New York Rejseguide

New York er superpopulær hos danskerne. The Big Apple er da også proppet med aktiviteter, shopping, gode spisesteder og fantastiske museer.

Til gengæld finder du kun få historiske eller kulturelle seværdigheder sammenlignet med mange europæiske hovedstæder – i New York handler det i høj grad om at “bruge” byen og alt hvad den tilbyder af underholdning og aktiviteter.

Det og meget mere kan du læse om i min New York rejseguide, som jeg håber, du kan bruge. Velkommen til Travelguru.

New York ved 5th Avenue og Bryant Park

Transport

Ind og ud

Der er masser af muligheder for at flyve til New York fra Danmark. Nemmest er det fra København, hvor du kan flyve direkte med SAS og Delta airlines – sidstnævnte kan være en sæsonrute, der kun flyves i sommersæsonen.

Med en enkelt mellemlanding kan du fra København også vælge bl.a. KLM, Play, Icelandair, Lufthansa og British Airways. Fra Billund kan du flyve med f.eks. KLM, Play og Icelandair. Både KLM og Play er også en mulighed fra Aalborg.

Der er selvfølgelig flere andre muligheder, men ovennævnte ruter vil sandsynligvis være de hurtigste. Du kan søge og sammenligne flybilletter her.

Det er værd at tjekke hvilken lufthavn de forskellige fly selskaber flyver til. New York har tre større lufthavne, men du vil sandsynligvis lande i enten JFK eller Newark i New Jersey.

Fra begge lufthavne kan du tage en taxi til dit hotel, men en anden mulighed er en privat lufthavnstransfer som du kan booke hjemmefra til en fast pris. Chaufføren venter på dig i ankomstterminalen med et skilt med dit navn og kører dig direkte til dit overnatningssted.

Husk at søge indrejsetilladelse (ESTA) før du tager afsted – det kan du gøre her.

At komme rundt

Langt de fleste turister vil bo på Manhattan fra midtown mod syd. Uanset hvor du booket hotel, så vil nogle seværdigheder kunne nås til fods, men du vil ret sikkert få brug for transport.

Her er byens metro (subway) et godt valg. Du kan købe enkeltbilletter eller metrocard, som du kan sætte penge ind på. Det er generelt nemt at bruge metroen og billetautomaterne. Se mere om New Yorks subway – bl.a. kort, ruter, priser, afgangstider m.m.

new york rejseguide
Et kig ud over Central Park fra Belvedere Castle

Overnatning

Få steder som i New York kan det betale sig at lave lidt research for at finde det rigtig hotel til den rigtige pris. Det er vanvittigt dyrt at overnatte i byen, og du skal ikke forvente, at pris og kvalitet hænger sammen.

Medmindre du booker et 4- eller 5-stjernet hotel, så skal du også regne med MEGET små værelser, hvor sengen fylder det meste.

Har du kun få dage i New York, så anbefaler jeg, at du booker overnatning på Manhattan. Godt nok kan du med metro komme nemt rundt, men for at udnytte tiden maksimalt, så bo der, hvor det sker.

Selvfølgelig er det lidt dyrere at bo så centralt, men personligt synes jeg, at pengene er godt givet ud.

Anbefalelsesværdige overnatningssteder

Herunder finder du en række anbefalelsesværdige overnatningssteder i New York, der alle får gode anmeldelser af tidligere gæster. Du finder selvfølgelig et væsentlig større udvalg på hotels.com og booking.com, som jeg selv bruger, når jeg skal booke hotel til mine rejser.

Budget

Hotel Mimosa – et af de bedste billige hoteller på Manhattan – Mimosa ligger ved Chinatown tæt på offentlig transport
The Washington by LuxUrban – moderne hotel ved Wall Street med bl.a. fitness, restaurant og gratis wifi

Mellemklasse

Pod 39 – god beliggenhed på 39th Street og cool tagbar.
Hotel Richland LES – nyrenoveret hotel tæt på Brooklyn Bridge og 9/11 Memorial

Luksus

Nine Orchard – 4-stjernet hotel med topanmeldelser og flere forskellige værelsestyper
Tempo by Hilton New York Times Square – moderne luksushotel ved Broadway og Times Square

Mit valg

Pod 39

Pod 39 ligger perfekt på 39th Street tæt på f.eks. Grand Central Station og undergrundsbanen. Her bor du på moderne værelser med bl.a. gratis wifi. Jeg fik fin service i receptionen, men hotellets helt store styrke er den lækre tagbar, der er superpopulær hos de lokale. Se billeder og priser på Pod 39.

Tagbaren på Pod 39, der er et godt valg til overnatning i New York

Seværdigheder

Som nævnt i indledningen har New York kun få historiske seværdigheder, men til gengæld et hav af aktiviteter. I The Big Apple kommer ingen til at kede sig.

Herunder har jeg samlet de vigtigste oplevelser i New York. De kan uden tvivl holde dig beskæftiget i dagevis, men der er selvfølgelig mange andre ting du kan se, gøre og opleve i den populære storby.

Det kunne f.eks. være en food tour, at se New York fra toppen af Rockefeller Center (Top of The Rocks) eller tage med på en helikoptertur over byens skyskrabere.

Ellis Island

Ellis Island er i mine øjne den absolut bedste oplevelse i New York og en du skal prioritere. Udfor den sydlige del af Manhattan ligger Ellis Island, hvor du kan høre historien om de tusindvis af immigranter, der fra især Asien og Europa prøvede lykken i Amerika.

De blev modtaget på Ellis Island, som i dag er omdannet til et kombineret museum og besøgscenter, hvor du kan søge i arkiverne efter slægtninge, der immigrerede til Amerika. Udenfor kan du se tavlen med navne på alle dem, der ankom til Ellis Island, som er et superspændende sted. Se mere om Ellis Island her.

new york rejseguide
Museum og mindetavler på Ellis Island

Frihedsgudinden

Frihedsgudinden er nok en af de mest ikoniske statuer i verden. Du kan gå i land på den lille Liberty Island, hvor statuen står, men det er lidt af en turistfælde og i mine øjne en oplevelse, du sagtens kan springe over.

På turen til Ellis Island sejler du som regel forbi Frihedsgudinden, hvor du kan tage det obligatoriske billede. Alternativt kan du tage en af de offentlige færger som f.eks. den, der sejler fra Pier 11 ved Wall Street på Manhattan til Port Liberte i New Jersey.

Central Park

New York har flere pladser og parker. Den største og mest berømte er selvfølgelig Central Park, der er enorm og en pragtfuld oase i storbyen. Central Park blev grundlagt i 1858 og er populær blandt de lokale til f.eks. picnic, motionsture og solbadning. Der er både søer, åbne plæner og beplantede områder.

I parken er der flere berømte steder som Bethesda Terrace med fontænen, Library Walk med buster af berømte forfattere og Belvedere-slottet, hvorfra du har en fin udsigt over The Ramble og den nordlige del af parken. Af og til afholdes der events i parken, hvor du også finder New Yorks zoologiske have.

Metropolitan Museum og Art (MoMA)

I udkanten af Central Park, nord for den zoologiske have, ligger Metropolitan Museum of Art, der har en samling på over to millioner genstande. Det er et af verdens største museer og beskæftiger sig med stort set alle former for kunst.

Blandt højdepunkterne er værker af Raphael, Rembrandt, Jason Pollock , Fransisco Goya, Vincent van Gogh og Pablo Picasso. Men alt efter præferencer og interesse er der masser af spændende ting at se på. Museet omtales som regel som The Met, hvor der både er faste og skiftende udstillinger.

new york rejseguide
Lille del af The High Line

Grand Central Station

New York er ikke kun glas og stål. En af de smukkeste bygninger i byen er Grand Central Station fra 1913. Stationen har bl.a. søjler, hvælvinger og flotte udsmykninger og kunne lige så godt ligge i Europa.

Grand Central Station har hele 67 spor, men er ikke kun et trafikknudepunkt. Her er også et glimrende madmarked med specialiteter, som du skal besøge.

The High Line

Selvom New York er en kæmpeby med skyskrabere og tæt bebyggelse, så er der flere grønne områder. Et af de nyeste er The High Line, hvor du kan gå på den gamle jernbane i The Meatpacking District.

The High Line er et herligt sted at gå. Undervejs er der bænke, grønne områder og som regel også events som f.eks. udstillinger eller workshops. Du behøver ikke at gå hele ruten – der er op og nedgange flere steder undervejs.

9/11 Memorial

Præcis hvor World Trade Centers tvillingetårne stod indtil terrorangrebet 11. september 2001, er der nu lavet en mindeplads med tilhørende museum.

Området består af to store sorte pools, hvor navnene på de omkomne er skrevet på siden. De er gratis at besøge, men til gengæld er der entré til museet, hvor jeg anbefaler, at du booker en spring-køen-over billet – evt med en guidet rundvisning inkluderet. Se mere om museet og køb af billetter her.

Del af mindesmærket ved World Trade Center (9/11 Memorial)

Brooklyn Bridge

Som Frihedsgudinden er også Brooklyn Bridge et yndet fotomotiv fra New York. Du har mulighed for at gå eller cykle over broen, der forbinder Manhattan med Brooklyn. Brooklyn Bridge blev opført i 1883 og var dengang verdens længste hængebro.

At broen er på alverdens lister over hvad du skal opleve i New York siger lidt om, at byen ikke har de helt store seværdigheder. Har du et presset program, så kan Brooklyn Bridge godt springes over.

Museum of Modern Art (MoMA)

Museum of Modern Art er endnu et museum i verdensklasse. Her kan du som navnet antyder opleve samtidskunst i form af bl.a. malerier, skulpturer, tegninger og fotografier.

Højdepunkterne inkluderer værker af berømte kunstnere som Frida Kahlo, Salvador Dali og Pablo Picasso med Vincent van Gogs Stjernenatten og Claude Monets lange maleri Vandliljer som malerier af særlig interesse.

MoMA er kæmpestort og har både faste og skiftende udstillinger. Du kan klikke ind på museets hjemmeside for st se samlingen og hvad der sker under dit ophold i New York.

Times Square

Af seværdigheder skal også nævnes Times Square. Den berømte plads er nok den største turistfælde jeg endnu har oplevet. Og så alligevel ikke. For det er her, du i første række kan se hvad USA egentlig er. Et ultra kapitalistisk land, hvor de der har mindst på alle mulige måder prøver at platte penge af de besøgende for at overleve.

Det er der ingen tvivl om på Times Square – den travle og neonoplyste plads er proppet med mennesker, der gøgler, har klædt sig ud eller forsøger at underholde. Et sted, hvor den amerikanske drøm synes langt langt væk.

Du har med stor sandsynlighed Times Square på din liste over ting du skal opleve i New York, men det er endnu et sted, du i mine øjne sagtens kan springe over.

Brooklyn Brifge og Manhattan set fra Brooklyn

Mad og drikke

Jeg behøver næsten ikke at nævne det. New York er en verdensby, hvor du kan få mad af enhver slags og i alle prisklasser.

Generelt fandt jeg priserne på restauranterne rimelige, men i USA skal du aktid huske at lægge ca. 20 % drikkepenge på regningen. Det er obligatorisk, og det er værd lige at tjekke, om restauranten selv har tilføjet det til den endelige pris.

Overalt i byen ligger der spisesteder, og har du et ønske om, at lækker mad skal være en del af rejsen, så er det en god idé at lave lidt research. Du kan f.eks. tjekke hvad Time Out anbefaler lige nu.

USA har ikke bidraget med nævneværdige retter til verdensgastronomien, men til gengæld kan du især i New York finde original mad fra store dele af verden.

F.eks. er der rent faktisk en chance for, at der er en italiensk kok på de italienske restauranter og mexicansk mad er ikke noget man gætter sig til hvordan ser ud eller skal smage. Her har du mulighed for at få en autentisk oplevelse.

Noget du absolut skal prøve i New York (og andre steder i USA for den sags skyld) er at spise på en klassisk diner. Her kan du møde de lokale og sætte tænderne i ofte temmelig fede retter. Kom ikke for maden, men for den autentiske oplevelse.

Anbefalelsesværdige spisesteder

Sidney’s Five – god, billig og lidt hip restaurant med primært amerikansk mad, men der er også afstikkere til Asien og Italien. Sidney’s Five er også et godt sted til drinks og cocktails. På 1st Avenue ved 6th Street East.

Shukette – indretningen er som en diner, men her hører al sammenligning op. Shukette serverer rigtig god mad fra Mellemøsten og vil også være et godt sted for vegetarer. Et lidt hipt sted, der også har et fint vinkort. På 9th Avenue ved 24th Street West.

Chelsea Market – det populære marked, der ligger i en tidligere fabrik, som producerede Oreo, har flere gode spisesteder. Gå indenfor og tjek udvalget – selv var jeg begejstret for The Lobster Place, men der er mange andre muligheder. På 9th Avenue ved 15th Street West.

New Yorks natteliv er legendarisk med masser af muligheder for at få en sjov aften i byen. Alle former for pubs, barer, klubber og diskoteker er repræsenteret, og du skal bare vælge, hvad du har lyst til.

For hippe vandhuller og natteliv generelt kan du tjekke f.eks. Time Out, og på nyc.com kan du læse mere om events i New York under dit ophold.

Hektiske Times Square

Praktisk information

Vejr og klima i New York

Klimaet i New York er sæsonbetonet som i Danmark. Som regel bliver det dog en del varmere i New York om sommeren ligesom vintrene i perioder kan være særdeles kolde.

I New York skifter vejret hurtigt, og det er værd lige at tjekke vejrudsigten, inden du tager af sted. April/maj og slut august/september er gode tidspunkter at besøge New York. Her er det som regel mildt.

Sundhed og forsikring

Husk forsikringen – måske har du en rejseforsikring inkluderet i f.eks. din indboforsikring – hvis ikke kan du få et tilbud på forsikring her. Læs mere om sundhed på rejsen her.

Penge

I USA bruger man dollars (USD). I New York finder du masser af banker, kontantautomater og vekselboder. Mange hoteller, butikker og restauranter accepterer også f.eks. Visa og Mastercard.

EL

I USA bruger man en anden type stik end i Danmark, og her er en adapter er nødvendig. Klik ind hos rejsegear.dk, der både har adaptere og meget andet til din rejse.

Øvrigt

På Udenrigsministeriets hjemmeside kan du se den sidste nye rejsevejledning til USA. Du kan også downloade ministeriets app Rejseklar, hvor du kan få gode råd til rejsen og skrive dig på danskerlisten.


Tak fordi du læste min New York rejseguide
Jeg håber du fik noget ud af min New York rejseguide. Du kan læse meget mere om New York på nyctourism.com, der er den officielle turistguide.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *