Tallinn Rejseguide

Måske kender du det godt. Du rejser til et nyt sted og ved ikke helt, hvad du skal forvente. Sådan havde jeg det, da jeg besøgte Tallinn.

Estlands hovedstad var en positiv overraskelse med venlige mennesker, masser af spændende historie og en charmerende gammel bydel med flotte huse og brostensbelagte gader.

Det og meget mere kan du læse mere om i min Tallinn rejseguide herunder. Velkommen til.

tallinn rejseguide
Charmerende huse og gader i Vanalinn

Transport

Ind og ud

Fra København kan du flyve direkte til Tallinn med SAS eller Air Baltic. Fra Billund og Aalborg kræver det en mellemlanding. Du kan finde og sammenligne flybilletter her.

Lufthavnen i Tallinn ligger tæt på byens centrum, som du nemt kommer til. Billigst er det med sporvognen (linje 4), der kører fra tidlig morgen til sen aften. Turen ind til byen tager 15-20 minutter, og du kan købe din billet hos chaufføren, i terminalen eller online.

Lige så nemt er det at tage bussen (linje 2 og 65). Prisen for en tur ind til centrum er 2 € – også her kan du købe din billet hos chaufføren.

Du kan selvfølgelig også booke en privat lufthavnstransfer eller tage en taxi. Prisniveauet er generelt lavt og turen kort fra lufthavnen til Tallinn vælter næppe budgettet. Det er dog vigtigt, at du spørger til prisen, inden du kører – taxipriserne i Estland er ikke regulerede, så i princippet kan chaufføren opkræve det beløb, han/hun ønsker.

At komme rundt

Bor du i eller tæt på den gamle bydel, så kan du med lethed gå rundt til de forskellige seværdigheder, der stort set alle ligger her.

Tallinn har et fint offentligt transportsystem i form af bus og sporvogn. Du kan med fordel købe et Tallinn Card, der inkluderer gratis offentlig transport. Se bus- og sporvognslinjer her.

Taxier kan prajes på gaden – husk blot at spørge til prisen, inden du kører.

Det gamle rådhus på Raekoja Plats

Overnatning

Der er kun ét sted at bo i Tallinn: I eller omkring den gamle bydel Vanalinn. Det er byens centrum og den absolut mest spændende del af Estlands hovedstad. Generelt er udvalget af overnatningssteder begrænset i Tallinn, hvor prisniveauet til gengæld er rimeligt.

Anbefalelsesværdige overnatningssteder i Tallinn

Herunder finder du en række anbefalelsesværdige overnatningssteder i Tallinn, der alle får gode anmeldelser fra tidligere gæster. Du finder selvfølgelig et væsentlig større udvalg på hotels.com og booking.com, som jeg selv bruger, når jeg skal booke hotel til mine rejser.

Budget

Hotel St. Barbara – 300 meter til den gamle bydel
Citybox Tallinn – 300 meter til den gamle bydel
Angleterre Apartments – i den gamle bydel

Mellemklasse

Tallinn City Apartments Harju Residence – i den gamle bydel
Tallinn City Apartments Town Hall Square – i den gamle bydel
Hestia Hotel Kentmanni – 500 meter til den gamle bydel

Luksus

Hotel Telegraaf, Autograph Collection – i den gamle bydel
Tallinn City Apartments Old Town Suites – i den gamle bydel
Schlössle Hotel – i den gamle bydel

Mit valg

Tallinn City Apartments Old Town Suites

I min Tallinn rejseguide anbefaler jeg på det kraftigste Tallinn City Apartments Old Town Suites. Her bor du i lækre veludstyrede lejligheder lige midt i den gamle bydel. Se billeder og aktuelle priser på Tallinn City Apartments Old Town Suites.

tallinn rejseguide
Spisesteder på Raekoja Plats

Seværdigheder

Den gamle bydel Vanalinn indeholder næsten alle Tallinns største seværdigheder. Skal du på den helt store sightseeingtur, kan du med fordel købe et Tallinn Card, der giver gratis adgang til en lang række museer og attraktioner.

