Luang Prabang Rejseguide

luang prabang rejseguide

En af mine absolutte favoritbyer i Asien er Luang Prabang. Laos gamle hovedstad er på én gang charmerende, fremmedartet og fuld af oplevelser.

Det er en by, hvor du tidlig morgen kan se rækker af munke samle almisser ved tak bat, besøge smukke historiske templer og gå på opdagelse i landets spændende historie. Læg dertil et lavt prisniveau, fremragende mad og en yderst gæstfri befolkning.

Den gamle del af Luang Prabang er på UNESCOs verdensarvliste. Det er et hyggeligt sted med en lang række gamle huse fra kolonitiden, der i dag er indrettet som caféer, hoteller og restauranter. Som turist har du alle fornødenheder inden for rækkevidde samtidig med at bo midt i den laotiske hverdag.

Læs meget mere om den skønne by i min Luang Prabang rejseguide som jeg håber du finder brugbar og inspirerende.

Transport

Ind og ud

Luang Prabang har en international lufthavn, men den er ganske lille og betjenes kun af få flyselskaber. De vigtigste ruter er dem til Bangkok, Hanoi og Singapore.

Lao Airlines, Thai Airways og Bangkok Airways flyver fra Bangkoks Suvarnabhumi-lufthavn, mens AirAsia flyver fra Don Mueang. Vietnam Airlines flyver fra Hanoi og Scoot fra Singapore.

Lufthavnen ligger kun få kilometer fra centrum, og herfra kan du tage en taxi ind til byen. Måske har du transport inkluderet i din pakkerejse, men er du på egen hånd kan du få dit hotel eller guesthouse til at hente dig i lufthavnen.

At komme rundt

Booker du et hotel i Luang Prabangs historiske bydel kan du få rundt til langt de fleste seværdigheder. Det gælder også, hvis du bor på den anden side af Khan-floden, hvorfra du kan tage de gamle røde bro til centrum og i tørtiden også den lille bambusbro, som du finder ved Dyen Sabai Restaurant nord for floden.

Har du brug for transport eller vil på udflugt, så kan dit hotel eller guesthouse helt sikkert hjælpe. Luang Prabang kombineres ofte med Vang Vieng og hovedstaden Vientiane.

Uanset, hvor du rejser i Laos, så vær opmærksom på, at der ofte er tale om bjergkørsel og dårlige veje. Det kan med andre ord tage længere tid at komme fra a til b, end man regner med.

Luang Prabangs gamle bydel er et skønt sted

Hotel/overnatning i Luang Prabang

Luang Prabang har mange rigtig gode hoteller og guesthouses. Det er stort set alle mindre overnatningssteder med en personlig atmosfære. Generelt får du meget for pengene i Luang Prabang, hvor du kan vælge at bo i den gamle bydel eller måske langs Khan-floden.

Anbefalelsesværdige overnatningssteder

Min Luang Prabang rejseguide indeholder selvfølgelig også anbefalelsesværdige overnatningssteder, der alle får gode anmeldelser fra tidligere gæster. Du finder selvfølgelig et væsentlig større udvalg på hotels.com og booking.com, som jeg selv bruger, når jeg skal booke hotel til mine rejser.

Budget

Y Not Lao Guesthouse Ban Wat Nong
View Khem Khong Guesthouse
Vangsavath Hotel

Mellemklasse

On The Mekong Resort
Thongbay Guesthouse
Phounsab Guesthouse

Luksus

The Apsara Rive Droite
Sofitel Luang Prabang
Le Sen Boutique Hotel

Mit valg

My Dream Boutique Resort

Superlækkert hotel med venligt og hjælpsomt personale. Der skal ikke være tvivl om, at My Dream Boutique Resort er det hotel, jeg anbefaler i min Luang Prabang rejseguide.

Her bor du ud til floden i rolige omgivelser med have og en indbydende swimmingpool. På værelserne finder du bl.a. tv, pengeskab, gratis wifi og mulighed for at lave te/kaffe. Se billeder og aktuelle priser på My Dream Boutique Resort.

luang prabang rejseguide
Det smukke Wat Xieng Thong er byens vigtigste tempel

Seværdigheder i Luang Prabang

En tur rundt i byen

I Luang Prabang er en tur rundt i byen en oplevelse i sig selv. Her finder du fine gamle huse med hyggelige caféer, og du er sikker på at komme tæt på de lokale. Børn på vej hjem fra skole eller munke i de karakteristiske orange klæder, der går målrettet gennem byen.

Luang Prabangs vigtigste tempel er Wat Xieng Thong, der ligger helt mod nord, hvor floderne Khan og Mekong mødes. Templet blev opført i 1560 og har masser af fine detaljer og udsmykninger.

Stå tidligt op for at se munkene samle almisser (tak bat), men lad være med at deltage i ceremonien

Et andet smukt tempel er Wat Ho Pha Bang, der ligger ved Det Kongelige Museum og som er indrettet i det gamle palads. Det var herfra den laotiske konge regerede indtil kommunisterne tog magten i 1975.

Museet er en god oplevelse med en lang række effekter, der har tilhørt kongefamilien. Man kan også se biblioteket, modtagesalen og både kongens og dronningens soveværelse.

Morgenmarkedet

Luang Prabangs morgenmarked er en spændende og anderledes oplevelse. Naturligvis kan du få alt det friske frugt og grønt du kan tænke dig, men de mange smådyr som egern og rotter vidner om, at Laos bare er noget for sig selv.

Morgenmarkedet, der varer til op ad formiddagen, er et farverigt sted, hvor du udover de mange fremmedartede varer også kan se de lokale på slap line, når de handler.

luang prabang rejseguide
Morgenmarkedet er en fantastisk oplevelse

Phousi-bjerget

Du skal ikke snyde dig selv for en tur op på Phousi-bjerget, der ligger omtrent midt i Luang Prabang. Det kan være en hård tur i varmen, men det er alle anstrengelserne værd. Bjerget er især populært ved solnedgang, hvor det kan anbefales at komme i god tid for at få en god plads. På toppen af bjerget står i øvrigt en 24 meter høj stupa.

Pak Ou-grotterne

Udenfor Luang Prabang ligger et par gode seværdigheder. Grotterne i Pak Ou er en af dem. Grotterne er fuld af buddhastatuer og ligger ud til Mekong-floden nord for Luang Prabang. Det er et helligt sted for buddhister, der beder og tænder røgelsespinde.

Turen i båd op ad floden er mindst lige så spændende som selve grotterne. Du kan se tæt jungle og måske de lokale i gang med hverdagens sysler. Køb en udflugt til Pak Ou alene eller kombiner med Kuang Si-vandfaldet.

Kuang Si-vandfaldet

Det smukke vandfald ligger syd for Luang Prabang. Fra toppen af det 30 meter høje vandfald vælter vandet ned over klipperne for at lande i større og mindre pools med dybblåt vand.

Ved vandfaldet ligger også et redningscenter for bjørne, der er grundlagt af den australske kvinde Mary Hutton i samarbejde med de lokale myndigheder. Free The Bears Project har reddet over 900 bjørne – et sympatisk projekt, der er værd at støtte.

Det flotte Kuang Si-vandfald

Mad og drikke – forslag til restauranter

Du spiser rigtig godt i Luang Prabang. Fra lokal gademad til fine gourmetrestauranter med primært franskinspireret mad. Generelt minder maden i Laos meget om den i Nordthailand, men der dog flere specialiteter. F.eks. stuvninger (bl.a. bøffelstuvning) og brugen af tang. Og så er der den populære lao barbecue, der er en slags fondue.

Papayasalat (som tum) og laab, finhakket kød med bl.a. mynte og basilikum, er også rigtig populært – ofte er de vanvittigt stærke. Her passer den lokale og rigtig gode lao beer rigtig godt til.

Prisniveauet er generelt lavt – billigst er det selvfølgelig i gadekøkkenerne, men selv de finere gourmetrestauranter (der ofte findes på de dyrere hoteller) er til at betale. Mange spisesteder ligger smukt med udsigt til floden eller i de gamle huse fra kolonitiden.

Luang Prabang er ikke noget partycentrum. Godt nok er byen med i mange backpackers rejseplan, men ved midnatstid er hele byen stort set lukket. Alligevel ligger her og der steder, hvor turisterne samles for at snuppe en kold øl og måske møde andre rejsende.

Anbefalelsesværdige restauranter

Dyen Sabai – populært sted med god mad. Stedet fungerer også som bar – et godt sted at møde andre rejsende. Ligger lige ved bambusbroen på den anden side af Khan-floden. På Ban Phan Louang.

Tangor – pænere sted med franskinspireret mad. I den gamle bydel. På Sisavangvong Road.

Tamnak Lao – Traditionel mad fra Laos i pæne omgivelser. Åbent til frokost og aften. Her er også kokkeskole. På Sakkaline Road.

Khao Soi Noodle Soup – Som navnet antyder laver man her khao soi – en superlækker udgave vel at mærke. På Sakkaline Road.

luang prabang rejseguide
Solnedgang fra Phousi-bjerget

Praktisk information til din rejse

Vejr og klima i Luang Prabang

Luang Prabang har bedst vejr fra november til marts med januar og februar som de tørreste måneder. Temperaturen ligger på 26 til 33 °C i perioden med marts som varmeste måned. Området får betydelig regn i sommermånederne, hvor temperaturen ligger på 32 til 34 °C.

Sundhed, forsikring og vaccination

Måske skal du have vaccinationer inden din rejse til Laos/Østen. Du kan læse mere om de aktuelle anbefalinger her. Husk også forsikringen – måske har du en rejseforsikring inkluderet i f.eks. din indboforsikring – hvis ikke kan du få et tilbud på forsikring her. Læs mere om sundhed på rejsen her.

Penge

Den laotiske møntfod hedder kip, men du kan også bruge thailandske baht og amerikanske dollars. Det er dog en god idé at have lidt kip til de steder, der kun modtager den lokale møntfod. I byen ligger adskillige kontantautomater – også med engelsk menu, der er nemme at bruge. Bemærk, at kip ikke kan veksles udenfor Laos.

EL

I Laos bruger man de samme stik som i Danmark. Jeg har aldrig været ude for at skulle bruge adapter. Vil du være på den sikre side, så kig ind hos rejsegear.dk, der både har adaptere og meget andet til din rejse.

Øvrigt

Du skal have visum for at besøge Laos. Ansøgning kan ske via den laotiske ambassade, men det er nemmere at udfylde ansøgning på flyet, der bliver udleveret af personalet. Medbring et nyt pasfoto og kontanter i US dollars. Prisen er ca. 36 dollars, men den kan ændre sig.

Bemærk, at visum ved ankomst kun kan opnås fem forskellige steder i Laos (ellers skal der ansøges på forhånd) – lufthavnen i Luang Prabang er et af dem.

Det er dog altid en god idé at tjekke de nyeste indrejseregler hos Udenrigsministeriet (kun vejledende) og den laotiske ambassade. På Udenrigsministeriets hjemmeside kan du downloade ministeriets app Rejseklar, hvor du kan få gode råd til rejsen og skrive dig på danskerlisten.

Kort over Luang Prabang


Tak fordi du læste min Luang Prabang rejseguide
Jeg håber du fik noget ud af min Luang Prabang rejseguide. Du kan læse meget mere om byen på tourismluangprabang.org, der er den officielle turistguide.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *