Mérida Rejseguide

mérida rejseguide

Langt de fleste danskere, der besøger Mexico tager til Cancún eller Playa del Carmen. Begge steder ligger på Yucatán-halvøen, hvor provinshovedstaden Mérida er en skøn perle, der synes helt glemt af turisterne.

Mérida ligger ud til Den Mexicanske Golf og er helt anderledes end turistbyerne på den anden side i halvøen. Her får du det “ægte” Mexico kombineret med smuk natur, fantastisk mad og spansk kolonihistorie. Det og meget mere kan du læse om i min Mérida guide herunder.

mérida rejseguide
San Ildefonso Katedralen

Transport

Ind og ud

Mérida har en international lufthavn, men den har primært ruter til USA, Canada og Syd- og Latinamerika såvel som en lang række indenrigsruter. Du kan flyve til Mexico City for at skifte fly – bl.a. Iberia og Air France har ruter til den mexicanske hovedstad.

Rejsen til Mérida kan være lang – tag evt. et par overnatninger undervejs – Mexico har rigtig meget at byde på

Alternativt kan du flyve til Cancún og herfra køre til Mérida. Der er ca. 310 km ad gode veje. Lej en bil eller tag bussen. Det er selskabet ADO, der betjener ruten og det er nemt at købe billet i lufthavnen (ca. 30 USD). Bussen holder udenfor ankomstterminalen, og turen tager ca. 4 timer og 30 minutter.

Deletaxier (colectivos) er også en mulighed – prisen er nogenlunde den samme som bussen, men de kører først, når de er fyldt op.

At komme rundt

Mérida er en forholdsvis stor by med tæt på 1 million indbyggere. Booker du hotel i centrum omkring Plaza Mayor (også kaldet Plaza Grande), så kan du gå rundt til mange af byens største seværdigheder.

Du kan altid tage en taxi, hvis du skal længere væk, men også få dit hotel eller guesthouse til at hjælpe med transport.

mérida rejseguide
Palacio del Gobernador med det fine museum

Overnatning

Prisniveauet på overnatning i Mérida er lavt. Du kan bo for under 100 kr pr nat på et hostel eller simpelt guesthouse, men det koster ikke meget at opgradere til et godt mellemklassehotel med eget bad og toilet.

Også omkring centrum kan du bo billigt – flere af nedenstående forslag ligger tæt på Plaza Mayor.

Et andet centralt sted i Mérida er Paseo de Montejo, der er en bred boulevard flankeret af smukke gamle palæer. Her ligger flere hotelkæder og bedre overnatningssteder. Paseo de Montejo ligger et par kilometer fra Plaza Mayor alt efter, hvor på gaden du bor.

Mange turister lejer bil i Mexico – er du en af dem, så tjek at du også kan parkere i nærheden af det hotel, du vil booke.

Er du til kultur og vil være tæt på Méridas attraktioner, så find et hotel i byen. Er du mere til sol og strand, så vælg Celéstun, der ligger 107 km fra Mérida.

Når du sammenligner priser på hoteller på de forskellige bookingplatforme, så vær opmærksom på, om der er tale om fuldstændig samme værelsestype og afbestillingsbetingelser, ligesom der kan være f.eks. morgenmad inkluderet det ene sted og ikke det andet.

Anbefalelsesværdige overnatningssteder

Herunder finder du en række anbefalelsesværdige overnatningssteder i Mérida, der alle får gode anmeldelser fra tidligere gæster. Du finder selvfølgelig et væsentlig større udvalg på hotels.com eller booking.com, som jeg selv bruger, når jeg skal booke hotel til mine rejser.

Budget

Che Nomadas Mérida – fantastisk beliggenhed til superpris. Meget populært hotel.
Hotel Santa Ana – lille hotel med swimmingpool. 5 minutter fra Plaza Mayor.

Mellemklasse

Kuka y Naranjo – familiært sted 1 km fra Plaza Mayor
Hotel & Hostal Boutique Casa Garza – superpopulært sted med både sovesal og værelser

Luksus

Casa Lucia Hotel Boutique – lækkert og centralt beliggende hotel med swimmingpool
Hotel Zamna Boutique – flot indrettet hotel i hjertet af Mérida

Mit valg

Kuka y Naranjo

Jeg anbefaler Kuka y Naranjo, der får topanmeldelser og er et rigtig godt sted at møde andre rejsende. Det er er virkelig en lille oase i Mérida. Se billeder og aktuelle priser på Kuka y Naranjo.

Ferskvaremarkedet i Mérida er en hektisk affære

Seværdigheder

Mérida har mange gode seværdigheder. Byen modtager forholdsvis få turister, og det betyder, at du kan få nogle gode autentiske oplevelser. I princippet kan du bare gå rundt i gaderne og indsnuse lidt mexicansk atmosfære, der i mine øjne er en attraktion i sig selv.