Kortet er gyldigt i 24, 48 eller 72 timer og kan købes online eller i byen. For guidede ture og udflugter i Tallinn og Estland kan du se mere hos Viator, der er ejet af Tripadvisor.

Vanalinn (den nedre by)

Vanalinn er Tallins gamle bydel. Den er omkranset af en bymur og betragtes som en af Europas bedst bevarede middelalderbyer. Her finder du pragtfulde huse og hyggelige brostensbelagte gader.

Centrum er Raekoja Plats, hvor det gamle rådhus troner. Det blev grundlagt i 1404 på nogenlunde samme tid som Tallinn (der dengang hed Reval) voksede i takt med, at Hanseforbundet fik indflydelse i byen.

Vanalinn (den gamle bydel) er et fantastisk sted at gå rundt uden mål

Vanalinn er proppet med caféer, butikker og spisesteder. Især på Raekoja Plats er der liv og glade dage, men et sted som her er det altid værd at gå ned ad sidegaderne for at finde byens små perler.

Det er muligt at gå på bymuren, der engang havde hele 66 tårne. Det var dengang i 1346, da den teotoniske orden købte byen af danskerne.

tallinn rejseguide
Del af den gamle bymur i Vanalinn

Toompea (den øvre by)

Tallinns gamle bydel Vanalinn består faktisk af to forskellige områder. Den nedre by er området omkring Raekoja Plats, mens den øvre by kaldes Toompea. Som navnet antyder ligger Toompea hævet over resten af bydelen, og det var her eliten boede.

Toompea har flere rigtig gode seværdigheder. Først og fremmest skal du besøge den flotte Alexander Nevsky-katedral, der har fine ikoner og billeder af helgener – præcis som du vil forvente af en russisk-ortodoks kirke.

Lige overfor katedralen ligger Toompea Castle, der i dag er hjem for det estiske parlament. Der har ligget en slags slot siden begyndelsen af 1200-tallet, men den nuværende bygning stod færdig i 1922.

Et stenkast derfra skal du også besøge St. Maria-katedralen, der er noget mere enkel end Alexander Nevsky-katedralen.

Det siges, at det var danskerne, der opførte den første trækirke på stedet i 1219, men den blev hurtigt erstattet af en stenkirke. Den nuværende kirke er sandsynligvis fra 1684.

Fra Toompea er der en flot udsigt over Vanalinn og resten af byen. Man forstår, hvorfor byens herskere boede her, hvor de nemt kunne overvåge pøbelen i byen nedenunder.

Kalamaja

I årevis har der ikke været det helt store at komme efter udenfor Vanalinn, men i dag har byen fået sit helt eget hippe kvarter med cafeer, gallerier, mikrobryg og designshops. Bydelen hedder Kalamaja og ligger et stenkast fra Vanalinn.

Bydelen Kalamaja er superhip lige nu

Kalamaja var engang byens fiskerihavn og senere et industriområde. Kvarteret er nu forvandlet til de unges foretrukne sted i Tallinn. Omdrejningspunktet er Telliskivi Creative City, der indeholder over 200 små erhvervsdrivende.

TV-tårnet

Lige uden for centrum kan du besøge tv-tårnet, der er hele 314 meter højt. Fra udsigtsplatformen på 21. etage har du en forrygende udsigt over byen og den finske bugt.

Kadriorg Park og Slot

Fire km øst for Tallinns centrum kan du besøge Kadriorg Park og Slot, der blev opført i 1700-tallet af zar Peter den Store til hans hustru Katharina.

Her kan du bl.a. opleve japansk og engelsk havearkitektur samt et fint palads, hvor man tydeligvis har hentet inspiration i Italien. I dag indeholder paladset Estlands Kunstmuseums udenlandske samling.

tallinn rejseguide
Alexander Nevsky Katedralen

Mad og drikke

Tallinn har et glimrende udvalg af spisesteder. Generelt er prisniveauet rimeligt, og det gælder også de restauranter, der er hoppet med på new nordic-bølgen.

Du kan med andre ord spise lækker innovativ mad lavet af friske råvarer til priser, der er til at betale. Kvaliteten er i top og du kan glemme alt om tung østeuropæisk mad.

Bevares – du kan selvfølgelig også spise traditionel estisk mad, men i Tallinn har du muligheden for at vælge fra begge verdener.

Især i Vanalinn ligger spisestederne på stribe. Naturligvis kan du finde rene turistfælder, men det er også her, du kan prøve Tallinns take på det nye køkken, der holder høj kvalitet.

Estland har flere gode mikrobryggerier, hvis øl du kan smage på restauranter og diverse udskænkningssteder. På hele Raekoja Plats er der barer og spisesteder – et godt sted at se livet passere forbi.

Anbefalelsesværdige spisesteder

Lee Restoran (tidl. Leib) – prøv det nye estiske køkken lavet med friske råvarer. Venlig betjening. På Uus 31.

Café Moon – på trods af navnet finder du her russisk/estisk fusionskøkken, der laver fantastiske og innovative retter. Bordbestilling anbefales. På Võrgu 3.

Rataskaevu 16 – en af Tallinns bedste restauranter med mad fra det nye estiske køkken. Også vegetarretter. Bordbestilling anbefales. På Rataskaevu 16.

F-Hoone – hip café i Kalamaja med rigtig god mad. Her serveres bl.a. burger og forfinede russiske klassikere. På Telliskivi 60.

Praktisk information

Vejr og klima i Tallinn

Vejret i Tallinn er som i Danmark sæsonbetonet med forår, sommer, efterår og vinter. Dog er temperaturudsvingene mere markante, hvor vintrene kan være særdeles kolde.

Sommeren er højsæson i Tallinn, men forår og efterår er også et glimrende tidspunkt at besøge Estlands hovedstad. Maj til midt september er i mine øjne den bedste periode at tage til Tallinn. Når vejret er godt giver det liv i gaderne, og det gør absolut noget ved atmosfæren.

Temperaturen i sommermånederne ligger typisk på 18-22 °C, men det kan i perioder være varmere. Fordelen ved forår og efterår er selvfølgelig lavere hotelpriser.

Sundhed, forsikring og vaccination

Læs om sundhed på rejsen her og husk også forsikringen. Måske har du en rejseforsikring inkluderet i f.eks. din indboforsikring – hvis ikke kan du få et tilbud på forsikring her.

Penge

I Estland bruger man euro. Dem kan du hæve i en af de mange kontantautomater, der ligger overalt i byen. Automaterne har også engelsk menu. Bemærk, at der kan være gebyrer forbundet med at hæve i kontantautomaterne.

Mange hoteller, butikker og restauranter accepterer også f.eks. Visa og Mastercard. Handler du på markederne er kontanter ofte nødvendige.

EL

I Estland bruger man de samme stik som i Danmark. Jeg har aldrig været ude for at skulle bruge adapter. Vil du være på den sikre side, så kig ind hos rejsegear.dk, der både har adaptere og meget andet til din rejse.

Øvrigt

På Udenrigsministeriets hjemmeside kan du se den sidste nye rejsevejledning til Estland. Du kan også downloade ministeriets app Rejseklar, hvor du kan få gode råd til rejsen og skrive dig på danskerlisten.


Tak fordi du læste min Tallinn rejseguide
Jeg håber du fik noget ud af min Tallinn rejseguide. Du kan læse meget mere om den estiske hovedstad på visitestonia.com, der er den officielle turistguide.

Kommentarer

  1. Avatar Nille

    Tallinn er en skøn by, men jeg kan også anbefale Riga, der er lidt anderledes. Mere “gammeldags” end Tallinn. Bare et tip herfra

    1. Hej Nille. Tak for tippet – Riga er absolut på min liste! 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *