Oslo Rejseguide

Oslo er bestemt et besøg værd. Den norske hovedstad har en hyggelig bymidte med flotte historiske bygninger, men skal især besøges for de mange fremragende museer.

Byen har selvfølgelig også masser af Danmarkshistorie, hvor især Akershus Slot vidner om en by med en spændende fortid.

Oslo er et glimrende bud til miniferien eller et weekendophold. Mange vil sandsynligvis ikke have råd til at blive længere – det er bare rasende dyrt at spise og overnatte. Det og meget mere kan du læse om i denne Oslo rejseguide, som jeg håber, du kan bruge.

oslo rejseguide
Et kig ned ad Karl Johan – Oslos centrale gade. I baggrunden kan du se det kongelige slot

Transport

Ind og ud

Oslo er nemt tilgængelig fra det meste af Danmark. Fra både Billund, Aalborg og København kan du flyve direkte til den norske hovedstad. Søg efter de bedste og billigste flybilletter her.

Bemærk, at Oslos hovedlufthavn hedder Gardermoen (kode: OSL) – nogle flyselskaber benytter MÅSKE andre lufthavne.

Fra Gardermoen til centrum kan du tage bus, tog, taxi og privat lufthavnstransfer. De to sidstnævnte er dog ret dyrt og i denne Oslo rejseguide anbefaler vi flytoget, der kører hvert 10. minut. Prisen for en voksen er ca. 200 NOK. Du kan købe billet online her, og toget stopper flere steder i Oslo.

En anden måde at komme til den norske hovedstad er at køre. Via Jylland kræver det dog en færgetur.

At komme rundt

Oslo er en mindre by, hvor langt de fleste seværdigheder ligger inden for et forholdsvis lille område centralt i byen. Du kan med andre ord gå rundt i Oslo, men byen har glimrende offentlig transport, hvor sporvognene udgør ryggraden og er nemme at bruge.

Skal du bruge den offentlige transport meget, så kan du købe et OsloPass, der fås til 1, 2 og 3 dage. OsloPass inkluderer bl.a. offentlig transport.

Oslo rejseguide
Aker Brygge – et livligt sted centralt i Oslo

Overnatning

Jeg gentager lige: Oslo er bare en vanvittig dyr by, og det gælder også overnatning. Er der ikke råd til at bo i centrum, så kommer du heldigvis nemt ind til byens seværdigheder med f.eks. sporvogn.

Selvfølgelig har Oslo alle former for overnatning. Fra hostel og bed & breakfast til luksus- og boutiquehoteller. Har du bilen med til Oslo (eller har lejet en bil), så er det værd lige at tjekke om du kan parkere, der hvor du overvejer at booke hotel.

Når du sammenligner priser på hoteller på de forskellige bookingplatforme, så vær opmærksom på, om der er tale om fuldstændig samme værelsestype og afbestillingsbetingelser, ligesom der kan være f.eks. morgenmad inkluderet det ene sted og ikke det andet.

Anbefalelsesværdige overnatningssteder i Oslo

Herunder finder du en række anbefalelsesværdige overnatningssteder i Oslo, der alle får gode anmeldelser fra tidligere gæster. Du finder selvfølgelig et væsentlig større udvalg på hotels.com og booking.com, som jeg selv bruger, når jeg skal booke hotel til mine rejser.

Budget

Cochs Pensjonat – mindre prisbilligt pensionat med mulighed for at booke værelser med plads til fire. Der er 12 min. gang til Karl Johan
Comfort Hotel Xpress Youngstorget – større hotel med bl.a. familieværelser. Central beliggenhed med 8 min. gang til Karl Johan
Hotel Filip – mindre moderne hotel med 5 min. gang til Aker Brygge

Mellemklasse

Thon Hotel Cecil – lækkert moderne hotel et stenkast fra Karl Johan. Morgenmad er inkluderet
Scandic Byporten – stort moderne hotel ved Karl Johan. Mulighed for familieværelse. Morgenmad er inkluderet

Luksus

Thon Hotel Rosenkrantz – flot og moderne hotel med faciliteter som fitness og restaurant. Tæt på Karl Johan
Karl Johan Hotel – moderne luksushotel i charmerende bygning. Morgenmad er inkluderet

Mit Valg

Thon Hotel Cecil

I min Oslo rejseguide anbefaler jeg Thon Hotel Cecil. Hotellet ligger centralt og er på én gang moderne og klassisk. Du kan vælge mellem flere forskellige værelsestyper. Morgenmad er inkluderet i prisen. Se billeder og priser på Thon Hotel Cecil.

oslo rejseguide
Del af Akershus Slot

Seværdigheder

Oslo har flere rigtig gode seværdigheder. Som nævnt har byen især en lang række fremragende museer, der er grund nok til at besøge den norske hovedstad.

Et par af dem er nævnt herunder, men du kan også opleve f.eks. Vikingeskibsmuseet, Nationalmuseet, Kon-Tiki Museum og Holmenkollen Museum.

Prisniveauet i Oslo er skyhøjt – overvej at købe et Oslo Pass for at spare penge

Du skal selvfølgelig også gå en tur ned ad Karl Johan – Oslos centrale shoppinggade, der er med til at binde byen sammen.

En by af Oslos størrelse tiltrækker selvfølgelig store arrangementer som koncerter, udstillinger og sportsbegivenheder. I denne Oslo rejseguide anbefaler vi, at du klikker ind på visitoslo.com for at se, hvad der sker under dit ophold.

Akershus Slot

Akershus er Oslos absolut mest spændende seværdighed. Det gamle slot blev opført af Kong Håkon 5. og kan dateres til slutningen af 1200-tallet. Akershus var dengang en fæstning, der var et af de sværeste steder at indtage.

Brande og lynnedslag udrettede svære skader på fæstningen, der for alvor blev renoveret af Christian 4. i starten af 1600-tallet. Den danske konge udbyggede også Akershus, så stedet nu begyndte af have mere karakter af slot end af fæstning.

I 1624 blev Oslo ramt af en voldsom brand, men Christian 4. fik byen genopbygget og navngav den Christiania opkaldt efter ham selv. Akershus fungerede herefter som et slags citadel i den nye by.

Det historiske slot er gratis at besøge, og det er muligt at tage med på guidede rundture.

Munch Museet

Norges mest berømte kunstner har selvfølgelig sit eget museum i Oslo. Edward Munch er især berømt for Skriget, der egentlig er en række værker med samme motiv. Munchmuseet ejer flere af dem, men der er også nogle i privat eje.

Et af dem blev i 2012 solgt for 680 millioner kroner på Southebys auktion i New York. Andre berømte værker af Munch tæller Madonnaen, Angsten og Stjernenatt. På Munchmuseet kan du også se skulpturer og grafiske arbejder. Museet hedder i dag bare MUNCH og er netop rykket i nye flotte lokaler.

oslo rejseguide
Det fine Nationaltheater i Oslo Centrum

Vigeland Skulpturpark

Skulptøren Gustav Vigelands enorme kunstpark, Vigelandsanlægget (også kaldet Frognerparken) er en af Oslos mest kendte seværdigheder. Her kan du opleve over 200 skulpturer af Gustav Vigeland, og det gør parken til verdens største med værker af kun én kunstner.

Vigeland Skulpturpark ligger ca 1,5 km fra centrum – har du brug for transport, så tag sporvognslinje 12.

Det Kongelige Slot

I den ene ende af Karl Johan ligger Det Kongelige Slot. Det blev grundlagt i 1824 og skulle være hjem for Karl 14. (Karl Johan), men han nåede aldrig at se slottet færdigt.

Det svenske Bernadotte-dynasti, der dengang havde magten i Norge, brugte slottet som sommerresidens. Først i 1905 efter Norge blev selvstændigt og Håkon 7. overtog magten, blev slottet kongelig residens.

Det Kongelige Slot har normalt åbent for offentligheden fra slutningen af juni til begyndelsen af august.

Oslo Rådhus

Byens vartegn er det store rådhus ved havneområdet. Det stod færdigt i 1950 og er kendt for sine to over 60 meter høje tårne, hvor der i det ene sidder et klokkespil med hele 49 klokker. Oslo Rådhus er også kendt for sin kunst med flotte vægmalerier. Rådhuset har åbent for besøgende.

Byrundtur – Oslos historiske bygninger

Centralt i Oslo kan du se flere historiske bygninger. Fra Det Kongelige Slot i den ene ende til Stortinget i den anden – en strækning på blot 400 meter.

Tæt på slottet ligger det juridiske fakultet grundlagt i 1811. Bygningen er majestætisk, og det var her Nobels Fredspris blev uddelt fra 1947 til 1989. Lige overfor kan du se det fine Nationatheatret fra 1899. Stortinget er fra 1866 og designet af den svenske arkitekt Emil Victor Langlet.

Du kan selv gå rundt i byen, men også tage med på en gratis guidet gåtur i Oslo, der er baseret på drikkepenge

Trods sin lidt bombastiske fremtoning er Oslo Rådhus byens vartegn

Mad og drikke

Jeg siger det lige igen, og nu bliver det alvor. Priserne i Oslo er skyhøje, og mad og drikke hører til verdens dyreste.

Måske er det derfor en del restauranter kører med deleretter og social dining. Et i øvrigt glimrende koncept, der giver mulighed for at prøve forskellige retter.

København og Stockholm var muligvis først med det nye nordiske køkken, men Oslo er også med helt fremme, når det gælder brug af lokale råvarer og nyfortolkninger af de klassiske retter.

Selvfølgelig kan du også i den norske hovedstad komme verden rundt gastronomisk, men uanset hvor du spiser, så er der lige det med prisniveauet. Vælg med omhu – det kunne f.eks. være disse gode spisesteder:

Smalhans – her får du god husmandskost lavet af friske råvarer. Er I flere kan menuen sammensættes så man deler hinandens retter. Et fint koncept. Smalhans har fået en bib gourmand i michelinguiden. På Ullevålsveien 43.

Mathallen – selvfølgelig har Oslo også et gadekøkkenkoncept. I Mathallen kan du bl.a. få tacos, tapas og god asiatisk mad. Du skal dog prøve Vulkanfisk, der serverer fisk og skaldyr i topklasse. På Vulkan 5.

Arakataka – en af Oslos mest populære restauranter. Her er både food bar og egentlig restaurant, der tilbyder gourmetmad. Retterne er små, og det anbefales at bestille mindst tre. Stedet tilbyder også en femretters menu. På Marieboes Gate 7.

Vaaghals – restauranten kører lidt det samme koncept som Arakataka. På Vaaghals laver man norsk/nordisk mad i nye fortolkninger. Åbent til frokost og aften. På Dronning Eufemias Gate 8.

I Oslo er der flere steder du kan snuppe en øl eller drinks samtidig med, at du kan se livet passere forbi. Aker Brygge er ikke helt ny mere, men stadig in.

På Thorvald Meyers Gade og i området omkring er en betydelig del af Oslos natteliv koncentreret, men natteravne kan også lægge vejen forbi Youngstorget.

oslo rejseguide
Stortinget ligger i centrum af Oslo

Praktisk information

Vejr og klima i Oslo

Vejret i Oslo er som i Danmark sæsonbetonet med forår, sommer, efterår og vinter. Vinteren er dog ofte noget koldere, ligesom temperaturen om sommeren også kan være noget lavere.

Den norske hovedstad har dog også kortere og længere perioder med over 20 °C. Når vejret er godt giver det liv i gaderne, og det gør absolut noget ved atmosfæren.

Sundhed, forsikring og vaccination

Læs om sundhed på rejsen her og husk også forsikringen. Måske har du en rejseforsikring inkluderet i f.eks. din indboforsikring – hvis ikke kan du få et tilbud på forsikring her.

Penge

I Norge bruger man norske kroner (NKR). Dem kan du hæve i en af de mange kontantautomater, der ligger overalt i byen. Automaterne har også engelsk menu. Bemærk, at der kan være gebyrer forbundet med at hæve i kontantautomaterne. Mange hoteller, butikker og restauranter accepterer også f.eks. Visa og Mastercard.

EL

I Norge bruger man de samme stik som i Danmark. Jeg har aldrig været ude for at skulle bruge adapter. Vil du være på den sikre side, så kig ind hos rejsegear.dk, der både har adaptere og meget andet til din rejse.

Øvrigt

På Udenrigsministeriets hjemmeside kan du se den sidste nye rejsevejledning til Norge. Du kan også downloade ministeriets app Rejseklar, hvor du kan få gode råd til rejsen og skrive dig på danskerlisten.


Tak fordi du læste min Oslo rejseguide
Jeg håber du fik noget ud af min Oslo rejseguide. Du kan læse meget mere om byen på visitoslo.com, der er den officielle turistguide.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *