Få byer i verden har så meget at byde på som Istanbul. Tyrkiets største by er et overflødighedshorn af fantastiske oplevelser som f.eks. Hagia Sophia, Topkapipaladset og de byzantinske cisterner.
Vi taler om seværdigheder i absolut topklasse opført af de folkeslag, der har haft magten i Istanbul. F.eks. romerne, byzantinerne og ottomanerne.
Men byen byder også på farverige markeder, lækker mad og spændende museer.
Det og meget mere kan du læse om i min Istanbul rejseguide, som jeg håber, du finder nyttig. Velkommen til.
Indholdsfortegnelse
Transport
Ind og ud
Det er nemt at komme fra Danmark til Istanbul. Fra både Billund og København kan du flyve direkte med Turkish Airlines. Fra København også med andre selskaber.
Du skal dog være opmærksom på, hvilken lufthavn i Istanbul flyselskaberne benytter. Turkish Airlines lander i den nye lufthavn (kode: IST) vest for Bosporusstrædet (den europæiske del), der ligger bedst i forhold til f.eks. Istanbuls gamle bydel Sultanahmet med alle de berømte seværdigheder.
Andre selskaber benytter lufthavnen Sabiha Gökçen (kode: SAW) øst for byen på den asiatiske side. Herfra kan der nemt være flere timers kørsel til f.eks. Sultanahmet. Du kan søge og sammenligne flybilletter her.
Fra lufthavnen til dit hotel kan du tage en taxi eller benytte en privat transferservice. Fra Istanbul Airport er der også mulighed for at tage en shuttlebus til Beyazit Square, der ligger ca. 1,5 km fra Sultanahmet.
At komme rundt
Istanbul er en gigantisk by, hvor du med stor sandsynlighed får brug for transport. Jeg anbefaler metroen, der er nem at bruge og kommer hele byen rundt.
Sultanahmet er dog kun betjent af sporvogn (linje T1) som du kan tage for at hoppe på metrolinjerne M1 og M2.
Taxi er en anden mulighed for at komme rundt. Det kan dog være en tidskrævende affære – trafikken kan være heftig. Taxierne kører efter taximeter.
Overnatning
En storby som Istanbul har selvfølgelig overnatningsmuligheder for enhver smag og pengepung. Fra hostels og guesthouses til lækre boutiquehoteller og 5-stjernet luksus med udsøgt service og alt i faciliteter.
Prisniveauet er absolut rimeligt i Istanbul. Det er generelt en by, hvor du får meget for pengene og måske har råd til at flotte dig lidt.
Ikke overraskende får priserne lige et nyk opad i Sultanahmet. Det er her tæt på byens største seværdigheder turisterne vil bo. Det er også her, jeg anbefaler, du booker overnatning, men husk også at besøge det mere lokale Istanbul.
Anbefalelsesværdige overnatningssteder
Herunder finder du en række anbefalelsesværdige overnatningssteder i Istanbul (Sultanahmet), der alle får gode anmeldelser fra tidligere gæster. Du finder selvfølgelig et væsentlig større udvalg på hotels.com og booking.com, som jeg selv bruger, når jeg skal booke hotel til mine rejser.
Budget
Mellemklasse
Luksus
Amiral Palace Hotel Boutique
Hotel Amira
Mit valg
Hotel Alilass
I min Istanbul rejseguide anbefaler jeg Hotel Alilass, der ligger i Sultanahmet tæt på alle de gode seværdigheder. Hotellet har fine værelser, fantastisk service og en skøn tagterrasse. Et rigtig godt hotel til en rigtig god pris. Se billeder og priser på Hotel Alilass.
Seværdigheder
Som nævnt i indledningen, så er Istanbul spækket med fantastiske og berømte seværdigheder. Det vil tage uger at opleve dem alle, så herunder skal kun nævnes de absolut største, hvoraf flere ligger klods op ad hinanden i Sultanahmet.
Overvej at købe et Istanbul Tourist Pass, hvis du vil besøge mange seværdigheder – der kan være gode penge at spare.
Istanbul har masser af oplevelser – book mindst tre nætter i byen – gerne flere
Selvom du naturligvis skal besøge Istanbuls største seværdigheder, så er det også en stor oplevelse bare at gå på opdagelse i byen. Overalt ligger markeder, fine museer og interessante bygninger.
Husk at medbringe konservativ påklædning, hvis du skal besøge moskéer og hellige steder. Vær også opmærksom på, at der er adgang forbudt til en del moskéer for ikke-muslimer.
Hagia Sophia
En af de mest fantastiske seværdigheder i Istanbul er Hagia Sophia, der i dag fungerer som kombineret moské og museum. Det var byzantinerne, der i det 6. århundrede opførte Hagia Sophia, som var en af kristendommens vigtigste katedraler.
Bygningen var lidt af et mesterværk, hvor især kuplen øverst var et særsyn. Det var også katedralens svage punkt. I år 557 kollapsede den, men blev genopført og har i mere end 1400 år overlevet krige, konflikter og naturkatastrofer.
Da ottomanerne med sultan Mehmet 2. i spidsen overtog magten i det gamle Konstantinopel omdannede de Hagia Sophia til moské. De fire 60 meter høje minareter blev tilføjet, og de var på det tidspunkt nogle af verdens største.
Det var på ordre fra Tyrkiets fader, Mustafa Kemal Atatürk, Hagia Sophia blev omdannet til udelukkende at være museum. Det lavede den nuværende præsident Erdogan dog om på – i dag fungerer den også som moské.
Heldigvis er der stadig adgang for besøgende, der kan imponeres over det flotte mesterværk med de mange detaljer – bl.a. kan du se ikoner og flotte mosaikker fra byzantinsk tid. Se mere på Hagia Sophias hjemmeside.
Topkapipaladset
I Sultanahmet ligger også Topkapipaladset, der var hjem for de ottomanske sultaner fra 1465 til 1856. Paladset er enormt og har et utal af afdelinger og spændende rum. Overalt vil du se masser af flotte udsmykninger som f.eks. mosaikker og sirligt malede lofter.
Topkapipaladset er inddelt i gårde (courts) med hver deres funktion. De mest bemærkelsesværdige rum og afdelinger er modtagesalen, omskærerrummet, Imperial Hall, eunukkernes område og selvfølgelig haremmet, hvor der til enhver tid levede op mod 300 kvinder. Det var dog ikke alle, der blev præsenteret for sultanen.
Det kan i høj grad betale sig at læse lidt om sultanerne og paladsets historie. Det er spændende og giver en større forståelse af stedet til dit eget besøg i Topkapipaladset. Du skal regne med at bruge mindst en halv dag på området.
Den Blå Moské
Den Blå Moské er nok den mest berømte i Istanbul. Den ligger i Sultanahmet omtrent overfor Hagia Sophia. Tilnavnet har den fået af de blå fliser, der pryder det indvendige af moskéen.
Det officielle navn er Sultan Ahmed Moskéen opkaldt efter sultanen, der opførte den. Særligt for Den Blå Moské (billedet øverst) er, at den har hele seks minareter. Se mere om åbningstider og mulighed for guidede ture her.
Den Store Bazar (Kapalı Çarşı)
Som en del af Sultanahmet ligger den store bazar, der er et imponerende shoppingområde, hvor du nemt kan blive væk i de smalle overdækkede gader.
Du kan bl.a. shoppe tøj, smykker, souvenirs og kunsthåndværk for blot at nævne en brøkdel af udvalget. Og så er der det store krydderimarked (Mısır Çarşisi), der tilbyder f.eks. nødder, tørret frugt og lokale specialiteter.
Et godt råd er at besøge bazarene så tidligt som muligt. Her er rigtig mange mennesker op ad dagen, og det gælder især når horder af krydstogtpassagerer bliver sat af – typisk omkring middagstid.
De Byzantinske Cisterner
Cisternerne under jorden var byzantinernes vandreservoir. Det er et fantastisk sted, der består af hele 336 søjler i 12 rækker. Det er en imponerende konstruktion, som blev grundlagt af kejser Konstantin i det 4. århundrede og ombygget og gjort større under kejser Justitian et par hundrede år senere.
De mange søjler blev taget fra andre bygningsværker og har derfor forskellige udsmykninger. De mest berømte søjler bærer Medusas ansigt. Medusa med det karakteristiske slangehår er et fabelvæsen i den græske mytologi.
Helt frem til 1400-tallet leverede cisternerne vand til dele af byens huse og områder. Der er adgang fra Yerebatan Caddesi tæt på Den Blå Moské.
Det Arkæologiske Museum
Det arkæologiske museum tæt på Topkapipaladset er et rigtig godt sted at lære mere om historien og de folkeslag, der har haft indflydelse i byen.
Du kan bl.a. se fund og kunst fra Tyrkiet og Mellemøsten ligesom der er en afdeling, som sætter fokus på islam.
Bosporusstrædet
Bosporusstrædet deler Istanbuls europæiske og asiatiske del. Du kan sejle tværs over strædet lige som de lokale, men sørg for at gøre det et sted, hvor du kan se byens ikoniske bygninger.
Det gælder især minareterne på Hagia Sophia og Den Blå Moské, men også det 52 meter høje Galata-tårn opført af genoveserne i 1300-tallet. Broerne over strædet og de to forter Yedikule og Rumeli er andre attraktioner, du kan passere.
Bedst er det at tage den store bosporustur, der sejler nord-syd forbi en lang række historiske områder og bygninger. Se mere på f.eks. Bospherus Tour Istanbul, der har en stribe forskellige ture på programmet.
Mad og drikke
Noget af det bedste ved at besøge Tyrkiet er den gode mad. Det gælder i særdeleshed i Istanbul, der som en kæmpe metropol tiltrækker de bedste og mest innovative kokke.
Det sagt, så er det netop i en by som Istanbul, du kan finde lige så lækker mad på de små lokale spisesteder. Lad dig overraske og lyt til køkkenets anbefalinger. Prisniveauet er så lavt, at du kan prøve nye ting på menukortet uden det vælter budgettet.
En god måde at blive introduceret til det tyrkiske køkken er at bestille meze, der en en stribe småretter, som alle omkring bordet deler. Retterne kan være varme eller kolde og udgør et samlet måltid.
Det tyrkiske køkken er i mine øjne et af de bedste i verden. Velsmagende, dejligt krydret og med friske lokale råvarer. Det er typisk en blanding af Mellemøsten og middelhavskøkkenet.
I Istanbul kan du selvfølgelig få mad fra hele verden, men hvorfor ikke bare holde sig til det lokale køkken, der bare er så fremragende og med garanti også billigere end såkaldt international mad.
I Sultanahmet skal du regne med et noget højere prisniveau end andre dele af byen, og der er desværre også nogle steder, som kører en ret aggressiv markedsføring.
Anbefalelsesværdige spisesteder
Istanbul Anatolian Cuisine – mindre og rigtig hyggelig restaurant med lækker tyrkisk mad. Der bliver hurtigt fyldt op om aftenen, men stedet har også åbent til frokost. På Kücük Ayasofya Caddessi (Sultanahmet).
Gulhane Sarf Sofrasi – her får du tyrkisk/middelhavsmad med frisk fisk og flere lokale klassikere. Gode retter med lam og kebab. På Alayköşkü Cadessi (Sultanahmet).
Sofa Café Restaurant – mindre restaurant i Sultanahmet med attraktive priser. Her får du tyrkisk mad og god service. Også et fint sted til en øl eller kop kaffe. På Mimar Mehmet Ağa Cadessi.
Fish Home Ahhir Kapi Restaurant – rigtig god fiskerestaurant, der er nede på jorden. God service og frisk fisk og skaldyr. På Ahirkapi Cadessi (Sultanahmet).
Istanbuls natteliv er hektisk og har noget for enhver smag. Bor du i Sultanahmet, så skal du ikke forvente det helt store fest og farver. Bydelen har dog pubs, barer og diskoteker, men for et større udvalg kan du tage en taxi til f.eks. Taksimpladsen, der ligger ca. 5 km fra Sultanahmet.
Praktisk information
Vejr og klima i Istanbul
Istanbul har milde vintre og varme somre. Byen kan i princippet besøges året rundt, men jeg anbefaler f.eks. april/maj eller september. Her er vejret fint og der er ikke så mange turister. Forvent temperaturer på 20-27 °C disse måneder.
Sommeren kan som nævnt være varm, hvor det typisk er over 30 °C. Selvom du sagtens kan besøge Istanbul om vinteren, så kan det i perioder være køligt – helt ned til 5 °C og endda med nattefrost af og til.
Sundhed, forsikring og vaccination
Læs om sundhed på rejsen her og husk også forsikringen. Måske har du en rejseforsikring inkluderet i f.eks. din indboforsikring – hvis ikke kan du få et tilbud på forsikring her.
Penge
I Tyrkiet bruger man lira. Dem kan du hæve i en af de mange kontantautomater, der ligger overalt i byen. Automaterne har også engelsk menu. Bemærk, at der kan være gebyrer forbundet med at hæve i kontantautomaterne.
Mange hoteller, butikker og restauranter accepterer også f.eks. Visa og Mastercard. Handler du på markederne er kontanter ofte nødvendige.
EL
I Tyrkiet bruger man de samme stik som i Danmark. Jeg har aldrig været ude for at skulle bruge adapter. Vil du være på den sikre side, så kig ind hos rejsegear.dk, der både har adaptere og meget andet til din rejse.
Øvrigt
På Udenrigsministeriets hjemmeside kan du se den sidste nye rejsevejledning til Tyrkiet. Du kan også downloade ministeriets app Rejseklar, hvor du kan få gode råd til rejsen og skrive dig på danskerlisten.
Tak fordi du læste min Istanbul rejseguide
Jeg håber du fik noget ud af min Istanbul rejseguide. Du kan læse meget mere om byen på visit.istanbul, der er den officielle turistguide.