Helsinki Rejseguide 2025

Helsinki har i årevis stået i skyggen af de øvrige nordiske hovedstæder. Byen ER anderledes og har ikke været en del af den fælles historie, der binder de nordiske lande sammen.

Selvom den finske hovedstad er forholdsvis lille, så har den bestemt noget at byde på. Især kunst- og designinteresserede må føle sig som i paradis, men der er heller ikke langt til smuk natur og den hyggelige skærgård, der rammer byen ind. Det og meget mere kan du læse om i min Helsinki rejseguide herunder.

Transport

Ind og ud

Takket være Helsinkis status som hub til især Asien, er der direkte flyforbindelse fra både Billund og København med Finnair. Selskabet har flere daglige afgange fra København og flyver minimum et par gange om ugen fra Billund.

Fra lufthavnen ind til centrum er det nemmest med en privat transfer eller taxa (ca. 30 min.), men du kan også tage toget. Kig efter elevatoren mellem terminal 1 og 2, der fører ned til togstationen. Der er afgang ca. hvert 10. minut.

Er du ude på eventyr og vil kombinere flere byer i den del af verden, så kan du også sejle fra Stockholm i Sverige og Tallinn i Estland til Helsinki.

At komme rundt

Booker du overnatning i området omkring Kauppatori (havnen), centralstationen eller shoppinggaden Keskuskatu, så kan du med almindelig kondition gå rundt til en række af byens største seværdigheder.

Skal du længere væk, så har Helsinki et glimrende offentligt transportsystem, hvor især sporvognene er nemme at bruge og kommer langt omkring.

I Helsinki kan du også hoppe på bycyklen, som du kan finde rigtig mange steder i byen. De er ikke gratis, men forholdsvis billige med mulighed for at tage cyklen på enkeltture eller købe rabatkort, der gælder flere dage.

Som så mange andre byer har Helsinki også et såkaldt Citycard henvendt til turister. Et kort, hvor du får rabat på attraktioner, men også på offentlig transport. Skal du køre meget i bus, tog eller sporvogn, så er det værd et overveje.

På udflugt ud af byen? Her er det nemmest at leje bil, som du eventuelt kan afhente i lufthavnen.

helsinki rejseguide
Caféer ved den gamle markedshal

Hotel/overnatning Helsinki

Helsinki har overnatning for enhver smag og pengepung. Generelt ligger prisniveauet nogenlunde som i Danmark – dvs. i den høje ende uden nødvendigvis at få værdi for pengene.

Den finske hovedstad er et af de steder, hvor du kan bo lidt udenfor centrum for at spare på overnatningen. Med gode ben kan du måske gå ind til havnen/centrum, hvor de fleste seværdigheder ligger. Alternativt har Helsinki som nævnt et glimrende offentligt transportsystem.

Anbefalelsesværdige overnatningssteder i Helsinki

Herunder finder du en række anbefalelsesværdige overnatningssteder i Helsinki, der alle får gode anmeldelser fra tidligere gæster. Du finder selvfølgelig et væsentlig større udvalg på hotels.com og booking.com, som jeg selv bruger, når jeg skal booke hotel til mine rejser.

Budget

Hostel Diana Park – 1 km til Kauppatori
Hotel Finn – 1,1 km til Kauppatori
Eurohostel – 650 m til Kauppatori

Mellem

Noli Studios Katajanokka – 200 m til Kauppatori
Radisson Blu Plaza Hotel – 500 m til Kauppatori
Marski by Scandic – 500 m til Kauppatori

Luksus

Hotel Lilla Roberts – 400 m til Kauppatori
Lapland Hotel Boulevardi – 800 m til Kauppatori
Hilton Helsinki Strand – 900 m til Kauppatori

Mit valg

Noli Studios Katajanokka

I min Helsinki rejseguide anbefaler jeg Noli Studios Katajanokka. På det lækre og moderne hotel bor du tæt på centrum til en attraktiv pris. Det er absolut mit favoritsted, der bl.a. har fitness, udlån af cykler og en fed terrasse. Lejlighederne har fuldt udstyret køkken. Se billeder og aktuelle priser på Noli Studios Katajanokka.

helsinki rejseguide
Esplanade Park er et populært sted på varme dage

Seværdigheder i Helsinki

Helsinki er ikke by med store verdensberømte seværdigheder. Til gengæld kan byen så meget andet. Her finder du først og fremmest masser af kunst og design, men også et charmerende havneområde, der er med til at gøre den finske hovedstad lys og åben.

Ingen rejse til Helsinki uden et besøg på Soumenlinna, der i mine øjne er byens bedste seværdighed

Og så er der Soumenlinna, som er grund nok til at besøge byen. Her i denne Helsinki rejseguide anbefaler vi alle at have den historiske ø med i deres rejseplan.

Soumenlinna

15 minutters sejltur fra Kauppatori ligger Soumenlinna (svensk: Sveaborg), der er en samling øer forbundet af korte broer. Her opførte svenskerne i 1700-tallet forsvarsanlægget Sveaborg, der skulle forhindre en russisk invasion.

I 1808 lykkedes det dog Russerne at indtage Sveaborg, der senere under 1. verdenskrig blev en vigtig brig i forsvaret af Sankt Petersborg. Da Finland opnåede selvstændighed blev Soumenlinna bl.a. brugt som fængsel, og først i 1973 fik civile adgang til øerne.

I dag er Soumenlinna et pragtfuldt sted, hvor du kan opleve det gamle forsvarsanlæg og de senere tilbygninger. Et historisk område, der kom på UNESCOs verdensarvliste i 1991. Øerne har hyggelige caféer, smuk natur, flere museer og en stribe overnatningssteder. Soumenlinna er et must at besøge på din rejse til Helsinki.

Kauppatori

Helsinkis havneområde hedder Kauppatori. Her ligger også markedet, hvor du bl.a. finder pop-up cafeer, spisesteder med rensdyrkød og mulighed for at købe strikbluser, kunsthåndværk og finske souvenirs.

Kauppatori ER stedet at opholde sig i Helsinki. Især på varme og solrige dage, hvor alle byens indbyggere synes at være på havnen. Her ligger også den gamle markedshal Vanha Kauppahalli (Gamla Saluhallen), der har et stort udvalg af spisesteder og gastronomiske specialiteter fra nær og fjern.

Lille del af Soumenlinna

Centrum

Mellem Kauppatori og centralstationen ligger det, jeg vil kalde centrum af Helsinki. Her finder du bl.a. Esplanaden – en mindre park, der er et populært samlingssted om sommeren.

Ved Esplanaden ligger gågaden Keskuskatu, der fører op til centralstationen. På Keskuskatu handler det om shopping, og gaden minder ikke så lidt om Strøget i København.

Keskuskatu krydses af Aleksanterinkatu, der begynder ved Senatspladsen og går i øst-vestgående retning. En travl gade med endnu flere caféer, spisesteder og shoppingmuligheder.

Helsinki Katedral og Senatspladsen

Den tyske arkitekt Carl Ludvig Engel har i den grad sat sit præg på Helsinki. Det gælder især Senatspladsen, der var tænkt som byens hovedtorv. Her troner den store hvide Tuomiokirkko (billedet øverst), eller Helsinki Katedral, men pladsen er også flankeret af universitetet og regeringsbygningen.

Tuomiokirkko er et af byens mest kendte vartegn. Fra vandsiden ser den enorm ud og virker på en eller anden måde overdimensioneret. Det er muligt at besøge kirken, når der ikke er gudstjeneste.

Design District

Kun få byer i verden har dedikeret en hel bydel til design. Helsinki er en af dem. Præcis hvor bydelen starter og slutter er lidt flydende, men i området ligger i hvert fald 20-25 gader med museer, gallerier og butikker, der har fokus på kunst, arkitektur, håndværk og alt i design.

Perlen er nok Designmuseet, som ligger i en smuk bygning fra 1895, men der er selvfølgelig også filialer af finske designklassikere som Ittala, Marimekko og Alvar Aalto (Artek). Bydelen indeholder meget andet – også caféer, mødesteder og restauranter, der alle synes at have fokus på design.

helsinki rejseguide
Den vestlige del af Aleksanterinkatu ved Hard Rock Café og varehuset Stockmann

Mad og drikke

Maden i Finland er tydelig nordisk med flere lokale specialiteter. Typisk bruger man de friske råvarer, som er tilgængelige og især fisk og skaldyr er populært.

Du kan få sild som i Danmark og krebs som i Sverige. Pølser, kålruller og supper er også på menukortet. Finland bugner af lækre friske bær om sommeren, der bliver brugt til desserter som f.eks. kager og tærter.

Tidligere var Finland og Helsinki ikke kendt for god mad, men innovative kokke har taget de gode råvarer til nye højder. Rundt om i byen ligger adskillige spisesteder, der prøver at gentænke det finske løkken. Nogle af af dem er endda i Michelinguiden.

Du kan få mad fra det meste af verden i Helsinki, men uanset hvor du spiser, så er prisniveauet forholdsvis højt.

Især i sommerperioden er der pop-up boder på Kauppatori med god og billig mad – var det noget med rensdyrkødboller?

Anbefalelsesværdige spisesteder

Markedshallen (Vanha Kauppahalli) – Stort udvalg af mad og drikke med mulighed for at sidde inde og ude. Her er noget for alle og i forskellige prisklasser. På Eteläranta 125.

Ask – Michelinrestaurant med finsk mad. Her er gode frokostmenuer til attraktive priser. Om aftenen kan du prøve menuer på 15-20 retter. På Vironkatu 8.

Shelter – Er budgettet ikke til michelinstjerner, så prøv Shelter, der serverer superlækker mad lavet af lokale råvarer. På Kanavaranta 7.

Kauppatori – Prøv forskellige finske specialiteter, f.eks. rensdyrkødboller, i de små pop-up boder. Det er hyggeligt og billigt.

helsinki rejseguide
Solen skinner – der hygges på Kauppatori

Praktisk information

Vejr og klima i Helsinki

Vejret i Helsinki er som i Danmark sæsonbetonet med forår, sommer, efterår og vinter. Dog er temperaturudsvingene mere markante, hvor vintrene kan være særdeles kolde.

Selv holder jeg af at besøge Helsinki sent forår eller om sommeren. Dagene er lange og lyse, og så sker der bare noget med finnerne, når solen skinner og det bliver varmere i vejret. Alle synes at søge udendørs, og det giver liv i gader og parker.

Temperaturen i sommermånederne ligger typisk på 18-20 °C, men det kan i perioder være varmere. Fordelen ved forår og efterår er selvfølgelig lavere hotelpriser.

Sundhed, forsikring og vaccination

Læs om sundhed på rejsen her og husk også forsikringen. Måske har du en rejseforsikring inkluderet i f.eks. din indboforsikring – hvis ikke kan du få et tilbud på forsikring her.

Penge

I Finland bruger man euro. Dem kan du hæve i en af de mange kontantautomater, der ligger overalt i Helsinki. Automaterne har også engelsk menu. Bemærk, at der kan være gebyrer forbundet med at hæve i kontantautomaterne.

Mange hoteller, butikker og restauranter accepterer også f.eks. Visa og Mastercard. Handler du på markederne er kontanter ofte nødvendige.

EL

I Finland bruger man de samme stik som i Danmark. Jeg har aldrig været ude for at skulle bruge adapter. Vil du være på den sikre side, så kig ind hos rejsegear.dk, der både har adaptere og meget andet til din rejse.

Øvrigt

På Udenrigsministeriets hjemmeside kan du se den sidste nye rejsevejledning til Finland. Du kan også downloade ministeriets app Rejseklar, hvor du kan få gode råd til rejsen og skrive dig på danskerlisten.


Tak fordi du læste min Helsinki rejseguide
Jeg håber du fik noget ud af min Helsinki rejseguide. Du kan læse meget mere om den finske hovedstad på myhelsinki.fi, der er den officielle turistguide.

Kommentarer

  1. Line

    Tusind tak for info. Nu glæder jeg mig endnu mere til at besøge Helsinki 👍😁

  2. Torben Carlsen

    Argh. Ved ik helt hvad jeg skal synes om Helsinki. Meget anderledes end de øvrige nordiske hovedstæder som jeg absolut foretrækker.

    /Torben

    1. Michael K.

      Jeg er lige kommet hjem fra Helsinki og synes at det netop er en styrke at den skille sig ud fra f.eks. København og Stockholm. Og størrelsen gør at der er lidt lilleby over den. Jeg var positivt overrasket.

  3. Bobby

    De har jo også helt forskellige historier. Helsinki kan noget andet.

  4. LL

    Jeg vil klart anbefale at tage færgen til Tallinn. Det kan gøres på én dag.

  5. SØREN

    Tror altså Helsinki skal besøges om sommeren. Hold kæft det var koldt. Hele havneområdet som du beskriver lå næsten øde hen. En lidt død by synes jeg.

  6. Christian

    Nu synes jeg I er lidt grove ved Helsinki. Et par dage er jo ikke nok til at lære byen at kende. Det kræver længere tid at få øje på de gode steder præcis som i københavn eller andre steder.

  7. Anne

    Jeg har lige booket sommerferie dertil, og glæder mig som et lille barn til at opleve den lidt glemte nordiske hovedstad. Tak for inspiration.

    1. Hej Anne. Super du har fået lidt inspiration. Rigtig god rejse til dig 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *