeriets hjemmeside kan du også downloade ministeriets app Rejseklar, hvor du kan få gode råd til rejsen og skrive dig på danskerlisten.


Tak fordi du læste min Luxor rejseguide
Jeg håber du fik noget ud af min Luxor rejseguide. Du kan læse meget mere om Luxor på egypt.travel, der er den officielle turistguide.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *