Hué Rejseguide

Hué ligger i det centrale Vietnam. Det er en superspændende by med gode seværdigheder og masser af historie. Hué bliver ofte fravalgt til fordel for nærliggende Hoi An, men jeg anbefaler at besøge begge byer på din rejse til Vietnam.

Du skal i hvert fald ikke springe Hué over. Byen er i mine øjne et must visit – bl.a. var det her Vietnams sidste kejsere boede, og så får du noget af den bedste mad i Sydøstasien.

Det og meget mere kan du læse om i min Hué rejseguide herunder, som jeg håber, du finder nyttig. Velkommen til Travelguru.

hué rejseguide
Fristende frugt og grønt på markedet

Transport

Ind og ud

Hué har en mindre lufthavn, der kun har indenrigsruter til Hanoi, Dalat og Ho Chi Minh City. Ca. 95 km fra Hué ligger den internationale lufthavn i Danang, der har ruter til bl.a. Doha, Bangkok, Singapore og Kuala Lumpur.

Der er også en lang række indenrisgruter til bl.a. Hanoi, Nha Trang, Phu Quoc og Ho Chi Minh City. Du kan søge og sammenligne flybilletter her.

For at komme fra lufthavnen til centrum, uanset om du lander i Hué eller Danang, så er det nemmest med en privat transfer. Har du booket hotel på forhånd kan de hjælpe, men ellers kan du booke privat lufthavnstransfer her.

Fly er selvfølgelig ikke den eneste måde at komme til Hué. Du kan tage langtursbusserne, der er billige, men bestemt ikke komfortable.

En tredje mulighed er toget. Den legendariske genforeningsexpress, der kører fra nord til syd i Vietnam, gør også stop i Hué. Byens station ligger ca. 3 km fra centrum. Se mere på Vietnam Railways.

At komme rundt

Bor du i centrum af Hué, så kan du nå de fleste seværdigheder til fods. Taxi er også en mulighed. I Vietnam er de regulerede og kan bruges fuldstændig som i Danmark. F.eks. selskabet Mai Linh, der har nye biler, venlige chauffører og kører efter taxameter.

Cyclo, motorcykeltaxi eller lokalbus er andre muligheder. Det er nok billigere, men langt fra så komfortabelt som taxi.

Skal du på udflugt, så spørg på dit hotel – de kan uden tvivl sørge for transport og guidede ture.

Husbåde på Duftenes Flod

Overnatning

Vil du opleve Hués største seværdigheder, så anbefaler jeg, at du booker overnatning i centrum af byen. Her er du i gåafstand til cafeer, barer, restauranter og de fleste attraktioner.

Prisniveauet på overnatning er bare superlavt i Vietnam. Således også i Hué, hvor du kan bo godt for få hundrede kroner pr. nat. Her får du virkelig meget for pengene.

I centrum finder du både hostel/guesthouses og lækker luksus. Det er i hvert fald ikke budgettet, der skal afgøre, hvor du skal bo i Hué.

Alternativet til at bo i centrum er et af de skønne overnatningssteder, der ligger midt i den smukke natur, men med en vis afstand til centrum. Hué Eco Lodge er et af de steder som du kan se nærmere på, hvis du hellere vil bo udenfor byen.

Anbefalelsesværdige overnatningssteder

Herunder finder du en række anbefalelsesværdige overnatningssteder i Hué, der alle får gode anmeldelser af tidligere gæster. Du finder selvfølgelig et væsentlig større udvalg på hotels.com og booking.com, som jeg selv bruger, når jeg skal booke hotel til mine rejser.

Budget

Sunny A Hotel
Hong Thien Ruby Hotel

Mellemklasse

The Scarlett Boutique Hotel
Hué Riverside Villa

Luksus

Senna Hué Hotel
Hotel Saigon Morin

Mit valg

The Scarlett Boutique Hotel

Det lille Scarlett Boutique Hotel byder ikke kun på superservice og gode værelser, men også perfekt beliggenhed ved de populære gader med barer, cafeer, shopping og restauranter. Her bor du godt og billigt, men hotellet har kun 17 værelse, så book i god tid. Se billeder og aktuelle priser på The Scarlett Boutique Hotel.

hué rejseguide
Hallen Thai To Mieu, der indeholder altre for Nguyen-kejserne

Seværdigheder

Hué var hjem for Vietnams sidste kejsere i Nguyen-dynastiet. Det betyder selvfølgelig masser af spændende historie med det store citadel, kejserbyen, som omdrejningspunkt.

Men der er mere at komme efter i Hué, der også har flere gode attraktioner i omegnen. F.eks. flere kejsergrave, der her er smukt udførte monumenter i forskellig størrelse.

Som andre steder i Vietnam er der også i Hué flere centre, hvor man har samlet bl.a. handicappede, forældreløse børn og ofre for agent orange i forsøget på at give dem et godt liv. Her kører man projekter, hvor beboerne laver souvenirs og kunsthåndværk, som du kan købe. Wounded Heart Shop og Hope Center er to af de steder.

Cykelture, kokkeskole og food tours er andre muligheder for aktiviteter i Hué.

Citadellet og Den Forbudte By

For at få bedre kontrol med riget, flyttede Nguyen-dynastiet i 1802 hovedstaden til Hué. Her opførte man et enormt citadel og inden i det Den Forbudte By, som også kaldes kejserbyen. Citadellet er omkranset af en voldgrav og 10 km lang mur – det er et stort område, hvor de største seværdigheder ligger i Den Forbudte By.

Da franskmændene kom til Hué fjernede de mange værdifulde genstande, og i forbindelse med TET-offensiven under den amerikanske krig blev citadellet og Den Forbudte By stærkt medtaget. Nogle bygninger overlevede med skader, mens andre er restaurerede.

Indgangen til citadellet sker gennem Flagtårnet. Et par hundrede meter bagved ligger endnu en voldgrav og den restaurerede Ngo Mon-port (billedet øverst), der fører ind til Den Forbudte By, som er fuld af smukke porte, bygninger, pavilloner og haverum.

Højdepunkterne inkluderer modtagesalen Thai Hoa Palace (Den Højeste Harmonis Palads) i De Store Ritualers Gård. Du skal også se den pragtfulde hal Thai To Mieu, der indeholder altre for Ngyuen-dynastiets kejsere.

Generelt er det en god idé at læse lidt om Vietnams kejsere og det historiske område, inden du besøger citadellet og Den Forbudte By. Det kan også anbefales at booke en guidet rundvisning. Få eventuelt dit hotel til at hjælpe.

hué rejseguide
Den berømte Thien Mu Pagode i Hué

Thien Hu Pagoden

Ned af Duftenes Flod, ca. 6 km fra centrum af Hué, kan du besøge Thien Mu Pagoden, der hører til et af Vietnams vigtigste buddhistiske templer. Det blev grundlagt i 1601, men er siden ødelagt og genopbygget flere gange.

Det var herfra den berømte munk Thich Quang Duc kom. Under den amerikanske krig tog han til Saigon, hvor han i protest mod krigen brændte sig selv af. Ved pagoden kan du se en gammel blå Austin – bilen som Thich Quang Duc kørte til Saigon i.

Thien Mu Pagoden er 21 meter høj og blev opført i 1844 af kejser Thieu Tri. Det ligger i et flot tempelområde, som hører til Hués største seværdigheder.

Hué Museum for Kunst

Hué har flere glimrende museer. Det bedste og vigtigste er dog Museet for Royal Kunst, der har en flot samling af genstande fra kejsertiden. Det er en interessant udstilling, som har fin info på engelsk. Museet ligger i citadellet i en herlig træbygning, der komplimenterer det spændende indhold rigtig godt.

Dong Ba Markedet

Hués hovedmarked er Dong Ba, der er et farverigt og livligt sted. Centrum er markedsbygningen, og herfra går der gader og gyder ud med varer som kød, grøntsager og fisk og skaldyr. Der er dog mange andre varer til salg, ligesom du også kan få god og billig mad ved de enkle spisesteder. Kort sagt, så er det stedet at indsnuse lidt lokalstemning i byen.

Dele af omegnen består af rismarker

Mad og drikke

Der er endnu en grund til at besøge Hue: Maden. Det siges, at man får Vietnams bedste mad i Hué. Det såkaldte kejserkøkken stammer herfra, og det består af en lang række retter kreeret af hoffets dygtige kokke.

Den mest berømte ret i Hué er bun bo, der er en lækker nudelsuppe lavet på okse- og svineboullion med bl.a. citrongræs og rejepasta toppet med f.eks. forårsløg og krydderurter. Bare lækkert. Bun bo findes dog i mange forskellige versioner, men smager altid fantastisk godt.

Sæt tid af til en food tour, hvor du kan smage den fantastiske mad i Hué

Hué er kendt for flere andre lækre retter og med tanke på det lave prisniveau, så er der alle muligheder for bare at vælge ud på menukortet. Bemærk dog, at mange spisesteder/gadekøkkener i Vietnam kun laver én bestemt ret, som man så har specialiseret sig i gennem årene.

Selv elsker jeg vietnamesisk mad og kunne ikke drømme om at spise noget som helst andet i Hué. Skulle du dog få lyst til noget andet, så har byens restauranter mad fra andre dele af verden. Kan du ikke finde dem, så prøv på de større internationale hoteller.

Anbefalelsesværdige spisesteder

Ba Gai – selvfølgelig skal du smage bun bo i Hué. Det kan du med fordel prøve på Ba Gai, hvor man kun laver denne ene ret. Et populært sted både blandt lokale og turister. Åben fra morgen til aften. På Ha Noi Street.

Cozy Restaurant – en af mine absolutte favoritter i Hué. her tilbyder man et pænt udvalg af vietnamesiske retter. Et rigtig godt og alsidigt spisested, hvor det er oplagt at prøve sig frem på menukortet. På Ha Noi Street.

Madam Thu – også Madam Thu har et større menukort. Her med primært lokale retter fra Hué. Du kan bestille den 10-retters menu til blot 50 kr., hvis du vil udforske det lækre køkken. Der er åben til frokost og aften. På Vo Thi Sau Street.

Pho Kho – tørre nudler – mums!

Praktisk information

Vejr og klima i Hué

Hué har bedst vejr fra januar til april, men kan også sagtens besøge fra maj til juli/august. Undgå september til november, hvor byen får betydelig regn og kan blive ramt af cykloner.

Temperaturen i januar ligger på ca. 24 °C og den stiger støt til 34-36 °C i sommermånederne, hvor nedbøren typisk falder som kraftige eftermiddagsbyger.

Sundhed, forsikring og vaccination

Måske skal du have vaccinationer inden din rejse til Vietnam/Østen. Du kan læse mere om de aktuelle anbefalinger her. Husk også forsikringen – måske har du en rejseforsikring inkluderet i f.eks. din indboforsikring – hvis ikke kan du få et tilbud på forsikring her. Læs mere om sundhed på rejsen her.

Penge

Den vietnamesiske møntfod hedder dong. Dem kan du hæve i en af de mange kontantautomater, der ligger adskillige steder i Hué. Automaterne har også engelsk menu. Bemærk, at der kan være gebyrer forbundet med at hæve i kontantautomaterne.

Mange hoteller og restauranter accepterer også f.eks. Visa og Mastercard. Handler du på markederne er kontanter nødvendige. Her skal du også prutte om prisen, hvis der ikke er faste priser på varerne. Husk at gøre det med et smil!

EL

I Vietnam bruger man de samme stik som i Danmark. Jeg har aldrig været ude for at skulle bruge adapter. Vil du være på den sikre side, så kig ind hos rejsegear.dk, der både har adaptere og meget andet til din rejse.

Øvrigt

På Udenrigsministeriets hjemmeside kan du se den sidste nye rejsevejledning til Vietnam. Du kan også downloade ministeriets app Rejseklar, hvor du kan få gode råd til rejsen og skrive dig på danskerlisten.


Tak fordi du læste min Hué rejseguide
Jeg håber du fik noget ud af min Hué rejseguide. Du kan læse meget mere om byen på vietnam.travel, der er den officielle turistguide.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *