Antalya på Den Tyrkiske Riviera kan synes lidt overset. Godt nok har byen stribevis af hoteller og resorts, men Tyrkiets sjettestørste by bliver ofte fravalgt til fordel for kystens badebyer som Side og især Alanya.
Men Antalya er absolut et besøg værd. Især hvis du finder historie og autencitet vigtigere end sol og strand. Læs meget mere i denne Antalya rejseguide, som jeg håber, du kan bruge. Velkommen til.
Indholdsfortegnelse
Transport
Ind og ud
Uanset hvor i Danmark du flyver fra, så kan du finde en direkte rute til Antalya. Mest populært er det at booke en charterrejse, men du kan også finde rutefly fra både Billund, Aalborg og København.
Alternativt kan du tage en mellemlanding i Istanbul, hvortil der er direkte ruter fra Billund og København med Turkish Airlines. Søg og sammenlign de bedste flybilletter her.
Antalyas lufthavn ligger lige øst for byen. Har du booket en charterrejse, så er transport til dit hotel ofte inkluderet eller kan tilkøbes. Hvis ikke, så er det bare om at snuppe en taxi. Husk at aftale pris på forhånd. Alternativt kan du forudbestille en privat lufthavnstransfer, der har faste priser.
Skal du fra lufthavnen ind til centrum, så er der letbane, offentlig bus og shuttlebus. Sidstnævnte er hurtigst og kører ca. en gang i timen fra indenrigsterminalen. Se efter det store HAVAS-skilt. Letbanen kører fra terminal 1, og du kan købe billet i automaterne.
At komme rundt
Bor du i centrum af Antalya omkring Kaleiçi, så kan du gå rundt i byen. Antalya er dog ret stor, og skal du til en anden del af byen, så tag en taxa. Dolmus, som er minibusser, der kører faste ruter, er en anden mulighed for at komme rundt.
Der er rigtig meget at se og opleve udenfor Antalya – jeg anbefaler at leje en bil for på den måde at komme rundt til seværdighederne i eget tempo.
Som i andre feriebyer er der også i Antalya tourbureauer, der arrangerer udflugter. Her er det dog vær at passe på. Nogle steder inkluderer faste stop ved f.eks. tæppefabrikker og smykkebutikker. Spørg, hvad der er inkluderet og hvor der gøres stop, inden du booker!
Overnatning
Antalya har et kæmpe udvalg af overnatningsmuligheder. Langt de fleste turister kommer til byen for at dase på stranden og lade sig forkæle på et af de mange lækre resorts, der som regel har kæmpe swimmingpools og alt i faciliteter.
Mange af dem kører efter all inclusive konceptet, og her kan du godt regne med, at hotelstandarden følger kvaliteten på mad og drikke. De mest populære turistområder hedder Lara og Kundu, der ligger langs kysten øst for Antalya, men du kan også bo på den vestlige side af byen.
Hvor du vil bo er helt op til dig. Begge steder giver perfekte muligheder for en bekymringsfri ferie og masser af kvalitetstid med dem, du holder af.
Vil du bo på resort langs kysten, så se efter en charterrejse, der som regel er langt det billigste. I hvert fald uden for højsæsonen. Rejser du i skolernes sommerferie, så er det værd lige at tjekke om du ikke kan gøre det billigere selv.
Mine favoritter i Antalya er bl.a. Hotel Ramada Resort og Hotel Titanic Mardan Palace.
Kommer du til Antalya for at udforske byens historie og seværdigheder, så er det oplagt at bo inde i byen, hvor du kan finde alt fra guesthouses og bed & breakfast til lækker luksus og boutiquehoteller.
Når du sammenligner priser på hoteller på de forskellige bookingplatforme, så vær opmærksom på, om der er tale om fuldstændig samme værelsestype og afbestillingsbetingelser, ligesom der kan være f.eks. morgenmad inkluderet det ene sted og ikke det andet.
Anbefalelsesværdige overnatningssteder i Antalya
Herunder finder du en række anbefalelsesværdige overnatningssteder i Antalya, der alle får gode anmeldelser fra tidligere gæster. Du finder selvfølgelig et væsentlig større udvalg på hotels.com eller booking.com, som jeg selv bruger, når jeg skal booke hotel til mine rejser.
Budget
White Garden Hotel – Lille charmerende hotel i Kaleiçi med pool. Morgenmad er inkluderet.
Sibel Pension – God og billig pension i Kaleiçi med familiær atmosfære.
Mellemklasse
Tekeli Konaklari – perfekt sted i Kaleiçi med swimmingpool og god restaurant.
Güden-Pearl – lille hotel tæt på stranden. Her er bl.a. bar, restaurant og swimmingpool.
Luksus
Hotel Miracle Resort – stort hotel ud til stranden. Mange faciliteter og mulighed for familieværelser.
Doubletree by Hilton Antalya – Lækkert moderne luksushotel midt i byen. Topservice og mange faciliteter.
Mit valg
Tekeli Konaklari
Mindre hotel i Kaleiçi, hvor du får meget for pengene. Her bor du lige i smørhullet og kan hoppe i poolen efter en lang dags sightseeing. Stedte tilbyder morgenmad og har en glimrende restaurant. Et godt råd er at booke i god tid. Se billeder og priser på Tekeli Konaklari.
Seværdigheder
Antalya er faktisk en rigtig spændende by med mange gode seværdigheder. Sine steder kan Antalya være hektisk, men så er det bare om at tage en tur på stranden eller gå på opdagelse i Kaleiçi, der er en verden af fred og ro. I hvert fald i forhold til centrum.
Antalya og omegn er proppet med gode seværdigheder – f.eks. smuk natur og spændende historiske steder!
Den Tyrkiske Riviera er meget populær blandt børnefamilierne. Har du ikke nok i de utallige aktiviteter på de store resorts, så ligger der langs kysten en lang række tema- og forlystelsesparker.
F.eks. vandlandet Waterhill Park, det populære tivoli Aktur Park og endda en selfiepark. Du kan også besøge Antalya Aquarium eller tage med på en bådtur ud på havet.
Kaleiçi
Kaleiçi er Antalyas gamle bydel. Her finder du hyggelige brostensbelagte gader med gamle restaurerede huse (mange af dem fra ottomansk tid), der i dag indeholder bl.a. caféer, gallerier, restauranter og mindre overnatningssteder.
Bydelen er charmerende og har sin egen lille havn (se billedet øverst), hvor du kan hoppe på en af turbådene ud i Middelhavet. Kaleiçi har også en stribe historiske seværdigheder som f.eks. Kecik Minare – den knækkede minaret. Oprindelig var det et romersk tempel, men har også fungeret som byzantinsk kirke og moské inden en brand lagde bygningen i ruiner.
Bydelens vartegn er den 38 meter høje Yivli-minaret, der blev opført Sultan af Keykubat sammen med en moské, koranskole og et tilholdssted for dervisher under Mevlevi-ordenen.
Hadrians Port
Mange mener, at der kun er én måde at besøge Kaleiçi: gennem Hadrians Port. Den historiske port står ved indgangen til den østlige del af den gamle bydel og er opført i år 130 til ære for Kejser Hadrian. Porten er en del af bymuren, som lige der er restaureret.
Antalya Museum
Det fremragende Antalya Museum omhandler områdets historie med bl.a. den romerske og byzantinske periode. Du kan se adskillige fund fra bl.a. Perge og Patara. Samlingen er på knap 30.000 genstande, hvoraf 5000 er udstillet.
Museet er et af Tyrkiets største og et godt sted at begynde hvis du skal besøge nogle af de arkæologiske udgravninger. Se mere om hvad du kan opleve på museets hjemmeside, hvor du også kan købe billet i forvejen.
Antalya Marked (Old Bazaar)
Byens gamle marked, eller bazar, er livlig og farverigt. Personligt synes jeg det er mest spændende at besøge f.eks. frugt- og grøntmarkedet, men der er også boder/butikker henvendt til turister.
Her kan du shoppe f.eks. tøj, souvenirs og kunsthåndværk. Husk at prutte kraftigt om prisen! Old Bazaar ligger lige udenfor Kaleiçi og er således nem at komme til. Der er mange andre markeder i Antalya, men Old Bazaar er mest interessant.
Kurşunlu Waterfalls Nationalpark
Kun 20 km fra Antalya kan du besøge Kurşunlu Waterfalls Nationalpark. Som navnet antyder kan du her se vandfald, men du kan også gå ad stierne gennem et smukt frodigt landskab bestående af bl.a. pinjeskov.
Her og der kan du krydse floden af små broer, og måske spotter du skildpadder eller flotte fugle. Ved indgangen til parken og omkring vandfaldene er der som regel mange mennesker, men gå derudaf og du kan have den skønne natur for dig selv.
Perge
Perge er et af områdets arkæologiske områder fra den græske og romerske periode. Her kan du bl.a. se de romerske bade og resterne af flere templer, men Perge er især berømt for sin lange række af søjler. Byen, der var hovedstad i Pamfylien, er nem at komme til med sporvogn fra centrum. Du skal dog gå de sidste to kilometer.
Aspendos
Ca. 47 km øst for Antalya ligger endnu et spændende arkæologisk område fra den græsk-romerske periode. I Aspendos er det dog det imponerende teater, der dominerer. Det siges, at det er det mest velbevarede antikke teater i verden, og det skal såmænd nok passe.
Aspendos var en by i det daværende Pamfylien. Teatret blev opført omkring år 155 og har plads til 12.000 tilskuere. I dag er det ikke bare en populær turistattraktion, men også hjem for den årlige Aspendos International Opera and Ballet Festival.
Köprülü Canyon Nationalpark
De helt store naturoplevelser får du i Köprülü Canyon National Park. Her er det populært at rafte, men der er også rigtig gode vandreruter. Selvom du ikke er til aktiv ferie, så vil du uden tvivl imponeres over den storslåede natur.
Koprufloden løber smukt gennem den 14 km lange kløft, der nogle steder er 400 meter dyb. Med egen bil og god tid kan du sagtens besøge Köprülü Canyon National Park på egen hånd, men ellers kan det være en god idé at booke en udflugt med transport og guide – især hvis du vil vandre eller rafte. Nationalparken ligger ca. 95 km fra Antalya.
Mad og drikke
Det tyrkiske køkken er fremragende. I Antalya har du mange muligheder for at spise lokalt, og her er det med få undtagelser værd at holde sig fra de største turistområder og i stedet for besøge de restauranter, hvor tyrkerne selv kommer.
Der er adskillige retter, jeg vil anbefale dig at prøve, men først og fremmest skal du bestille meze. Det er en række småretter, der minder om den spanske tapas. Meze er en rigtig god måde at blive introduceret til det lokale køkken.
Selvom du måske har all inclusive på dit hotel, så prøv alligevel at spise på en af de lokale restauranter
I Tyrkiet er maden et skønt mix af Middelhavet og Mellemøsten – retterne er som regel dejligt krydrede og meget smagfulde, men ikke stærke.
Mange store resorts langs kysten tilbyder all inclusive – en fin idé, hvis du gerne vil have styr på budgettet, men prøv alligevel at tage ud i byen for at spise lokalt.
Anbefalelsesværdige spisesteder
Ayar Meyhanesi – pænere restaurant, der serverer skøn lokal mad. Fisk og skaldyr, men også meze. Et topvalg i Kaleiçi, hvor du kan sidde inde og ude. På Hesapçı Sk.
Rokka – dejlig mad fra Tyrkiet, Middelhavet og Mellemøsten. Et topvalg for veganere og vegetarer, der her kan vælge stedet signaturret: Falafel. På Recep Peker Caddesi.
Can Can – populær restaurant, der serverer lokal mad til billige penge. En lille perle blandt de mere turistorienterede spisesteder i området. På Arik Caddesi (tæt på Hadrians Port).
7 Mehmet – Ca. 1,5 km vest for centrum ligger 7 Mehmet, der en en større restaurant i noget pænere omgivelser end gennemsnittet. Her serverer man mad fra Tyrkiet/Middelhavet, der som regel er flot anrettet. På Dumlupınar Bulvarı.
Som Tyrkiets sjettestørste by har Antalya natteliv for enhver smag. I Kaleiçi finder du både barer og pubs, hvoraf flere kan være lokale. I turistområderne ved f.eks. Lara Beach er udvalget endnu større, hvor også de fleste større hoteller har en bar, natklub eller en form for underholdning.
Praktisk information
Vejr og klima i Antalya
Antalya har meget varme somre og milde vintre. Byen kan besøges fra slut april til ind i oktober, hvis du vil være nogenlunde sikker på godt vejr. I denne Antalya rejseguide anbefaler vi slutningen af maj og starten af juni samt september.
I denne periode kan du forvente temperaturer på 24-30 °C og masser af sol. Sommermånederne kan være en varm fornøjelse – ikke sjældent sniger termometret sig op på over 40 °C.
Sundhed, forsikring og vaccination
Læs om sundhed på rejsen her og husk også forsikringen. Måske har du en rejseforsikring inkluderet i f.eks. din indboforsikring – hvis ikke kan du få et tilbud på forsikring her.
Penge
I Tyrkiet bruger man lira. Dem kan du hæve i en af de mange kontantautomater, der ligger overalt i byen. Automaterne har også engelsk menu. Bemærk, at der kan være gebyrer forbundet med at hæve i kontantautomaterne.
Mange hoteller, butikker og restauranter accepterer også f.eks. Visa og Mastercard. Handler du på markederne er kontanter ofte nødvendige.
EL
I Tyrkiet bruger man de samme stik som i Danmark. Jeg har aldrig været ude for at skulle bruge adapter. Vil du være på den sikre side, så kig ind hos rejsegear.dk, der både har adaptere og meget andet til din rejse.
Øvrigt
På Udenrigsministeriets hjemmeside kan du se den sidste nye rejsevejledning til Tyrkiet. Du kan også downloade ministeriets app Rejseklar, hvor du kan få gode råd til rejsen og skrive dig på danskerlisten.
Tak fordi du læste min Antalya rejseguide
Jeg håber du fik noget ud af min Antalya rejseguide. Du kan læse meget mere om byen på goturkiye.com, der er den officielle turistguide.
Netop hjemvendt fra Antalya. 30 °C her sidst i oktober – det er lige før det er et helårsrejsemål. Tak for en god side og et godt overblik!