Sal Rejseguide

Måske siger navnet Sal dig ikke så meget, men den lille ø, der tilhører Kap Verde, har de senere år oplevet et enormt turistboom.

Også mange danskere har fået øjnene op for Sal, der byder på dejlig strande og et unikt mix af Afrika og Caribien.

Det og meget andet kan du læse mere om i min Sal rejseguide, som jeg håber, du kan bruge. Velkommen til Travelguru.

sal rejseguide
Downtown Santa Maria

Transport

Ind og ud

Du kommer nemmest til Sal på en charterrejse. Flere bureauer tilbyder rejser til Sal og Kap Verde med direkte fly fra Danmark.

Det er selvfølgelig muligt at besøge Sal på egen hånd. Du kan nøjes med at booke en flybillet hos charterbureauerne, men størst frihed har du med rutefly.

Der er dog kun få ruter – en af dem er med TAP Air Portugal fra Lissabon, som du kan flyve til fra København. Lufthavnen på Sal har i øvrigt koden SID. Søg og sammenlign flybilletter her.

Langt de fleste turister bor ved strandene i Santa Maria. For at komme fra lufthavnen til dit hotel i Santa Maria, anbefaler jeg, at du booker transfer hjemmefra. Det kan du gøre hos f.eks. Viator – virksomheden som jeg her linker til får rigtig gode anmeldelser af tidligere kunder.

Der er taxier i lufthavnen, men som mange andre steder i Afrika, så kræver det tålmodighed og forhandling om prisen på en blanding af tegnsprog og dårlig engelsk.

At komme rundt

Bor du centralt i Santa Maria, så kan du nemt går rundt i byen og langs stranden. Bor du længere væk, så kan du sandsynligvis få dit hotel til at hjælpe med transport. Vil du køre med de lokale, så hop på en såkaldt aluguer – en slags deletaxi, hvor man sidder på laddet af bilen.

Sal og Santa Maria har kun få deciderede tourbureauer. Det er et af de områder, hvor du hurtigt vil opdage, at Kap Verde er et lidt anderledes rejsemål. Til gengæld kan du med fordel booke hjemmefra – se mere om udvalget her.

Det er som om, at man ikke rigtig ved, hvad man skal stille op med turisterne og hvordan man skal servicere dem. Igen: få dit hotel til at hjælpe med transport og de få udflugtsmuligheder, Sal tilbyder.

Som jeg nævner længere nede på siden, så anbefaler jeg at besøge nogle af Kap Verdes andre øer. Det gør du nemt med TACV, der er det nationale flyselskab. Bemærk dog, at der typisk er tale om ganske små propelfly.

sal rejseguide
Fiskere på den lange mole i centrum af Santa Maria

Overnatning

Langs stranden vest for centrum af Santa Maria er hotellerne skudt op som paddehatte. Der bygges stadig, men nu i 3., 4. og 5. række eller i det forholdsvis nye område ca. 1 km nord for byen, hvor du primært finder store resorts.

Inde i byen er der tale om mindre overnatningssteder ligesom de første hoteller på stranden mod vest. Længere ude dukker nyere kæmperesorts op, hvoraf flere tilhører kæderne RIU, Melia og Hilton.

Uanset hvilken hotelkategori du vælger, så forvent ikke tilnærmelsesvis samme service eller standard som i f.eks. Østen. Igen et eksempel på, at man ikke rigtig har kompetencerne til at håndtere de mange turister.

Med tanke på det skyhøje prisniveau på overnatning, så får du ikke meget for pengene. Det gælder også de hoteller, som charterbureauerne benytter.

Anbefalelsesværdige overnatningssteder

Herunder finder du en række anbefalelsesværdige overnatningssteder på Sal (Santa Maria), der alle får gode anmeldelser af tidligere gæster. Du finder selvfølgelig et væsentlig større udvalg på hotels.com og booking.com, som jeg selv bruger, når jeg skal booke hotel til mine rejser.

Budget

Surf House Hostel
Casa Blu Guesthouse

Mellemklasse

Nautilus Aparthotel
Hotel da Luz

Luksus

Hotel RIU Palace Santa Maria
Hotel Morabeza

Mit valg

Hotel Morabeza

Normalt noget over mit budget, men gode gamle Hotel Morabeza ligger perfekt på stranden i Santa Maria og tilbyder både dejlige værelser og flere barer og restauranter, der hører til øens bedste. Hotellet tilbyder desuden fitness og swimmingpool. Se billeder og aktuelle priser på Hotel Morabeza.

Stranden i Santa Maria vest for molen, hvor de fleste hoteller ligger

Seværdigheder

Sal er ganske lille og har kun få seværdigheder, der sagtens kan springes over, hvis du hellere vil ligge på stranden. Du finder til gengæld flere aktiviteter som f.eks. dykning, snorkling, surfing, dybhavsfiskeri og tur med quadbike eller firehjulstrækker.

Er du til natur og kultur, så besøg øer som Fogo, Santiago og São Vicente

Hvad Sal ikke har af gode oplevelser finder du til gengæld på mange af Kap Verdes andre øer. Jeg kan på det varmeste anbefale at besøge Santiago med hovedstaden Praia og nogle af de vestlige øer, der byder på enestående naturoplevelser.

Tilbage til Sal og hvad du kan opleve på øen. Som nævnt kan du få et af Santa Marias få tourbureauer til at hjælpe med udflugter eller høre på dit hotel om de samarbejder med en chauffør eller kan arrangere din tur. Alternativt booker du som nævnt hjemmefra.

Pedra de Lume

Saltbruddet ved Pedra de Lume er Sals største seværdighed. Det er også her, du kan lære om øens historie, hvor man siden starten af 1800-tallet har udvundet salt til eksport. Med æsler og tovbane fragtede man saltet til den lille havn ved siden af, hvor det blev raffineret og sendt til primært Afrika.

I dag er saltbruddet forladt, men et populært sted for turister. Her er ikke kun en stribe effekter, maskiner og gamle bygninger, men der er også mulighed for at bade i det saltholdige vand. Der ligger en restaurant ved Pedra de Lume – et fint sted at gøre stop på en ørundtur.

Det gamle saltbrud i Pedra de Lume

Se skildpadder

Ved Kap Verde lever flere forskellige skildpaddearter. En af dem er uægte karette (caretta caretta), der kommer op på land for at lægge æg. En række organisationer på Sal har som mål at beskytte skildpadderne, som du kan se og lære mere om flere steder på øen. Hør dit hotel om disse ture, der kun arrangeres fra juni til oktober.

Øen rundt

Det tager ikke mere end en halv eller hel dag at se alt hvad Sal har at byde på. Du kan booke en bil med privat chauffør, der kan køre dig rundt til det, du gerne vil se. Selvfølgelig skal du forbi Pedra de Lume nævnt herover, men også den lille havneby Palmeira kan være en autentisk oplevelse.

Palmeira fungerer som havn for Sals hovedstad Espargos, der ligger ca. 4 km inde på øen ved lufthavnen. Espargos er mildest talt en trist by, men mange chauffører kører alligevel forbi, så du kan bestige det lille Monte Corral, hvorfra du har en fin udsigt over by, hav og land.

Ca. 6 km nord for Palmeria kan du besøge Buracona og det såkaldte Blue Eye. Kysten her er mere barsk og består af naturskabte huler og klipper, hvor vind og vejr har skabt Blue Eye. Her kan du kan se det dybblå hav mellem klipperne, men der er også mulighed for at bade i en mere rolig lagune.

Du kan se nærmere på denne tur på Sal, der inkluderer de mest interessante steder på øen. Her bliver du hentet på dit hotel og sat af samme sted, når turen er slut.

Sejlture i Atlanterhavet

Fra både Palmeira og Santa Maria kan du tage på hel- og halvdagsture på Atlanterhavet. Turene fås i forskellige udgaver og har ofte mad og drikke inkluderet.

Nogle bådture sejler til naboøen Boavista, mens andre besøger f.eks. Shark Bay. Det kan anbefales at se efter de såkaldte “Small Group Tours”, hvor der er et begrænset antal gæster på båden.

sal rejseguide
Lokale på havnen i Palmeira

Mad og drikke

Santa Maria mangler ikke spisesteder. Kvaliteten er dog meget svingende og igen kan det anbefales at prøve sig frem uden at have de store forventninger.

Maden på Kap Verde består traditionelt af masser af fisk og skaldyr, men også bønner, majs, kartofler og forskelligt slags kød. Det er flere af disse ingredienser, der indgår i nationalretten cachupa, som du selvfølgelig skal prøve, hvis du kan finde et sted, der serverer den.

Det er nemlig ikke lokal mad, der er i fokus på byens spisesteder, som stort set alle er ejet af udlændinge. Du kan til gengæld finde masser af italienske restauranter, men også spise japansk, vietnamesisk og såkaldt europæisk.

Prisniveauet er absolut rimeligt. På en almindelig turistrestaurant kan du som regel få en hovedret fra ca. 70 kr. og opefter. I forhold til Danmark er især fisk og skaldyr billigt.

Anbefalelsesværdige spisesteder

Sabores – god all round restaurant, hvor de fleste kan finde noget de kan lide på menukortet. Her er f.eks. fisk, skaldyr, kødretter, poke bowles og flere lokale specialiteter. Der er siddepladser inde og ude. På Rua 15 Agosto centralt i Santa Maria.

George’s – på George’s serverer man rigtig god fisk og skaldyr (der er også andet på menuen) i venlige omgivelser. Stedet har også flere muligheder for veganere og vegetarer. Åben til frokost og aftensmad. På Rua Amilcar Cabral.

Bar di Nos – enkelt og billigt spisested, hvor du skal prøve nogle af de lokale specialiteter fra grillen som bbq kød eller fisk og skaldyr. Tilbehøret er mildt sagt på det jævne. Venlig service. Åben til frokost og aftensmad. På Avenida Joao De Deus  Maximiano.

Selvom Sal og Santa Maria ikke er et sted med vildt natteliv, så behøver ingen gå tørstige i seng. Rundt om i byen og på mange hoteller liger barer, der kan sørge for øl, drinks og cocktails.

I Santa Maria finder du også flere pubs, hvor The Dubliner er populær og har god øl i hanerne. På Sal Beach Club kan du se live sport, men skal det være mere mondænt er det om at besøge et af de bedre hoteller.

Udsigt over Sals hovedby Espargos

Praktisk information

Vejr og klima på Sal

Sal kan besøges året rundt. Der falder kun ganske lidt nedbør med august og september som de vådeste. Vi taler dog kun om 45-60 mm, så det er ikke nedbøren, der skal afholde dig fra at tage afsted i denne periode.

Til gengæld blæser der ofte en pæn vind på Sal, og det kan især i vintermånederne gøre aftenerne kølige. Husk en lun trøje. Temperaturen om vinteren ligger på 22-24 °C stigende i løbet af foråret til 28-30 °C i sommermånederne.

Sundhed, forsikring og vaccination

Måske skal du have vaccinationer inden din rejse til Kap Verde. Du kan læse mere om de aktuelle anbefalinger her.

Husk også forsikringen – måske har du en rejseforsikring inkluderet i f.eks. din indboforsikring – hvis ikke kan du få et tilbud på forsikring her. Læs mere om sundhed på rejsen her.

Penge

På Kap Verde bruger man escudos. Dem kan du hæve i en de få kontantautomater i byen. Automaterne har også engelsk menu. Bemærk, at der kan være gebyrer forbundet med at hæve i kontantautomaterne.

I Santa Maria accepterer mange handlende også euro, men kursen er typisk ikke særlig god. Du kan derfor medbringe euro som du veksler i en af bankerne i byen.

Nogle hoteller, butikker og restauranter accepterer også f.eks. Visa og Mastercard. Handler du på markederne er kontanter ofte nødvendige. Det er også en god idé at have masser af småpenge til f.eks. drikkepenge.

EL

På Kap Verde bruger man forskellig slags stik. Jeg har dog aldrig været ude for at skulle bruge adapter. Vil du være på den sikre side, så kig ind hos rejsegear.dk, der både har adaptere og meget andet til din rejse.

Øvrigt

Udenrigsministeriet har ingen rejsevejledning til Kap Verde, men du kan finde en på svensk her. Læs mere om indrejse i Kap Verde på Udenrigsministeriets hjemmeside. Her kan du også downloade ministeriets app Rejseklar, hvor du kan få gode råd til rejsen og skrive dig på danskerlisten.


Tak fordi du læste min Sal rejseguide
Jeg håber du fik noget ud af min Sal rejseguide. Du kan læse meget mere om øen på visit-caboverde.com, der er den officielle turistguide.

Kommentarer

 1. Avatar Ann Hovgaard Winther

  Tror vi skulle have læst din side før booking….har valgt Sal:-(
  Hvordan er det at komme til andre øer?

  PS vi fravalgte transfer med Spies, syntes efterhånden det løb op……Googlede om taxi, det så ud som om det var ok. Du beskriver det noget anderledes besværligt.
  Hvad vil du mene prisen burde være for taxa fra lufthavnen til santa Maria? Dernæst hvordan med drikkepenge?
  Tak.
  Bedste hilsner Ann Winther

  1. Hej Ann. Du kan sejle eller flyve fra Sal til nogle af de andre øer. Med begrænset tid er fly nok at foretrække. Se mere på Cabo Verdes Airlines hjemmeside. Flyene er dog ret små propelfly – i hvert fald det jeg tog fra Sal til Santiago (Praia).

   Mht. transfer, så er der sikkert taxier i lufthavnen, men vær klar til at prutte om prisen. Det bør koste ca. 1000 escudos = ca. 70 kr. alt efter hvor i Santa Maria, du skal hen. Drikkepenge kan du godt give, hvis du er tilfreds med prisen.

   Alternativt kan du benytte f.eks. Holiday Taxis, men jeg gætter på at det nok er nogenlunde samme pris som Spies.

   Om det er besværligt med taxi er nok forskelligt fra person til person, men jeg kan nu godt lide at have lidt styre på det efter en lang flyvetur.

   Mange hilsner fra Carsten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *