Mombasa Rejseguide

Mombasa er Kenyas andenstørste by. Beliggenheden ud til Det Indiske Ocean har i århundreder tiltrukket købmænd fra nær og fjern, der bl.a. handlede slaver, krydderier og elfenben.

Byen var dengang som nu en vigtig havneby og kulturel smeltedigel, men har også fremragende strande både nord og syd for byen. Det er primært dem turisterne kommer for – måske som afslutningen på en spændende safari.

Det kan du læse meget mere om i min Mombasa rejseguide, som jeg håber, du finder nyttig. Velkommen til.

Krystalklart vand i Det Indiske Ocean – her ved Nyali lige nord for Mombasa

Transport

Ind og ud

Fra både Billund og København kan du flyve til Mombasa med ét stop. Tag Turkish Airlines’ rute til Istanbul, hvor du kan skifte fly.

Fra København kan du også benytte Qatar Airways via Doha. Alternativt må du tage to stop undervejs. Du kan søge og sammenligne flybilletter her.

Fra lufthavnen kan du tage en taxi, men har du booket hotel på forhånd, så kan de helt sikkert også hjælpe med transport. Du kan også nemt bestille en privat lufthavnstransfer hjemmefra – trygt og sikkert.

Vil du have alt ordnet hjemmefra, fly, hotel og transport, så skal du købe din rejse gennem et dansk rejsebureau – det er ofte billigere end at booke selv. Se mere om rejser til Mombasa med dansk rejsebureau her.

At komme rundt

Langt de fleste turister bor langs strandene udenfor Mombasa. Nogle hoteller har shuttlebus ind til centrum eller kan på anden måde sørge for transport. En god idé, så du er sikker på at komme fra a til b i en taxa med licens og ikke en pirattaxi, der ofte holder udenfor hotellerne.

Vil du på guidet udflugt, så kan dit hotel med stor sandsynlighed hjælpe. Mange af områdets tourselskaber tilbyder at hente dig på dit hotel og sætte dig af samme sted, når dagen er omme.

Inde i Mombasa by kører de berygtede matatuer. Minibusser, der er pimpet op og som kører vanvittigt. Matatuer er hvert år indblandet i adskillige ulykker og er kun for de eventyrlystne.

En tur til Kenya handler i høj grad om at se dyr

Overnatning

Som nævnt bor kun få i Mombasa by. Turister booker hellere overnatning på et af de dejlige resorts, der ligger langs strandene nord og syd for byen.

Området nord for Mombasa er lidt mere udviklet med barer og spisesteder, mens du syd for byen er mere afsides. Begge steder bor du lige ud til de kridhvide sandstrande og verdens tredjelængste koralrev.

Nogle hoteller har privat strand, mens andre ligger ud til offentlig strand. Sidstnævnte er besøgt af sælgere og såkaldt bumsters – typisk unge fyre, der på en eller anden måde platter penge.

Overnatningsstederne nord og syd for byen er typisk af bedre standard. Det er kun op til dig, hvor du vil bo og i hvilken prisklasse. Nogle steder tilbyder all inclusive eller hel- og halvpension. Her kan du som tommelfingerregel godt regne med, at kvaliteten på maden følger hotelstandarden.

Anbefalelsesværdige overnatningssteder i Mombasa

Herunder finder du en række anbefalelsesværdige overnatningssteder i Mombasa, der alle får gode anmeldelser af tidligere gæster. Du finder selvfølgelig et væsentlig større udvalg på hotels.com eller booking.com, som jeg selv bruger, når jeg skal booke hotel til mine rejser.

Budget

Kahama Hotel Mombasa – ved stranden ca. 13 km nord for Mombasa
Kinondo Poa Resort
– ved stranden i Kinondo 45 km syd for Mombasa

Mellemklasse

Sarova Whitesands Beach Resort – ved stranden 11 km nord for Mombasa
Diani Sea Lodge – på stranden i Diani 39 km syd for Mombasa

Luksus

Serene Beach Resort and Spa – på privat strand 13 km nord for Mombasa
Swahili Beach Resort – på stranden i Diani 30 km syd for Mombasa

Mit valg

Sarova Whitesands Beach Resort

De store indbydende resorts ligger på stribe både nord og syd for Mombasa. Jeg foretrækker at bo nord for, hvor der er lidt liv udenfor hotellerne. Her skiller Sarova Whitesands Beach Resort sig ud ved at få gode anmeldelser.

Hotellet har en dejlige have med swimmingpool og så ligger det lige ud til stranden. Se billeder og priser på Sarova Whitesands Beach Resort.

Det mange resorts ligger langs stranden nord og syd for Mombasa

Seværdigheder og aktiviteter

Mombasa og kystområderne har flere gode seværdigheder. Du kan både fordybe dig i historien, se spændende dyr og lære mere om den lokale kultur.

Med verdens tredjelængste koralrev udenfor døren er det også oplagt at snorke eller tage på dykkerture. Der er også mulighed for dybhavsfiskeri eller at sejle med en klassisk dhow ud i Det Indiske Ocean og måske have Wasini Island som mål.

Rejs ikke til Kenya uden at tage på safari – det er en fantastisk oplevelse

Mombasa er travl, hektisk og bestemt ikke køn. Men som altid på disse breddegrader er det en oplevelse at gå rundt og følge med i den kenyanske dagligdag. Du skal selvfølgelig forbi de store stødtænder på Moi Avenue, der blev opført i anledning af Dronning Elizabeths besøg i Mombasa i 1952 og nu er blevet et slags vartegn for byen.

Old Town

Old Town i Mombasa er byens hyggeligste område. Bydelen består af en lang række historiske bygninger fra primært 1700-tallet. Især portugiserne har sat deres præg på Old Town. Det er et pragtfuldt sted at gå rundt for at følge med at den afrikanske hverdag – i Old Town ved man aldrig, hvad der gemmer sig om næste hjørne.

Du kan bl.a. møde frugtsælgere og kvinder i gang med vasketøjet, men du har også mulighed for at shoppe i en af de lokale butikker. Husk også at holde øje med de fine gamle huse med deres mange rigtig flotte detaljer.

Fort Jesus

Fort Jesus er en del af Old Town. Det blev opført af portugiserne i 1593, men har siden da skiftet hænder adskillige gange. Det var især araberne og portugiserne, der kæmpede om den lukrative handel, og det siges, at de, der havde kontrol med fortet også havde kontrol med handelen.

Da englænderne kom til Østafrika og bl.a. koloniserede Kenya omdannede de Fort Jesus til fængsel. I dag er der et rigtig fint museum i fortet, hvor du kan lære mere om Mombasa, handelen og alle de folkeslag, der har sat sit præg på byen. Det er Fort Jesus på billedet øverst.

På tur i Mombasas Old Town

Mombasa Market

Mange steder i Mombasa kan du se handlende, men læg vejen forbi det, der kaldes Main Market (Marikiti Market), der er overdækket og fuld af liv.

Her kan du bl.a. shoppe krydderier, souvenirs og frugt og grønt. Som på andre af Mombasas markeder (eller hvor der er mange mennesker), så pas på dine ejendele og lad være med at flashe ure, smykker osv.

Mamba Village

I Mamba Village kan du opleve krokodiller på nært hold. Det siges at være den største krokodillefarm i Østafrika med flere bassiner og vandhuller til de imponerende dyr. Stedet er især populært ved fodringstid, men du kan også prøve at holde en lille krokodille. Mamba Village har over 1000 krokodiller og ligger i Nyali lige nord for Mombasa.

Haller Park

Haller Park er en dyrepark, eller zoologisk have, der ligger i Nyali lige nord for Mombasa. Her kan du bl.a. se nogle af Afrika spændende dyr, men jeg vil hellere anbefale en safari, hvor du kan dyrene, hvor de hører hjemme. Dyrene i Haller Park har dog god plads.

I dyreparken kan du også se krokodiller, sommerfugle og kæmpeskildpadder, som man er særligt kendt for. I restauranten kan du smage bl.a. struds og antilope.

Akamba-kooperativet

I Akamba-kooperativet tæt på lufthavnen kan du lære mere om det flotte afrikanske træarbejde. Akambastammen siges at være de bedste træskærer i Kenya, og de giver prøver på deres kunnen i kooperativet. Du kan selvfølgelig købe det flotte træarbejde og på den måde holde træskæretraditionen ved lige.

Træskærere i Akamba-kooperativet

Mad og drikke

Langt de fleste turister spiser på hotellet. Det er dog muligt at finde gode restauranter i ferieområderne og selvfølgelig har en by af Mombasas størrelse også et pænt udvalg af spisesteder.

På hoteller med pension er der, alt efter standard, ofte tale om buffet, men mange steder kan du også finde á la carte restauranter. I buffeten får du ofte lokal metervaremad, mens der som regel er kræset lidt mere om det på restauranterne.

Har du lyst til eventyr (og luksus) , så snup et par dage på The Sands at Chale Island syd for Diani

På nogle hoteller koster á la carte restauranterne ekstra, mens de andre steder er inkluderet. Som jeg vistnok har skrevet en del gange før, så kan du godt regne med, at kvaliteten på mad følger hotelstrandarden.

Den typiske kenyanske mad består af f.eks. majs, ris, banan og bønner. Da Mombasa ligger ved kysten er frisk fisk og skaldyr udbredt ligesom indflydelsen udefra gør, at du finder mange indiske retter på menukortene.

Mange bedre restauranter tilbyder deres gæster at hente dem på hotellet og kører dem tilbage igen. Du kan reservere bord i forvejen og her høre mere om muligheden for transport.

Anbefalelsesværdige spisesteder

Rozina House Restaurant – billigt spisested tæt på Fort Jesus i det central Mombasa. Maden er glimrende til prisen og du kan bl.a. vælge at spise kinesisk, indisk, europæisk eller grillet fisk og skaldyr. Ligger på Ratna Square.

Shehnai Restaurant – på den populære (også blandt lokale indere) Shehnai Restaurant laver man lækker mad fra Nordindien. Prøv f.eks. biriyani eller en af de gode curries. Der serveres ikke alkohol. På Mwindani Road.

Tamarind and Dhow – velkendt restaurant i Mombasa, hvor den står på fine dining. Frisk fisk og skaldyr er omdrejningspunktet, men der er andre ting på menukortet. Køkkenet er et vellykket mix af fransk, afrikansk og asiatisk. På Jetty Tamarind.

Aften- og nattelivet foregår i høj grad på hotellerne. I Nyali er der barer og natklubber, der er mere turistorienterede, men ønsker du det mere lokalt, så vend snuden mod Mombasa.

Krokodiller i Mamba Village

Praktisk information til din rejse

Vejr og klima i Mombasa

Mombasa kan besøges året rundt. Vi er i troperne, og det betyder, at en regnbyge kan forekomme når som helst. De tørreste måneder er januar og februar og igen juni til oktober. Mombasa er således et glimrende rejsemål om sommeren.

Temperaturen ligger på over 30 °C i vintermånederne og omkring 28 °C over sommeren. De vådeste måneder er april og maj.

Sundhed, forsikring og vaccination

Måske skal du have vaccinationer inden din rejse til Mombasa. Du kan læse mere om de aktuelle anbefalinger her. Husk også forsikringen – måske har du en rejseforsikring inkluderet i f.eks. din indboforsikring – hvis ikke kan du få et tilbud på forsikring her. Læs mere om sundhed på rejsen her.

Penge

Møntfoden i Kenya hedder kenyanske shilling, der forkortes KES. I Mombasa ligger kontantautomater – også med engelsk menu, der er nemme at bruge. Bemærk, at der kan være gebyr forbundet med at bruge automaterne.

På hoteller og bedre restauranter kan du bruge Visa og Mastercard, men det er en god idé altid at have kontanter på dig.

EL

I Kenya bruger man forskellige type stik. Det er et sted, hvor jeg klart vil anbefale at medbringe en adapter. Klik ind hos rejsegear.dk, der både har adaptere og meget andet til din rejse.

Øvrigt

Inden din rejse er det en god idé at tjekke Udenrigsministeriets rejsevejledning. Du kan også tjekke de nyeste indrejseregler (kun vejledende). På Udenrigsministeriets hjemmeside kan du downloade ministeriets app Rejseklar, hvor du kan få gode råd til rejsen og skrive dig på danskerlisten.


Tak fordi du læste min Mombasa rejseguide
Jeg håber du fik noget ud af min Mombasa rejseguide. Du kan læse meget mere om Mombasa på Kenya Tourism Board, der er den officielle turistguide.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *