Hamborg er et af danskernes mest populære rejsemål. Den korte rejsetid er en af forklaringerne, men som Europas 13. største by kan Hamborg selvfølgelig også byde på en lang række aktiviteter og seværdigheder.
Selvom den nordtyske by blev grundlagt i middelalderen, så er der ikke meget tilbage fra dengang Hamborg var en af Hanseforbundets vigtigste byer. 2 verdenskrigs bombardementer ødelagde en betydelig del af Hamborg, der genopbygget ikke hører til Tysklands mest charmerende byer.
Til gengæld finder du her god mad, spændende museer og en lang række kulturoplevelser. Alt det og meget mere kan du læse mere om i min Hamborg rejseguide.
Indholdsfortegnelse
Transport
Ind og ud
Uanset hvor i Danmark du bor, så er der ikke langt til Hamborg i bil. Fra den sønderjyske grænse ved Frøslev er der 160 km til Hamborg og fra færgen i Puttgarden liger over 150 km.
Du kan også tage toget til Hamborg. Der findes direkte ruter fra København, men ofte skal du skifte tog i Fredericia. Endestationen Hamborg Hauptbahnhof ligger bogstaveligt talt lige i centrum.
Med f.eks. Flixbus kan du også tage bussen fra både København og Aarhus. Sidstnævnte rute gør også stop i Vejle og Kolding. Busterminalen i Hamborg ligger et stenkast fra banegården – dvs. i centrum af byen.
Du kan selvfølgelig også flyve til Hamborg. Flere flyselskaber har en direkte rute fra København. Du kan søge og sammenligne flybilletter til Hamborg her.
At komme rundt
Det er supernemt at komme rundt i Hamborg. Bor du omkring Altstadt/centrum, så kan du gå til mange af byens største seværdigheder, men Hamborg har også et rigtig godt offentligt transportsystem.
Her tænker jeg især på s- og u-bahn, der er en perfekt måde at komme rundt. Togene er nemme at bruge og kommer vidt omkring.
Vil du opleve nogle af seværdighederne udenfor centrum eller vil du spare bentøjet, så kan det være en god idé at købe et Hamburg Card, der fås i forskellige versioner. Udover gratis offentlig transport, så giver Hamburg Card også adgang til en lang række seværdigheder.
Overnatning i Hamborg
Som en af Europas største byer har Hamborg selvfølgelig overnatning for enhver pengepung. Det er bare at vælge område og særlige ønsker ud fra dit budget.
Som altid er det dyrest at bo i centrum, men med Hamborgs gode offentlige transport kommer du nemt ind til byen. Bor du i f.eks. Hafencity, Altona, St. Georg eller Karolinenviertel, så kan du med almindelig kondition gå ind til f.eks. Altstadt.
Prisniveauet på overnatning i Hamborg er rimeligt og ligger lige over middel. Det er ikke helt billigt, men absolut ikke på niveau med hverken København eller Reykjavik.
Kører du til Hamborg i bil, så er det en god idé at tjekke parkeringsmulighederne der hvor du booker overnatning. Er det gratis eller kan du parkere mod gebyr? Værd lige at tage med i overvejelserne.
Anbefalelsesværdige overnatningssteder i Hamborg
Herunder finder du en række anbefalelsesværdige overnatningssteder i Hamborg, der alle får gode anmeldelser fra tidligere gæster. Du finder selvfølgelig et væsentlig større udvalg på hotels.com og booking.com, som jeg selv bruger, når jeg skal booke hotel til mine rejser.
Budget
Best Western Plus Hotel St. Raphael – St. Georg
Hotel City House – St. Georg
Hotel Savoy – St. Georg
Mellemklasse
Lindner Hotel am Michel – Neustadt
Pierdrei Hotel Hafencity Hamborg – Speicherstadt
Sir Nikolai Hotel – Altstadt
Luksus
The Madison – Neustadt
Fraser Suites – Altstadt
Fairmont Hotel Vier Jahreszeiten – Hamborg centrum
Mit valg
Lindner Hotel am Michel
I min Hamborg rejseguide anbefaler jeg det gode mellemklassehotel Lindner Hotel am Michel. Det er et moderne hotel, der ligger centralt Neustadt og som ofte kan bookes til en god pris. Se billeder og aktuelle priser på Lindner Hotel am Michel.
Seværdigheder i Hamborg
Hamborg har flere glimrende seværdigheder, men ingen verdensberømte attraktioner. Altstadt KUNNE have været en pragtfuldt sted med charmerende huse fra middelalderen, men som nævnt er der ikke meget tilbage af det gamle Hamborg.
Den imponerende Alter Elbtunnel er i mine øjne Hamborgs største seværdighed
Byen har et overvældende antal museer, og så tiltrækker Hamborg hvert år masser af spændende events. Klik ind på hamburg.com for st se, hvad der sker under dit besøg.
Af museer kan nævnes Kunsthalle, Hamburg Museum, flere maritime museer og skibene Cap San Diego og Rickmer Rickmers ved Landungsbrücken. Der er masser af muligheder for de kulturinteresserede i Hamborg.
Altsadt og Neustadt – Hamborgs centrum
Selvom Altstadt blev hårdt ramt af bombardementerne under 2. verdenskrig, så er der her og der fine gamle huse. F.eks. det imponerende rådhus, der blev grundlagt i 1886. Her er også en stribe flotte kirker og mindre bygninger med dekorative facader.
En af centrums mest iøjnefaldende bygninger er mindesmærket St. Nikolai. Det gamle kirketårn står i dag afsvedet som et slags symbol på krigens rædsler. Det er muligt at komme op i tårnet, og ved siden af kan du besøge museet, der primært omhandler 2. verdenskrig.
Ikke langt derfra ligger kirken St. Michael, der også har et markant tårn, som det er muligt at besøge (entré). Der er elevator op til toppen af det 132 meter høje tårn, men kun trapper ned.
Hamborg får lys og luft af de mange kanaler, der gennemskærer byen. De er ikke helt så charmerende som i Amsterdam, men kanalerne gør, at byen ikke virker så kompakt. Altstadt er også Hamborgs shoppingcentrum. Her er proppet med forretninger fra primært de større kæder, og der kan i perioder være rigtig mange mennesker i gaderne.
Speicherstadt og Hafencity
I gåafstand fra både centrum og hovedbanegården ligger Speicherstadt og Hafencity. Førstnævnte består af verdens længste sammenhængende lagerbygninger og er på UNESCOs verdensarvliste.
De fine murstensbygninger blev grundlagt i 1883 og minder om, at Hamborg i årtier har været en vigtig havneby. Oven på en af de gamle lagerbygninger, helt ud til Elben, har man opført den markante koncertsal Elbphilharmonie, der hurtigt er blevet byens vartegn.
Lige så charmerende Speicherstadt er, lige så trist er den nye bydel Hafencity, der i princippet kunne ligge hvor som helst i verden. Heller ikke her har man formået at inddrage de gamle havneområder med den eksisterende by.
Landungsbrücken og Alter Elbtunnel
Mange af Hamborgs gamle bygninger blev som nævnt hårdt medtaget under 2. verdenskrig, men heldigvis overlevede de gamle havneterminaler ved Landungsbrücken. I dag er molerne udgangspunkt for havnerundfarten, men her er også adskillige spisesteder og barer.
Et af de steder ved Landungsbrücken som du SKAL opleve er Alter Elbtunnel. I begyndelsen af 1900-tallet da havnen voksede eksplosivt, var der ikke bådkapacitet nok til at fragte arbejderne over Elben, og derfor lavede man en tunnel under floden.
Det er en enestående bedrift, og især må de store elevatorer, der sendte mennesker og hestevogne ned i dybet have været lidt af en udfordring. Alter Elbtunnel er 426 meter lang, og på den anden side af Elben er der et fint kig til Hamborgs centrum.
Fischmarkt
Ikke langt fra Landungsbrücken ligger byens berømte fiskemarked, der skal besøges søndag morgen. Siden 1703 har der været marked her, men i dag er det ikke kun fisk, som langes over disken – der bliver også solgt frugt, grønt, blomster, souvenirs og meget andet.
Alstersøen
Det er ikke kun kanalerne, der giver lidt atmosfære til Hamborg, det samme gør Alstersøen. Her ligger flere caféer og spisesteder, og rundt om søen kan du tage stien, der er populær til gå- og løbeture hos de lokale.
Alstersøen ligger bl.a. ved bydelen St. Georg, og krydser du Kennedybroen her, er der ikke langt til den gamle botaniske have og parken Planten un Blomen.
Mad og drikke
Som med overnatning er Hamborg også en alsidig by, når det gælder mad og drikke. Du kan naturligvis komme kloden rundt gastronomisk, men også prismæssigt er der noget for alle.
Smag en ægte labskovs på restauranten Laufauf
De bedste gourmetrestauranter er rykket ind i Hamborg, men du kan heldigvis stadig spise ægte tysk som pølser, schnitzler og svineskank. Prisniveauet er absolut rimeligt, og flere steder kan du finde frokostmenuer til billige penge.
Vinbarer og pænere restauranter finder du i den sydlige del af Altstadt, mens Karolinenviertel er stedet at finde hippe caféer med gode muligheder for f.eks. vegetarer og veganere.
Anbefalelsesværdige spisesteder
Perle – tysk med et twist kalder jeg maden på Perle. Rigtig god mad til gode priser. En meget populær restaurant. Åbent til frokost og aften. På Hopfensack 23.
Jellyfish – en af Hamborgs michelinrestauranter. Minimalisme er nøgleordet på Jellyfish, der serverer fisk og skaldyr. Vælg mellem menuer på fem til syv retter. På Weidenallee 12.
Vlet in der Speicherstadt – tyske klassikere møder det moderne køkken. Rigtig god mad med flere overraskelser. Vælg mellem en lille håndfuld menuer. På Sandtorkai 23-24.
Laufauf – evig populære Laufauf serverer traditionel nordtysk mad i lige så traditionelle omgivelser. Her skal du smage signaturretten labskaus. På Kattrepel 2
Brücke 10 – her får du den klassiske fischbrötchen, der egentlig bare er flüte med fyld af fisk eller skaldyr. En slags lokal fastfood. På Landungbrücken.
Hamborgs natteliv er legendarisk. De fleste tænker nok på Reeperbahn med de letlevende piger, men der er flere andre steder i byen du kan slukke tørsten og danse natten lang. F.eks. ved Sternschanze tæt på Karolinenvirtel.
Praktisk information
Vejr og klima i Hamborg
Vejret i Hamborg er som i Danmark sæsonbetonet med forår, sommer, efterår og vinter. Sommeren er højsæson i Hamborg, men forår og efterår er også et glimrende tidspunkt at besøge Tysklands andenstørste by. Når vejret er godt giver det liv i gaderne, og det gør absolut noget ved atmosfæren.
Temperaturen i sommermånederne ligger typisk på 20-23 °C, men det kan i perioder være varmere. Fordelen ved forår og efterår er selvfølgelig lavere hotelpriser.
Sundhed, forsikring og vaccination
Læs om sundhed på rejsen her og husk også forsikringen. Måske har du en rejseforsikring inkluderet i f.eks. din indboforsikring – hvis ikke kan du få et tilbud på forsikring her.
Penge
I Tyskland bruger man euro. Dem kan du hæve i en af de mange kontantautomater, der ligger overalt i byen. Automaterne har også engelsk menu. Bemærk, at der kan være gebyrer forbundet med at hæve i kontantautomaterne.
Mange hoteller, butikker og restauranter accepterer også f.eks. Visa og Mastercard. Handler du på markederne er kontanter ofte nødvendige.
EL
I Tyskland bruger man de samme stik som i Danmark. Jeg har aldrig været ude for at skulle bruge adapter. Vil du være på den sikre side, så kig ind hos rejsegear.dk, der både har adaptere og meget andet til din rejse.
Øvrigt
På Udenrigsministeriets hjemmeside kan du se den sidste nye rejsevejledning til Tyskland. Du kan også downloade ministeriets app Rejseklar, hvor du kan få gode råd til rejsen og skrive dig på danskerlisten.
Kort over Hamborg
Tak fordi du læste min Hamborg rejseguide
Jeg håber du fik noget ud af min Hamborg rejseguide. Du kan læse meget mere om byen på hamburg.com, der er den officielle turistguide.
Fed side med god information. Tak for det fra Gustav og Emilie
Os i Sønderjylland har Hamborg som nærmeste storby. Her sker altid noget og det er et sted man kan komme tilbage til igen og igen. tak