Tulum Rejseguide

Tulum i Mexico har i årtier været et af de hippeste rejsemål i verden. Mens store dele af kysten er plastret til med store resorts, så har Tulum formået at holde udviklingen nogenlunde i ro.

Det er ikke her, du finder horder af pakketurister, men til gengæld bohemetyper, der kan være alt fra backpackere til velhavere, som kommer for stranden, stemningen og de coole barer.

Men der er faktisk mere at komme efter i byen. Det kan du læse mere om i min Tulum rejseguide, som jeg håber, du kan bruge. Velkommen til Travelguru.

tulum rejseguide
Frugtsælger i Tulum

Transport

Ind og ud

Tulum har en mindre international lufthavn (kode: TQO), som du kan flyve til med ét stop fra København med Air Canada (via Toronto og Montreal) og med SAS (via Atlanta). Der kan dog være tale om sæsonruter.

Alternativt er nærmeste store lufthavn den i Cancún (kode: CUN). Fra Danmark kan du flyve med ét stop med f.eks. KLM og Martinair fra både Billund, Aalborg og København.

Samme mulighed har Lufthansa og Condor via Frankfurt, mens du fra København også kan flyve med Air Canada via Toronto og med SAS via Atlanta.

Nogle danske charterbureauer har også fly til Cancún, men her er der typisk tale om sæsonruter, der betjenes hver 14. dag. Søg og sammenlign flybilletter her.

Fra lufthavnen til Tulum er det billigst at tage bussen. Selskabet Ado har et omfattende netværk af busser på Yucatan-halvøen og således også en rute fra lufthavnen ned langs kysten til Tulum.

Nemmest er det med en privat transfer, som du kan booke hjemmefra til en fast pris. Her venter chaufføren på dig i ankomsthallen og kører dig direkte til dit hotel. Du kan bestille præcis den type bil du har brug for mht. bagage og antal personer.

At komme rundt

Tulum kan sagtens opleves til fods. Til gengæld kan du nemt få brug for transport, hvis du bor længere væk fra centrum eller har langt til stranden. Nogle cykler, men du kan også benytte de såkaldte colectivos.

En colectivo er en minivan, der fungerer som bus, men kan stoppes hvor som helst. Colectivos kører op og ned ad hovedvejen, der skærer gennem byen. Det er billigt, men chaufføren tager kun kontanter. Det er en god måde at komme rundt – også til nærliggende byer som f.eks. Playa del Carmen.

tulum rejseguide
Lille del af den skønne strand i Tulum set mod sydvest

Overnatning

Overnatningsmulighederne i Tulum spænder vidt. Fra guesthouses og homestays til boutiquehoteller og hippe ecolodges. Generelt er prisniveauet ret højt, og som tommelfingerregel bor du billigst længst væk fra stranden.

Med prisen på overnatning i tankerne er Tulum sådan et sted, du gør klogt i at lave lidt research, inden du booker. Det er nemlig langt fra alle steder, der får gode anmeldelser af tidligere gæster og ofte følger kvaliteten ikke prisen.

Budgetrejsende, det yngre segment og de, der kommer for nattelivet, bor typisk i centrum (kaldet pueblo) af den lille by. Nord og især syd for byen ligger dyrere overnatningssteder, der henvender sig til par, familier og high-end turister.

Er du ude efter den ultimative Tulumoplevelse, så vælg den sydlige strand, der er lidt mere rolig i forhold til nord for, hvor du bl.a. finder den offentlige strand Playa Paraiso.

Anbefalelsesværdige overnatningssteder

Herunder kan du se en række anbefalelsesværdige overnatningssteder i Tulum, der alle får gode anmeldelser af tidligere gæster. Du finder selvfølgelig et væsentlig større udvalg på hotels.com og booking.com, som jeg selv bruger, når jeg skal booke hotel til mine rejser.

Budget

Casa Almendro – godt, billigt og populært sted centralt i Tulum med ca. 3 km til stranden

The Strabon Tulum – moderne hotel med god beliggenhed tæt på centrum og med 3 km til stranden. Her er bl.a. bar og pool.

Mellemklasse

Playa Selva – et af de bedste valg hvis du vil bo (forholdsvis) billigt på stranden. Gratis wifi og mulighed for at booke store værelser.

KASA Hotel Kuyen – moderne hotel med bl.a. spa, bar, restaurant og to pools. Mulighed for privat pool. 1 km til centrum og 2,5 km til stranden.

Luksus

Lilebela Tulum Beachfront Hotel – drømmen om Tulum. Direkte på stranden og coole designværelser.

Hotel Shibari Tulum – luksus et stenkast fra stranden. Her er bl.a. spa, bar, restaurant og swimmingpool.

Mit valg

The Strabon Tulum

Selvfølgeliv ville jer gerne bo på stranden, men det er budgettet simpelthen ikke til. Til gengæld er The Strabon centralt i Tulum et topvalg. Gode værelser, swimmingpool, gratis wifi og venligt personale – så behøver jeg ikke så meget mere. Se billeder og priser på The Strabon Tulum.

En af de gamle mayabygninger på det arkæologiske område i Tulum

Seværdigheder og aktiviteter

Tulum er ikke kun sol, strand og hippe barer. Byen har faktisk sit eget arkæologiske område fra mayaperioden, men der er ikke langt til andre gode oplevelser. Du kan desuden deltage i yogaklasser, prøve vandsport, besøge temaparker og tage med på madlavningskursus.

Jeg anbefaler, at du tager en rundrejse på Yucatán-halvøen og/eller det øvrige Mexico. Der er masser af gode oplevelser i vente. Du kan f.eks. kombinere med Mérida og Campeche, men også besøge det centrale Mexico.

Tulum Arkæologiske område

Ud til det caribiske hav i byens nordlige del ligger Tulums arkæologiske område fra mayaperioden. Selve bygningerne er ikke særligt store, men alligevel har lige præcis dette område en særlig betydning for arkæologerne.

Man mener, at byen her var en af de sidste mayabyer, der blev opført før spanierne kom. I Tulum havde mayaerne en vigtig havn og endda et fyrtårn, der kunne vise skibene vej. Et spændende sted, der absolut kan anbefales.

Cenoter

Tæt på Tulum ligger flere af kystens berømte cenoter, der er ferskvandshuller og en del af et enormt underjordisk grottesystem. En af de mest populære aktiviteter er at svømme i cenoterne, der har krystalklart vand.

Cenoterne kan være ret forskellige – nogle er åbne, mens andre ligger inde i grotterne. Tæt på Tulum kan du besøge f.eks. Gran Cenote, der ligger smukt og med mulighed for at snorkle. Ofte kan du se havskildpadder her.

Sian Ka’an Biosfærereservat

Lige syd for Tulum ligger Sian Ka’an Biosfærereservat, der er et stort naturområde med mangrovesumpe, koralrev, tropisk skov og flere arkæologiske områder.

Reservatet er kendt for sin store biodiversitet og er hjemsted for hundredvis af dyrearter som f.eks. jaguarer, tapirer, krokodiller, leguaner og mere end 350 fuglearter. I biosfærereservatet kan du snorkle, men også deltage i båd- og vandreture.

Kirken og torvet i spændende Valladolid

Coba

Ca. 40 om fra Tulum ligger Coba, der er et større arkæologisk område fra mayaperioden. Her kan du bl.a. se den store 42 meter høje pyramide Nohoch Mul, som du kan bestige. Heroppefra har du selvfølgelig en fantastisk udsigt.

Coba er en af de ældste og sandsynligvis også største byer fra mayaperioden. Det siges at have været religiøst centrum og et vigtig handelssted. Det arkæologiske områder dækker et areal på ca. 70 km² og er omgivet af frodig regnskov.

Valladolid

Feriebyerne langs kysten byder ikke på meget lokalliv, men du skal ikke langt væk for at finde gode autentiske oplevelser. Du kan f.eks. besøge den spændende by Valladolid, der er en helt anden verden. Den lille by ligger rundt om torvet og den fine kirke, hvor du er velkommen til at stikke hovedet indenfor.

Valladolid har desuden et fint marked, et interessant kloster og endda et fort, som mayaerne opførte. Herfra forsvarede de byen mod spanierne, der dog viste sig for stærke. I 1543 indtog de Valladolid, der stadig er beboet af mayaer.

Chichén Itza

Ingen rejse til Tulum uden et besøg ved Chichén Itza, der er det absolut mest berømte arkæologiske område fra mayaperioden. Chichén Itza, der er på UNESCOs verdensarvliste, er mest kendt for Kukulcan-pyramiden, men du finder også den største boldbane, der endnu er fundet.

Mayaerne spillede et boldspil og ved alle arkæologiske områder har man fundet boldbaner af forskellig størrelse. Der er flere andre flotte bygninger i Chichén Itza, hvor du især skal holde øje med de mange fine udskæringer. Det kan også være en god idé med en guide – det er typisk inkluderet, hvis du booker en udflugt fra Tulum.

Kukulcan-pyramiden i Chichén Itza

Mad og drikke

Mexico og dermed også Tulum byder på et spændende og fremmedartet køkken. Måske har du en idé om hvad mexicansk mad er, men du kan godt glemme alt om det du får serveret på de amerikaniserede tex-mex restauranter i Danmark.

Jo, der navnemæssigt gengangere, men typisk i en lidt anden form. Og så har Yucatan-halvøen sine helt egne unikke retter, som jeg vil anbefale dig at prøve. Det kan f.eks. være cochinita pibil, der er langtidsstegt svinekød med syltede løg serveret i tortillas.

Limesuppe og tortilla med ost, bønner og spejlæg er andre muligheder på menukortet. Generelt er taco og tortilla meget brugt, og de serveres med forskelligt fyld. Svinekød synes at være alle steder, men bliver tilberedt på mange måder til de forskellige retter.

Der er selvfølgelig en lang række andre ting på menukortene. Det er bare at prøve sig frem. Nogle retter kan også være geografisk afgrænset til en enkelt by, hvilket bare gør køkkenet endnu mere alsidigt og spændende.

Maden er sjældent stærk, men til de fleste måltider serveres der en slags salsa med frisk habanerochili. Her skal du være varsom – den kan være virkelig heftig!

Tulum er i høj grad også en destination for sundhedsfreaks og alternativ livsstil. Du kan derfor finde flere vegan- og vegetarrestauranter, der bl.a. serverer bowles, salater og friskpresset grøntsagsjuice.

Prisniveauet på mad og drikke er forholdsvis højt. Måske ikke sammenlignet med Danmark, men bestemt i forhold til den generelle levestandard. Det er selvfølgelig muligt at spise billigt i Tulum, hvor du kan kigge efter et loncheria, der typisk serverer enkel fast food.

Omvendt har byen også en lang række high-end restauranter, hvor du skal have den store tegnebog frem. Nogle af stederne ligger på de dyrere hoteller.

Anbefalelsesværdige restauranter

Negro Huitlacoxe – bag det lidt pudsige navn gemmer sig en perle af en restaurant. Der er tale om et mindre spisested, som serverer traditionelle og hjemmelavede tortillas og quesedillas med forskelligt fyld af svinekød og huitlacoche, der er en slags svamp i majs. En almindelig spise i Mexico. Stedet har også et udvalg til vegetarer. På Calle Andromeda.

La Negra Tomasa – er du til fisk og skaldyr, så er La Negra Tomasa et topvalg. Du kan bl.a. bestille et tårn af lækker tun, rejer og blæksprutte, men også tostadas og fyldte tacos. Udvalget er stort og lækkert. De fleste retter serveres med lækkert tilberedte grøntsager. La negra Tomasa har også gode cocktails. På Andromeda ote.

Las Trancas – rigtig godt spisested, hvor du kan komme forbi morgen, middag og aften. Et fint sted til morgenmad, hvis du ikke har det inkluderet på dit hotel, og til frokost tilbyder Las Trancas buffet. Om aftenen kan du vælge fra menukortet, der indeholder lækkerier fra det lokale køkken. På Neptuno ote.

På trods af byens forholdsvis beskedne størrelse, så har Tulum et heftigt aften- og natteliv. Nåh ja, du kan allerede starte løjerne på en af det hippe strandbarer som badebyen er så berømt for. Her fortsætter festen typisk til ud på aftenen/midnat, hvorefter egentlige klubber sørger for liv og glade dage.

Tulums strandbarer kan være alt fra enkle uformelle vandhuller lavet af genbrugsmaterialer til dyre designersteder med cocktails og champagne. Instederne skifter med tiden, men går du ikke så meget op i, hvad der er hot lige nu, så er der masser af muligheder.

Hovedvejen suser lige gennem det centrale Tulum

Praktisk information

Vejr og klima i Tulum

Tulum kan besøges året rundt. Mest solsikkert er det dog fra december/januar til april/maj, hvor temperaturen ligger på 27-30 °C. I sommermånederne og ud på efteråret kan du forvente lidt regn, og hvis du er rigtig uheldig orkaner.

Sundhed, forsikring og vaccination

Måske skal du have vaccinationer inden din rejse til Mexico. Du kan læse mere om de aktuelle anbefalinger her. Husk også forsikringen – måske har du en rejseforsikring inkluderet i f.eks. din indboforsikring – hvis ikke kan du få et tilbud på forsikring her. Læs mere om sundhed på rejsen her.

Penge

I Mexico bruger man pesos. I centrum af Tulum finder du flere banker, kontantautomater og vekselboder. Bemærk, at du i nogle banker skal have dit pas med for at veksle penge. Du kan som regel betale med både pesos og amerikanske dollars i butikkerne, men pesos giver dog den bedste kurs.

Mange hoteller, butikker og restauranter accepterer også f.eks. Visa og Mastercard. Handler du på markederne er kontanter ofte nødvendige.

EL

I Mexico bruger man en anden type stik end i Danmark, og her er en adapter er nødvendig. Klik ind hos rejsegear.dk, der både har adaptere og meget andet til din rejse.

Øvrigt

På Udenrigsministeriets hjemmeside kan du se den sidste nye rejsevejledning til Mexico. Du kan også downloade ministeriets app Rejseklar, hvor du kan få gode råd til rejsen og skrive dig på danskerlisten.


Tak fordi du læste min Tulum rejseguide
Jeg håber du fik noget ud af min Tulum rejseguide. Du kan læse meget mere om Mexico, Yucatán og Tulum på visitmexico.com, der er den officielle turistguide.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *