Sousse Rejseguide

Den tunesiske badeby Sousse har i årevis været lidt overset. Politisk uro, slidte hoteller og mangel på en klar turismestrategi er blot nogle af grundene til, at Sousse og det øvrige Tunesien bliver fravalgt.

Men Sousse har faktisk rigtig meget at tilbyde turisterne. F.eks. en glimrende strand og gode kulturelle oplevelser, men byen er også et fremragende udgangspunkt for en række seværdigheder i ren verdensklasse.

Det og meget andet kan du læse om i min Sousse rejseguide, som jeg håber, du finder nyttig. Et varmt velkommen til Travelguru.

sousse rejseguide
Place Bou Jafaar deler medinaen med turistområdet mod nord

Transport

Ind og ud

Flere charterbureauer tilbyder rejser til Sousse. Ofte med direkte fly til Monastir lufthavn (kode: MIR) eller Enfidha lufthavn (kode: NBE) – eventuelt med et teknisk stop undervejs.

Alternativet er den direkte rute fra København til Tunis med Nouvelair. Her er der dog tale om en sæsonrute, der flyves fra efterår til forår. Søg og sammenlign flybilletter her.

Er du på charterrejse, har du ofte lufthavnstransfer inkluderet eller kan tilkøbe det, men du kan også booke en privat transfer.

At komme rundt

Bor du langs Boujafaar Beach, der er byens turistområde, kan du med normal kondition gå til medinaen. Fra hotellerne længere væk fra centrum, primært de store resorts, er der 2-3 km til medinaen.

Som nævnt har nogle hoteller transport til centrum, men du kan også tag en taxi. De er gule og kører officielt efter taxameter. Er du utryg ved selv at finde transport, så kan dit hotel sandsynligvis hjælpe.

Der er også bybusser, men det kan godt være lidt af en jungle at finde rundt i ruter og tidstabeller. Sousse har også en elektrificeret jernbane kaldet Sahel Metro der har endestation i Mahdia med stop i Monastir.

Medinaen har masser af lokalliv

Overnatning

Sousse har masser af overnatningsmuligheder. Især har man specialiseret sig i større resorts med et kæmpe udvalg af faciliteter. De fleste hoteller ligger i turistzonen lige nord for medinaen og byens centrum.

Som skrevet i indledningen så er mange hoteller slidte, og selvom de officielt er 4- eller 5-stjernede er standarden ikke høj. Mange overnatningssteder får da også anmeldelser på det jævne af tidligere gæster. Der er selvfølgelig undtagelser, og det kan være en god idé at lave lidt research, inden du booker.

I forhold til kvaliteten af hotellerne, så er prisniveauet forholdsvis højt – endnu en grund til ikke bare at vælge overnatningssted i blinde.

En del resorts tilbyder all inclusive, og her kan du til gengæld godt regne med, at kvaliteten følger prisen. All inclusive er især populært blandt børnefamilierne, men kan også være en god løsning for andre. Ønsker du all inclusive, så er et godt råd at vælge et hotel med flere restauranter, der tilbyder noget forskelligt.

Fra medinaen mod nord kommer du først til Bouafaar Beach, der ligger langs strandvejen. Her finder du primært billigere overnatningssteder, men efter et par km når du Sousse Beach med de mange store resorts, hvoraf mange ligger direkte ud til stranden. Den er rigtig god med lyst sand og klart turkisblåt vand.

Fra de sydligste overnatningssteder i hotelzonen ved Boujafaar Beach kan du gå ind til medinaen. Alternativt må du tage en taxa, men flere hoteller tilbyder områdetransport.

Er du udelukkende til strandferie og ikke behøver bo tæt på centrum og byens største seværdigheder, så kan du også overveje området Port el-Kantaoui, der er en kunstigt opbygget ferieby med lidt mere fred og ro. Port el-Kantaoui ligger 5 km nord for Sousse

Anbefalelsesværdige overnatningssteder

Herunder kan du se en række anbefalelsesværdige overnatningssteder i Sousse, der alle får gode anmeldelser af tidligere gæster. Du finder selvfølgelig et væsentlig større udvalg på hotels.com og booking.com, som jeg selv bruger, når jeg skal booke hotel til mine rejser.

Budget

Dar Hkaiem – billigt og populært overnatningssted ca. 5 km nord for medinaen. Morgenmad kan tilkøbes.

Hotel Paris – populært mindre hotel i medinaen. Der er værelser med privat og delt bad.

Mellemklasse

Dar Lekbira Boutique Hotel – skønt mindre hotel i historisk bygning i medinaen. Venligt personale og mulighed for at tilkøbe morgenmad.

Jaz Tour Khalef – et af de bedste mellemklassehoteller i Sousse. God beliggenhed ud til stranden og flere faciliteter som f.eks. pool.

Luksus

Dar Antonia – lækkert boutiquehotel i medinaen med restaurant og pool. Morgenmad er inkluderet.

TUI BLUE Scheherazade – dejligt all inclusive-hotel ved stranden kun for voksne. Her er bl.a. spa, bar, restaurant og pool.

Mit valg

Dar Lekbira Boutique Hotel

Jeg elsker mindre overnatningssteder med en personlig atmosfære. Og når du samtidig bor med perfekt beliggenhed i et smukt historisk hus, så bliver det ikke meget bedre. Sådan er Dar Lekbira Boutique Hotel, hvor du har bl.a. balkon, morgenmad og gratis wifi inkluderet. Se billeder og priser på Dar Lekbira Boutique Hotel.

sousse rejseguide
Gården i Den Store Moské i medinaen

Seværdigheder

Sousse har en stribe rigtig gode historiske seværdigheder, hvoraf de vigtigste ligger indenfor medinaens mure. Dem kan du læse om i denne guide, men jeg anbefaler, at du også besøger spændende steder som El Jem, Kairouan, Sidi Bou Said og selvfølgelig hovedstaden Tunis med Bardo-museet.

Der er mange rigtig gode udflugtsmuligheder fra Sousse

Udover de mange gode kulturelle seværdigheder, så har Sousse også en stribe aktiviteter. F.eks. vandland, bådture, kokkeskole og forskellige former for vandsport. Der er også flere glimrende golfbaner i området. Men hvad skal du se i Sousse? Det kan du få forslag til her.

Medinaen

Medinaen er den gamle bydel, der består af kringlede gyder og gader. Det er sådan et sted, hvor det er en oplevelse i sig selv bare at gå rundt uden mål – hvad mon, der gemmer sig bag næste hjørne?

Medinaen blev grundlagt i 800-tallet og er i dag på UNESCOs verdensarvliste. Den indeholder lokale områder, flere markeder og byens vigtigste og mest populære seværdigheder, som du kan læse om herunder.

Den Store Moske

Den Store Moske er på trods af navnet ikke så stor endda. Den ligger næsten lige indenfor medinaens porte, når du ommer fra turistområdet. Moskeen blev grundlagt i år 851 af  Aghlabid-dynastiet.

Moskeen er 57 x 50 meter og rummer både gård og bedehal. Der er adgang for ikke-muslimer – husk konservativ påklædning. Du kan dog låne et sjal og tørklæde ved indgangen.

Ribat

Lige ved siden af moskeen kan du besøge den såkaldte ribat, der opført i det 8. århundrede er medinaens ældste bygning. Den er dog ombygget ca. 100 år senere. En ribat er en slags borg, hvor islamiske krigere boede og forsvarede byen.

I en ribat er der typisk indrettet særlige rum, hvor beboerne kunne studere koranen og dets love. Du kan bestige ribatens tårn, hvorfra du har en flot udsigt – bl.a. over medinaen og Den Store Moské.

Udsigt over medinaen fra byens ribat

Kasbah og Det Arkæologiske Museum

I medinaens sydvestlige hjørne ligger Kashbaen, der er en borg eller fæstning. Den er opført i det 11. århundrede og erstattede byens ribat som vigtigste forsvarsværk. Kashbaen ligger hævet over resten af byen, og fra tårnet er der en fantastisk udsigt.

Kashbaen indeholder i dag Det Arkæologiske Museum, der har en lang række genstande fra både den romerske, byzantinske og puniske periode. Museet har bl.a. verdens anden største samling af mosaikker kun overgået af Bardo-museet i Tunis.

Musee Da Essid

Et mindre, men spændende museum er Dar Essid, der ligger helt ud til muren i den nordlige del af medinaen. Her kan du se et klassisk arabisk hjem som det så ud for et par hundrede år siden.

Selve huset er fra år 928 og fantastisk indrettet med bl.a. mosaikker og små fontæner. Huset har tilhørt en velhavende familie med afdelinger til både børn, forældre og tjenestefolk. Der er god information på dansk.

Søndagsmarkedet

Byens gode søndagsmarked er et hektisk og farverigt sted. Her er der ikke så meget af shoppe for turisterne, men hvis du lige som mig elsker autentiske markeder med masser af lokalstemning, så giv stedet et besøg.

Kød, frugt, grønt, husdyr, krydderier og kunsthåndværk er blot et lille udsnit af varerne på markedet, der ligger ca. 2,5 km sydvest for medinaen. Tag evt. en taxa dertil.

Monastir

I byen Monastir, ca. 28 km syd for Sousse, kan du besøge det gamle velbevarede fort (ribat) som araberne opførte i år 796. Det er dog udvidet af flere omgange – især i middelalderen hvor flere af tårnene kom til. I en af fortets moskeer er der i dag en fin udstilling med primært ældre religiøse genstande.

En anden vigtig seværdighed i Monastir er mausoleet for Habib Bourguiba, der var Tunesiens første præsident, efter landet fik sin selvstændighed. Mausoleet er flot og opført i arabisk stil med to minareter og en forgyldt kuppel. Fortet og mausoleet ligger tæt på hinanden. Du kan nemt tage Sahel Metro fra Sousse til Monastir.

Kringlede handelsgader i medinaen

Mad og drikke

Det tunesiske køkken er typisk nordafrikansk med tydelig indflydelse fra Mellemøsten og Middelhavslandene. Tænk ingredienser som tomat, oliven, gulerødder, hvidløg og kartofler. De mest brugte krydderier er f.eks. spidskommen, paprika og koriander.

Som i Marokko bruger man også i Tunesien harissa til at krydre maden. Harissa er en chilipasta med hvidløg og krydderier, der kan være i forskellig styrke og til tider ret stærk.

Cous cous er det nærmeste man kommer en nationalret i Tunesien. Egentlig er cous cous gryn af durumhvede, men i Nordafrika dækker navnet over en dejlig sammenkogt ret, der fås i adskillige versioner.

Cous cous kan være med okse eller lammekød og grøntsager som tomat, gulerødder og squash. Retten smages til med bl.a. harissa og serveres med cous cous.

En anden god simreret er marqa jelbana, der er en ærtestuvning i kraftig tomatsauce med varme krydderier. Igen kan der bruges forskelligt kød, mens grøntsagerne typisk er kartofler og peberfrugt. Mange retter er som skabt til godt brød, som du bruger til at skovle saucen op med. Yummy.

Pølser, frisk fisk og skaldyr samt moste grøntsager er andre ting på menukortet. I Tunesien kan du med fordel prøve flere retter til et måltid som alle ved bordet deler. En god måde at smage noget forskelligt.

Er du ikke til krydrede retter, så er der spisesteder med mad fra det meste af verden i Sousse. Det er ikke altid vellykket og som regel dyrere end at spise lokalt.

Jeg kan kun anbefale at du går på opdagelse i det tunesiske køkken. Det er dejligt, men det kniber med at finde gode restauranter med autentisk lokal mad. De findes, og mine favoritter kan du se herunder.

Escargot – egentlig en fransk restaurant, men med flere tunesiske retter på menukortet. Escargot er en af byens ældre spisesteder og still going strong. Her er dug på bordet, venlig service og glimrende mad i pæne omgivelser. På Ave. Taib Mehiri (overfor Marriott Hotel).

Restaurant du Peuple – Lige indenfor medinaens mure når du kommer fra turistområdet nordfra, ligger Restaurant du Peuple, der hører sammen med Hotel Paris. I restauranten serverer man rigtig god tunesisk mad i store portioner til gode priser. På 15 Rue de Ramparts Nord.

Sousse er på ingen måde en by med fest og farver. Det sagt, så er der rig mulighed for at få en øl, drink eller cocktail. Hvor der er turister er der også barer og pubs.

Sousse har en vis størrelse og selvfølgelig er der lokale barer og diskoteker, men kun få udenfor hotellerne er henvendt til turister. Søg hen til de større resorts for at finde gode barer og natklubber. Nogle steder har også underholdning i form af shows og koncerter.

Lille del af Det Arkæologiske Museum i kasbahen

Praktisk information

Vejr og klima i Sousse

Sousse kan besøges året rundt. Vintermånederne kan dog byde på køligt vejr, men normalt ligger temperaturen på 15-18 °C. Om aftenen og natten kan det blive halvkoldt – medbring en lun trøje.

Det bliver hurtigt forår, og fra april/maj til oktober er vejret lækkert med temperaturer på 22-32 °C – varmest i sommermånederne. I juli og august kan temperaturen nemt snige sig over 35 °C.

Juni og september kunne være gode tidspunkter at besøge Sousse – vejret er godt og det er udenfor højsæsonen, hvilket betyder lavere priser på overnatning.

Sundhed, forsikring og vaccination

Læs om sundhed på rejsen her og husk også forsikringen. Måske har du en rejseforsikring inkluderet i f.eks. din indboforsikring – hvis ikke kan du få et tilbud på forsikring her.

Penge

I Sousse bruger man dinar. Dem kan du hæve i en af kontantautomaterne, der ofte ligger i forbindelse med bankerne. Automaterne har også engelsk menu. Bemærk, at der kan være gebyrer forbundet med at hæve i kontantautomaterne.

Mange hoteller, butikker og restauranter accepterer også f.eks. Visa og Mastercard. Handler du på markederne er kontanter ofte nødvendige. Det er også en god idé at have masser af småpenge til drikkepenge, som er udbredt i Tunesien.

EL

I Tunesien bruger man forskellig slags stik. Jeg har dog aldrig været ude for at skulle bruge adapter. Vil du være på den sikre side, så kig ind hos rejsegear.dk, der både har adaptere og meget andet til din rejse.

Øvrigt

På Udenrigsministeriets hjemmeside kan du se den sidste nye rejsevejledning til Tunesien. Du kan også downloade ministeriets app Rejseklar, hvor du kan få gode råd til rejsen og skrive dig på danskerlisten.


Tak fordi du læste min Sousse rejseguide
Jeg håber du fik noget ud af min Sousse rejseguide. Du kan læse meget mere om byen på discovertunisia.com, der er den officielle turistguide.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *