Selvom Flensborg ligger lige syd for den dansk-tyske grænse og engang har tilhørt Danmark, så har man bestemt følelsen af at være kommet til udlandet. Flensborg har godt nok en del spændende danmarkshistorie, men er på mange måder helt sig selv.
Byen har f.eks. anderledes mad og god og billig shopping, men er også et fint udgangspunkt til oplevelser andre steder i Tyskland, hvor du bl.a. finder smukke slotte og gode kurbadsoplevelser.
Det og meget andet kan du læse mere om i min Flensborg rejseguide, som jeg håber, du kan bruge. Et stort velkommen til Travelguru.
Indholdsfortegnelse
Transport
Ind og ud
Du kommer nemmest til Flensborg i egen bil. Fra Aarhus er der 185 km, fra Aalborg 295 km, fra Odense 165 km og fra København 320 km via Storebæltsbroen.
Der er også mulighed for at tage toget. Fra langt de fleste byer kræver det dog et skift i Padborg, hvorfra der er ca. 5 daglige direkte afgange til Flensborg. Du kan booke billet og se mere på bahn.de – Deutsche Bahns hjemmeside.
En mulighed er også at tage Fjordxpress fra Sønderborg til Flensborg. Her kan du med fordel kombinere de to byer – fra København kan du f.eks. tage flyet til Sønderborg og herfra sejle til Flensborg. Alternativt kører buslinje 110 fra Sønderborg til Flensborg. Her kan du bruge rejsekort.
At komme rundt
Selskabet AktivBus står for den offentlige transport i Flensborg. De fleste ruter har udgangspunkt eller kommer forbi busstationen kaldet ZOB. Du kan se mere på AktivBus’ hjemmeside (kun på tysk), men der er også lidt information på dansk her.
Overnatning
Der er gode overnatningsmuligheder i Flensborg og omegn. Vil du være tæt på seværdigheder og spisesteder, skal du booke hotel i centrum, men du kan også vælge at bo naturskønt og tæt på stranden ved f.eks. populære Glücksburg ca. 5 km øst for Flensborg.
Prisniveauet på overnatning er rimeligt – i hvert fald er det lavere end i Danmark. Er I mange af sted og har egen bil kan et feriehus måske være løsningen. Her kan flere ofte bo sammen, og det er med til at holde prisen nede. Du kan se et stort udvalg af feriehuse her.
Vælger du at bo i centrum af Flensborg, så er det en god idé at tjekke, om du kan parkere ved hotellet, hvis du kommer i egen bil. Nogle hoteller tilbyder gratis parkering, andre mod gebyr.
Anbefalelsesværdige overnatningssteder
Herunder finder du en række anbefalelsesværdige overnatningssteder i Flensborg, der alle får gode anmeldelser af tidligere gæster. Du finder selvfølgelig et væsentlig større udvalg på hotels.com og booking.com, som jeg selv bruger, når jeg skal booke hotel til mine rejser.
Budget
Flensbed Hotel & Hostel – Prisvenligt kombineret hotel og hostel med god central beliggenhed.
Mellemklasse
Haus Schlafgemach – Moderne lejligheder i centrum, hvoraf de største har plads til seks personer.
Luksus
Hotel Hafen Flensborg – Absolut et af Flensborgs bedste hoteller. Lækre moderne værelser og god service.
Das James – Superlækkert hotel på havnen – her bor du med topservice og i dejlige omgivelser.
Mit valg
Seemannsheim Hostel
På trods af navnet kan du også booke “almindelige værelser med eget bad og toilet på Seemannsheim Hostel, der ligger perfekt ved havnen tæt på centrum. Her bor du på enkle værelser, men til gengæld er værterne søde og morgenmaden god. Der er mulighed for familieværelser. Se billeder og priser på Seemannsheim Hostel.
Seværdigheder
På trods af Flensborgs forholdsvis beskedne størrelse, så har byen en stribe glimrende seværdigheder. Der er også mulighed for at tage på gode udflugter i omegnen, hvor en tur til det spændende Gottorp Slot hører til topattraktionerne.
Husk at besøge Rote Straße – Flensborgs hyggeligste gade
Af aktiviteter er der f.eks. golf, teater, cykelture, escape room, guidede byvandringer og mulighed for at se byens stolthed, håndboldklubben Flensburg-Handewitt, spille en kamp.
Søfartsmuseet
At Flensborg har været en stolt søfartsby kan du lære mere om på Søfartsmuseet, der beskæftiger sig med stort set alt inden for skibsfart, havnearbejde, rederier og meget meget mere.
Der er mange forskellige vinkler på det maritime liv, der i den grad har sat sit præg på byen. Flensburger Schifffahrts Museum har både faste og skiftende udstillinger. Se mere på museets hjemmeside.
Phänomenta
Teknologi og naturvidenskab er nogle af de interessant emner, der er i fokus på Phänomenta, som er et videnskabscenter i centrum af Flensborg. Her er man rigtig gode til at gøre svære og komplekse ting letforståelige.
I videnskabscentret er der en lang række eksperimenter og interaktive oplevelser for både børn og voksne. Et lærerigt sted, der uden tvivl er en af de mest spændende seværdigheder i Flensborg. Læs mere om Phänomenta.
St. Nikolai Kirche
Centralt i Flensborg ved Südermarkt kan du besøge den flotte Sankt Nikolaj Kirke der kan dateres til 1400-tallet. Tårne og spir er dog tilføjet senere. Førstnævnte i 1892 og er hele 90 meter højt.
Indenfor i kirken er bl.a. altertavle, døbefonten i bronze og det fine orgel kommet til senere. Tæt på kirken ligger det gamle Gråbrødrekloster, der er fra 1200-tallet. Her er ikke adgang.
Flensburger Pilsener
Lige syd for centrum kan du besøge bryggeriet Flensburger Pilsener, der blev grundlagt i 1888. Det koster 20 € at tage med på den tre timer lange rundvisning, hvor du kan blive klogere på bryggeriet og produktionen. Se mere her.
Braasch Rum Manufaktur Museum
I Rote Straße ligger Braasch, der både er en butik og et museum. Omdrejningspunktet er rom, som Flensborg er blevet så kendt for. I gamle dage lagde skibe fra Dansk Vestindien til i byen med sukkerrør, der blev omdannet til rom.
På museet kan du lære mere om den spændende historie, der knytter sig til produktionen af rom med udgangspunkt i Walter Braaschs private samling. Der er bl.a. billeder, flasker, maskiner og originale dokumenter. I butikken er det selvfølgelig muligt at købe rom. Se mere her.
Museumsberg Flensburg
I to pragtfulde bygninger omgivet af en flot have ligger Museumsberg Flensburg, der omhandler det tidligere hertugdømme Slesvig-Holstens historie i form af kunst og kultur.
Kunstsamlingen fordeler sig over 20 rum, hvor du kan se malerier fra det 19. og 20. århundrede. Museet har desuden møbler, originale bondestuer, kirkelig kunst og vævede billedtæpper i jugendstil. Der er desuden et nyt børneområde.
Sejlture
Fra havnen centralt i byen kan du tage med på forskellige sejlture, der begynder i Flensborg Fjord, som deler Danmark og Tyskland. Ruterne varierer og kan gå til f.eks. Sønderborg og Glücksburg.
En af de mest populære sejlture fra Flensborg er med salondamperen Alexandra, der blev bygget i 1908. Den kan du læse mere om her.
Lyksborg Slot (Schloss Glücksburg)
Ca. 10 km fra Flensborg kan du besøge Schloss Glücksburg, eller på dansk Lyksborg Slot, der ligger smukt ved en sø. Slottet blev opført i perioden 1583-1587 af Hertug Johann der Jüngere (Hans den Yngre), der var søn af Christian 3. Frederik 7. brugte Lyksborg som sommerresidens, og den danske konge døde på slottet i 1863.
Der er mulighed for at besøge slottet og tage med på rundvisninger i de imponerende rum, der fungerer som et museum over slægt, slot og hertugdømme. Der er også en park og en slotskirke, men de mindste vil nok synes bedst om Eventyrudstillingen. Schloss Glücksburg tilbyder også overnatning – bl.a. store ferielejligheder – se mere her.
Mad og drikke
I forhold til Flensborgs størrelse er der overraskende mange gode spisesteder i byen. Du kan komme verden rundt rent gastronomisk, men også spise tysk, der kan være schnitzel, svineskank og forskellige pølser. Robuste kødretter.
Med nærheden til havet er der også gode fiske- og skaldyrsretter, ligesom det ikke er ualmindeligt at finde danske klassikere på menukortene . Tjekker du mine forslag til restauranter i Flensborg herunder, kan du se, at der desuden er steder som skiller sig ud og prøver at redefinerer det lokale køkken.
Uanset hvor du spiser i byen, så er prisniveauet absolut rimeligt og i hvert fald væsentligt lavere end i Danmark.
Anbefalelsesværdige spisesteder
Hafenküche – I forbindelse med Seemannsheim Hostel ligger Hafenküche, der i mine øjne er Flensborgs bedste restaurant. Her serverer man verdensmad i flotte anretninger. Stedet er uformelt og med venlig betjening. Hafenküche har altid to kød- og fiskeretter samt en ret til vegetarer og veganere. Retterne kan du se på tavlen. På Schiffbrücke 40.
James Farmhouse – På Hotel Das James ligger James Farmhouse, der har et lækkert sæsonkøkken med brug af egne produkter fra restaurantens landsted. Priserne er absolut rimelige, og du kan både spise morgenmad, frokost og aftensmad på James Farmhouse, der har fået en Green Star i Michelinguiden. På Fördepromenade 30.
Porterhouse im Gnomenkeller – Her er man kendt for sine bøffer og schnitzels, men du kan også finde flere vegetarretter. Du spiser i en hyggelig kælder med hvælvinger opført i 1583. Porterhouse har åben til frokost og aften. På Holm 3.
Der er flere muligheder for at snuppe en øl eller drink i Flensborg. Af lokale beværtninger kan du besøge Bärenhöhle, mens Benny’s Bar tæt på Nordermarkt er stedet at drikke cocktails. Ved Nordermarkt kan du også besøge Porticus 1740, der ligger i et skønt gammelt hus.
Praktisk information
Vejr og klima i Flensborg
Vejret i Flensborg er som i Danmark sæsonbetonet med forår, sommer, efterår og vinter. Sommeren er højsæson, men forår og efterår er også et glimrende tidspunkt at besøge den tyske by. Når vejret er godt giver det liv i gaderne, og det gør absolut noget ved atmosfæren.
Temperaturen i sommermånederne ligger typisk på 19-22 °C, men det kan i perioder være varmere. Fordelen ved forår og efterår er selvfølgelig lavere hotelpriser.
Sundhed, forsikring og vaccination
Læs om sundhed på rejsen her og husk også forsikringen. Måske har du en rejseforsikring inkluderet i f.eks. din indboforsikring – hvis ikke kan du få et tilbud på forsikring her.
Penge
I Tyskland bruger man euro. Dem kan du hæve i en af de mange kontantautomater, der ligger overalt i byen. Automaterne har også engelsk menu. Bemærk, at der kan være gebyrer forbundet med at hæve i kontantautomaterne.
Mange hoteller, butikker og restauranter accepterer også f.eks. Visa og Mastercard. Handler du på markederne er kontanter ofte nødvendige.
EL
I Tyskland bruger man de samme stik som i Danmark. Jeg har aldrig været ude for at skulle bruge adapter. Vil du være på den sikre side, så kig ind hos rejsegear.dk, der både har adaptere og meget andet til din rejse.
Øvrigt
På Udenrigsministeriets hjemmeside kan du se den sidste nye rejsevejledning til Tyskland. Du kan også downloade ministeriets app Rejseklar, hvor du kan få gode råd til rejsen og skrive dig på danskerlisten.
Tak fordi du læste min Flensborg rejseguide
Jeg håber du fik noget ud af min Flensborg rejseguide. Du kan læse meget mere om byen på Flensburger Förde, der er den officielle turistguide.