Mérida har en lang række museer som f.eks. Bymuseet, Jernbanemuseet, Det Naturhistoriske Museum og Museet for Moderne Kunst. I byen finder du også flere lokale gallerier, der er værd at besøge.

Centrum er omkring Plaza Mayor, hvor flere af Méridas seværdigheder ligger. Et stemningsfuldt sted, der indeholder meget af det byen har at byde på.

I Mérida bliver der ofte afholdt forskellige events som f.eks. udstillinger og festivals. I denne Mérida rejseguide anbefaler jeg, at du klikker ind på visitmexico.com for at se, hvad der sker under dit ophold i byen.

San Ildefonso Katedralen

Den store katedral ligger på Plaza Mayor og er et af mine favoritsteder i Merida. Det er en af de ældste kirker i Amerika, og det siges, at den er opført på en gammel Maya-bosættelse.

Katedralen er forholdsvis enkel set udefra, men indenfor er der masser af fine detaljer. Og så er der den fantastiske atmosfære under gudstjenesterne, som du skal give dig tid til at opleve.

Guvernørens Palads (Palacio del Gobernador)

Skråt overfor katedralen ligger Palacio del Gobernador, der ikke bare er hjem for delstatsregeringen, men også indeholder et museum. Gå op på 1. sal for at se de enorme vægmalerier som kunstneren Fernando Castro Pacheco har malet på stedet.

Ferskvaremarkedet

Ikke langt fra Plaza Mayor ligger det hektiske og farverige ferskvaremarked, hvor det er nemt at blive væk i gangene med bl.a. kød, frugt, grønt og delikatesser. Et autentisk sted, hvor du kommer tæt på de lokale.

mérida rejseguide
Casa Montejo ligger i en gammel historisk bygning

Casa Montejo

Overfor Guvernørens Palads på den store Plaza Mayor ligger Casa Montejo, der er en bemærkelsesværdig bygning med en lige så spændende historie. Huset blev grundlagt i 1549, og efter en kort periode at have fungeret som kaserne, har det helt frem til 1970 været i Montejo-familiens eje.

Det var Fransisco de Montejo, der koloniserede området og grundlagde Mérida. I dag er der bank i bygningen, men det er tilladt at gå indenfor.

Mayan World Museum

Mayaernes historie er spændende, og skal du besøge nogle af de kendte ruinområder, så er det godt at lære lidt om det berømte folkeslag på forhånd.

Du kan passende begynde på det moderne Mayan World Museum (Gran Museum del Mundo Maya), der har masser af information om mayakulturen inklusive en samling på over 1000 genstande.

Celéstun

Celéstun ligger ved kysten lige over 100 km fra Mérida. Her kan du snuppe lidt badeferie, men den helt store attraktion er Parque National Ria Celéstun, der er et stort våd- og mangroveområde.

Her er et helt fantastisk fugleliv med god mulighed for at spotte bl.a. flamingoer, pelikaner og fregatfugle. Nationalparken er frodig og absolut et af højdepunkterne på denne del af Yucatán-halvøen. Du kan booke en udflugt til Parque National Ria Celéstun i Mérida – få evt. dit hotel til at hjælpe dig.

Hacienda Yaxcopoil

På Yucatán-halvøen (og andre steder i Mexico for den sags skyld) ligger en række gamle haciendaer, der nu er renoverede og fungerer som en slags museum. Haciendaerne tilhørte for mere end 100 år siden den spanske overklasse, der her kunne leve et luksuriøst liv.

Spanierne var herremænd og rådede over et stort antal arbejdere, der i princippet var frie mennesker, men reelt bundet til herremanden. På Hacienda Yaxcopoil producerede man reb af sisal, som er fibre fra Agaveplanten. Der er ca. 35 km fra Mérida til Hacienda Yaxcopoil.

Uxmal

I Mellemamerika og således også på Yucatán-halvøen ligger en lang række større og mindre ruinområder fra Mayaperioden. En af dem er i Uxmal, der ligger 83 km fra Mérida. Uxmal er i mine øjne et af de mest spændende ruinområder, der i forhold til Chichén Itza kun modtager få turister.

I Uxmal kan du opleve en række velbevarede bygninger som f.eks. Nonneklosteret, Guvernørens Palads og de to pyramider Gran Piramide og Troldmandens Pyramide. I Mérida kan du købe guidede udflugter til Uxmal – evt. i kombination med et besøg på en hacienda.

Hacienda Yaxcopoil er en af flere renoverede haciendaer på Yucatán-halvøen

Mad og drikke

Sol- og strandelskere valfarter til Cancún og Playa del Carmen, mens foodies foretrækker Mérida. Byen er blevet lidt af et hotspot for madelskere og rejsebloggere.

Man spiser rigtig godt i Mérida, hvor prisniveauet gør det muligt at udforske det spændende køkken. Mange tror, de kender mexicansk mad, men glem alt om det du får serveret på danske tex-mex-restauranter.

Husk at prøve nogle af de lokale retter, når du besøger Mérida

I Mexico er maden helt anderledes med regionale forskelle og masser af specialiteter. F.eks. panuchos, der er majstortillaer fyldt med bl.a. bønner og langtidsstegt svinekød.

Panuchos minder lidt om en ægte Yucatan-klassiker: conchita pibil, som er marineret helstegt pattegris, der skæres i små stykker, pakkes ind i tacos og garneres med ost, koriander og syltede rødløg.

Fisk og skaldyr er stort på halvøen – her er det endda til at betale. Prøv f.eks. søtunge i bananblade med spidskommen og annottopasta.

Anbefalelsesværdige spisesteder

Eladios – et af de steder, der kører konceptet botanas, hvor du bestiller drikkevarer og samtidig får serveret snacks. Eladios ligger flere steder i byen – f.eks. på Calle 59 Centro.

Manjar Blanco – et af de bedste steder at spise mad fra Yucatán. På Manjar Blanco kan du få alle klassikerne. Mums. På Calle 47 Centro.

La Chaya Maya – Endnu et godt sted at spise lokalt. La Chaya Maya er populær og det er ikke altid, man kan få bord. Er du heldig, så prøv stedets kalkunstuvning! På Calle 55, 510.

Mérida har et glimrende natteliv. I centrum finder du primært “almindelige” barer, mens der er en række natklubber med dj i den nordlige del af byen. Du kan eventuelt hører på dit hotel eller guesthouse om de bedste steder.

Generelt begynder nattelivet sent i byen – omkring kl.12 på klubberne.De lukker så til gengæld allerede kl. 3, men nogle steder har længere åbent.

Først og fremmest skal du besøge en cantina, der er uformelle steder med mad, våde varer og livemusik. Cantinas ligger flere steder i centrum og de lukket som regel kl. 22.

Gran Piramide i Uxmal

Praktisk information

Vejr og klima i Mérida

Mérida kan besøges året rundt, men der kommer mindst regn fra november til april/maj. Her ligger temperaturen på 30-36 °C – varmest sidst i perioden. Juni til oktober får en del nedbør, men ofte som kraftige byger. Det kan være en fugtig periode og temperaturerne er forholdsvis høje – et godt stykke over 30 °C.

Sundhed, forsikring og vaccination

Måske skal du have vaccinationer inden din rejse til Mexico. Du kan læse mere om de aktuelle anbefalinger her. Husk også forsikringen – måske har du en rejseforsikring inkluderet i f.eks. din indboforsikring – hvis ikke kan du få et tilbud på forsikring her. Læs mere om sundhed på rejsen her.

Penge

I Mexico bruger man pesos. I centrum af Mérida finder du masser af banker, kontantautomater og vekselboder. Bemærk, at du i nogle banker skal have dit pas med for at veksle penge. Du kan som regel betale med både pesos og amerikanske dollars i butikkerne, men pesos giver dog den bedste kurs.

Mange hoteller, butikker og restauranter accepterer også f.eks. Visa og Mastercard. Handler du på markederne er kontanter ofte nødvendige.

EL

I Mexico bruger man en anden type stik end i Danmark, og her er en adapter er nødvendig. Klik ind hos rejsegear.dk, der både har adaptere og meget andet til din rejse.

Øvrigt

På Udenrigsministeriets hjemmeside kan du se den sidste nye rejsevejledning til Mexico. Du kan også downloade ministeriets app Rejseklar, hvor du kan få gode råd til rejsen og skrive dig på danskerlisten.


Tak fordi du læste min Mérida rejseguide
Jeg håber du fik noget ud af min Mérida rejseguide. Du kan læse meget mere om Mexico, Yucatán og Playa del Carmen på visitmexico.com, der er den officielle turistguide.

Kommentarer

 1. Avatar Lia

  Tusind tak. LonelyPlanet anbefaler jo Merida i år og det er ikke meget man kan finde på dansk om byen.
  Lia

  1. Selv tak :-). Ja, jeg så godt at LP anbefalede Mérida. Et dejligt sted, der er helt anderledes end kysten ud til Det Caribiske Hav. God rejse.

 2. Avatar The Travellers

  Vi var i Mérida i sommerferien. Fedt område og meget bedre en Cancun og Playa. Et must visit hvis du spørg os!!

 3. Avatar Inge Andersen

  Tak for dit informerende skriv. Vi skal til Cancun om 14 dage og vil tage til Merida og omegn nogle dage. Har endnu ikke besluttet om det skal være i bil eller med bus.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *