Agadir er Marokkos største og mest kendte ferieby. Det er bl.a. det lune klima og beliggenheden ud til Atlanterhavet, der sammen med gode restauranter og dejlige hoteller gør byen til en rigtig feriefavorit.
Selvom turismen fylder en del i Agadir, så er byen stor nok til også at have masser af lokalliv, og der er heller ikke langt til spændende seværdigheder.
Det og meget andet kan du læse om i min Agadir rejseguide, som jeg håber, du kan bruge. Velkommen til Travelguru.
Indholdsfortegnelse
Transport
Ind og ud
Fra København kan du flyve direkte til Agadir (kode: AGA) med SAS og Norwegian. Der er dog tale om sæsonruter, der kun flyves i vintersæsonen. Husk at holde øje med gebyrer og bagageregler, når du booker rutefly.
Flere rejsebureauer har Agadir på programmet. For at komme nemmest og billigst mulig afsted skal du vælge en charterrejse med fly og hotel inkluderet. Du kan se efter tilbud lige her.
Agadir lufthavn ligger ca. 25 km udenfor centrum. Du kan tage en taxi til dit hotel. De holder lige udenfor ankomstterminalen og har plads til seks personer. Taxierne kaldes grand taxi og har en fast pris på 200 dirham til centrum + 20 dirham for bagage. Skal du andre steder hen, kan du tjekke prislisten ved taxierne. Du kan som regel betale med euro.
Lufthavnsbussen koster 50 dirham og kører ca. en gang i timen i dagtimerne mellem togstationen og lufthavnen.
Har du booket en charterrejse er transport ofte inkluderet eller kan nemt tilkøbes. Sidste mulighed for at komme fra Agadir lufthavn til dit hotel er hjemmefra at booke en privat transfer til en fast pris. Her venter chaufføren på dig i ankomstterminalen.
At komme rundt
Med almindelig kondition kan du gå rundt til de mest interessante steder i byen. Alternativet er en taxi, der fås i to udgaver.
Petit taxi kører indenfor byområdet, mens grand taxi kan kører længere ture ud af byen. Petit taxi kører efter taxameter (husk at få det slået til), mens du skal aftale pris med grand taxi.
Det er ikke svært at finde en taxi i byen, men du kan også få dit hotel til at hjælpe med at ringe efter en. De kan sandsynligvis også hjælpe med udflugter og transport til f.eks. Essaouira og Marrakesh. Alternativt er der flere busselskaber, der kører ruterne.
Agadir har også offentlig transport i form af et netværk af busser – se mere på busselskabets hjemmeside.
Overnatning
Agadir har en lang række overnatningssteder i næsten alle prisklasser. Især er byen kendt for sin mange store resorts, der ligger ud til stranden. De er typisk 4- eller 5-stjernede og har en lang række aktiviteter og faciliteter.
Rundt om i byen ligger andre typer overnatningssteder. F.eks. langs Avenue Hassan II, hvor der er tale om byhoteller i mellemklassen, mens du bor billigst i området Talborjt. Her er der også en del lokalliv og billigere spisesteder.
Med tanke på det generelle prisniveau i Marokko, så er det ikke specielt billigt at overnatte i Agadir. Her er det en god idé at lave lidt research, inden du booker. Det er bestemt ikke altid kvaliteten følger prisen.
Rejser du på egen hånd, så husk at være opmærksom på bl.a. værelsestype og afbestillingsbetingelser, når du sammenligner priser på de forskellige hotelbookingplatforme.
Anbefalelsesværdige overnatningssteder
Ingen rejseguide til Agadir uden anbefalelsesværdige overnatningssteder, der får gode anmeldelser af tidligere gæster.
Du finder selvfølgelig et væsentlig større udvalg hos et af charterbureauerne, der tilbyder hoteller i alle områder og i alle kategorier – f.eks. vandland, boutique og kun-for-voksne.
Budget
Hotel Tidi & Spa – prisvenligt hotel med swimmingpool og god beliggenhed tæt på strand og marina.
Mellemklasse
Hotel Royal Decameron Tafoukt – dejligt hotel ud til stranden. Her er skøn pool og mulighed for at booke familieværelser.
Timoulay Hotel & Spa – populært hotel med spa og swimmingpool. Der er ca. 500 m til stranden. Mulighed for at booke suiter med plads til fire personer.
Luksus
Hotel Amadil Ocean Club – større familievenligt resort lige ud til stranden. Her bor du med all inclusive og en lang række faciliteter.
Hotel Tikida Golf Palace – lækkert 5-stjernet hotel, der ligger syd for Agadir i forbindelse med flere golfbaner. Topservice og mange faciliteter.
Mit valg
Hotel Tildi & Spa
Tildi er måske ikke stedet til børnefamilierne eller dig, der elsker luksus, men hotellet har alt hvad jeg behøver. Funktionelle værelser, god beliggenhed, gratis wifi og fint poolområde. Her får du meget for pengene. Se billeder og priser på Hotel Tildi & Spa.
Seværdigheder og aktiviteter
I forhold til de fleste andre byer i Marokko, så fremstår Agadir forholdsvis ny. Det skyldes et stort jordskælv i 1960, der ødelagde de fleste af byens ældre bygninger. Af samme grund er der kun få historiske seværdigheder, men til gengæld er Agadir et godt udgangspunkt for spændende udflugter.
Kombiner Agadir med f.eks. Taghazout, Essaouira og Marrakesh
I Agadir finder du også en lang række sportsaktiviteter, men du kan også besøge en krokodillepark eller flyve luftballon. Her er mine forslag til, hvad du skal se i Agadir:
Souk El Had
Agadir har en lang række markeder, men jeg anbefaler, at du besøge Souk El Had, der kan kaldes byens hovedmarked. El Had ligger i og udenfor en større markedshal, der tilbyder en lang række varer.
Lokale shopper typisk madvarer og husgeråd, mens turisterne er mere interesserede i arganolie, krydderier, souvenirs og kunsthåndværk. Husk at prutte om prisen, hvis du vil handle på markedet.
Souk El Had er et leben af mennesker, og børn og unge står som regel ved indgangen og tilbyder sig som guide. De kan være ihærdige, men sig nej tak og ignorer dem, hvis du ikke ønsker deres hjælp.
Oufella
Oppe over byens havn/marina ligger Oufella, der er en kasbah (fort) fra 1500-tallet. Oufella blev delvist ødelagt ved jordskælvet, men er et af få steder i Agadir, der giver minder om en historisk by.
Oufella er et glimrende udflugtsmål – stedet er blevet renoveret og er med kabelbanen blevet lettere tilgængelig. Udover fortet har du selvfølgelig også en fantastisk udsigt over Agadir og kysten.
Talborjt
Turistområdet langs stranden byder her og der på forretninger og markeder, men vil du opleve mere ægte lokalliv, kan du besøge de bydele hvor marokkanerne selv bor. Det kunne f.eks. være Talborjt, hvor pladsen Lachen Tamri er omdrejningspunktet.
Her ligger enkle spisesteder og caféer med lokale, der drikker te og ryger vandpibe. Ikke langt derfra vil du hurtigt få øje på Mohammed V Moskéen, der er den største i Agadir og opført efter jordskælvet. Moskéen er ikke så stor endda og der er kun adgang for muslimer.
Souss-Massa Nationalpark
Ca. 25 km syd for Agadir ligger Souss-Massa Nationalpark, der har en flot og meget forskelligartet landskab. Det består af bl.a. vådområder og klipper ved kysten vekslende til stepper og sandørken inde i landet. Gennem parken løber floderne Souss og Massa.
Du kan være heldig at se vildkatte, antiloper og gazeller, men Souss-Massa har også flere endemiske planter og et rigt fugleliv. Ofte ser man store grupper af flamingoer i flodmundingen.
Fra Agadir kan du tage med på en guidet udflugt til nationalparken. Udflugterne kan have forskelligt indhold – f.eks. kørsel i 4-hjulstrækker og/eller en tur gennem parken på dromedarryg. Nogle ture kombinerer med f.eks. Tiznit, som du kan læse mere om herunder.
Tiznit
Yderligere ca. 45 km mod syd kan du besøge Tiznit, der kaldes sølvbyen. Her er man berømt for sit flotte sølvarbejde, som du kan se blive produceret og selvfølgelig med mulighed for at købe.
Tiznit er en berberby, der er mest interessant indenfor bymuren. Her kan du gå på opdagelse i gaderne for at indsnuse lidt lokalliv. Byen er meget anderledes end Agadir og virker på alle måder mere autentisk.
Taroudant
Ca. 80 km øst for Agadir kan du besøge Taroudant, der engang var hovedstad i et magtfuldt sultanat. Bykernen er rammet ind af forsvarsmure, og det er her, du finder medinaen med den livlige souk.
Taroudant er en rigtig spændende by, hvor du med fordel kan gå rundt i gyder og gader for at lade dig overraske – hvad mon der gemmer sig om næste hjørne? Du kommer måske forbi farverier og kunsthåndværkere, men byen har også en række rigtig gode spisesteder.
Det kan bestemt anbefales at bruge nogle dage i Taroudant, der er omringet af smuk og dramatisk natur. Af samme grund udgår mange vandreruter fra byen.
Mad og drikke
Agadir har mange gode spisesteder. Marokkansk mad er lækkert, men du finder også en lang række franske restauranter – en arv fra dengang Marokko hørte under Frankrig.
Det marokkanske køkken er i mine øjne et af de bedste i verden. Dejligt krydret og smagfuldt med brug af krydderier som koriander og spidskommen. Maden er sjældent stærk, men er kokken rundhåndede med chilipastaen harissa, der bliver brugt i mange retter, kan det godt give sved på panden.
Gode valg på menukortet er f.eks. tagine, der laves i en lerbeholder, som har givet retten navn. Det er en simreret med kød og grøntsager, der bare smager godt. Tagine fås i mange versioner, men er altid velsmagende.
Harirasuppe er en anden genganger på menukortet, men du skal også prøve den lækre salat tabouleh, der er let og forfriskende i varmen. Kartoffelkuglerne makouda er klassisk street food sammen med kebab og grillede sardiner.
Prisniveauet er bestemt rimeligt – billigst er det altid at holde sig til den lokale med. Især på de bedre hoteller langs stranden finder du restauranter med international/europæisk mad. Her er det som regel noget dyrere at spise.
Søg mod de lokale bydele, hvis du vil have et rigtigt billigt måltid – f.eks. i området Talborjt. Du skal ikke forvente megen hygge, men til gengæld er det autentisk.
Anbefalelsesværdige spisesteder
L’ardoise Gourmande – L’ardoise Gourmande nævnes ofte som en af Agadirs bedste restauranter. Her byder det venlige franske værtspar velkommen til en lækker madoplevelse i hyggelige omgivelser. Maden er fransk/marokkansk. Restauranten har åbent til frokost og aften. På den nordlige del af Boulevard Hassan ll.
Food Yard – Moderne restaurant med marokkansk/international mad. Her vil de fleste kunne finde noget på menukortet, de kan lide – også vegetarer. Food Yard har siddepladser inde og ude. Åben til frokost og aften. På den nordlige del af strandpromenaden ved Rue la Plage.
Pure Passion – Pænere og lidt dyrere restaurant med international mad – bl.a. steaks og fiskeretter. Her spiser du i hyggelige omgivelser med god og venlig service. Bordreservation anbefales. I marinaen i komplekset Marina Luxury Apartments.
For turisterne foregår langt det meste natteliv på hotellerne. De fleste større hoteller har som minimum en bar, men nogle tilbyder også natklubber og diskoteker. I byen finder du også engelske pubs med livesport på storskærm.
Praktisk information
Vejr og klima i Agadir
Agadir kan besøges året rundt. Vintermånederne kan dog byde på køligt vejr, men normalt ligger temperaturen på 16-20 °C. Det bliver hurtigt forår, og marts til maj er måske et af de bedste tidspunkter at besøge byen. Her er det ikke for varmt og ikke for koldt. Forvent 20-26 °C i perioden.
Sommermånederne er varme om meget solsikre. Her ligger temperaturen typisk på 30 °C, men det kan være væsentlig varmere. Ligesom foråret er efterårsmånederne også en god tid at rejse til Agadir.
Sundhed, forsikring og vaccination
Læs om sundhed på rejsen her og husk også forsikringen. Måske har du en rejseforsikring inkluderet i f.eks. din indboforsikring – hvis ikke kan du få et tilbud på forsikring her.
Penge
I Marokko bruger man dirham. Dem kan du hæve i en af kontantautomaterne, der ofte ligger i forbindelse med bankerne. Automaterne har også engelsk menu. Bemærk, at der kan være gebyrer forbundet med at hæve i kontantautomaterne.
Mange hoteller, butikker og restauranter accepterer også f.eks. Visa og Mastercard. Handler du på markederne er kontanter ofte nødvendige. Det er også en god idé at have masser af småpenge til drikkepenge, som er udbredt i Marokko.
EL
I Marokko bruger man forskellig slags stik. Jeg har dog aldrig været ude for at skulle bruge adapter. Vil du være på den sikre side, så kig ind hos rejsegear.dk, der både har adaptere og meget andet til din rejse.
Øvrigt
På Udenrigsministeriets hjemmeside kan du se den sidste nye rejsevejledning til Marokko. Du kan også downloade ministeriets app Rejseklar, hvor du kan få gode råd til rejsen og skrive dig på danskerlisten.
Tak fordi du læste min Agadir rejseguide
Jeg håber du fik noget ud af min Agadir rejseguide. Du kan læse meget mere om byen på visitmorocco.com, der er den officielle turistguide.