Marrakesh er en alsidig og spændende rejseby, der har oplevelser og aktiviteter til mange dages ophold. Her finder du bl.a. historiske seværdigheder, en unik kultur og den lækreste mad.
Turisterne har for længst opdaget Marrakesh, men du kan stadig opleve et autentisk og fremmedartet bymiljø og det uden at gå på kompromis med moderne restauranter og overnatningssteder af høj kvalitet.
Alt det og meget mere kan du læse om i min Marrakesh rejseguide, som jeg håber, du kan bruge til din rejse. Velkommen til Travelguru.
Indholdsfortegnelse
Transport
Ind og ud
Fra Danmark er det muligt at flyve direkte til Marrakesh. Lufthavnen har koden RAK. Norwegian har året rundt en rute fra København til den marokkanske by, der således er nemt tilgængelig.
Alternativet, også fra Billund og Aalborg, er en mellemlanding undervejs. Her kunne f.eks. Amsterdam med KLM være et godt bud, men der er selvfølgelig mange andre muligheder. Søg og sammenlign flybilletter her.
Lufthavnen ligger seks kilometer udenfor byen. Du kan tage en taxi eller hjemmefra booke en privat transfer til en fast pris. Dit hotel kan sandsynligvis også sørge for lufthavnstransfer.
At komme rundt
Bor du i medinaen eller lige udenfor, så kan du gå rundt til byens seværdigheder. Du kan dog nemt få brug for transport, hvis du skal længere væk.
Her er taxi en fin mulighed. Der er to forskellige taxier: små taxier kaldet petit taxi, der kører i den centrale del af byen og større biler kaldet grand taxi, som du kan bruge til ture ud af byen.
Der køres officielt efter taxameter, men de fleste chauffører “glemmer” at slå det til. Forlang at det bliver slået til eller find en anden taxi. Alternativt kan du forhandle en pris inden du kører. Hør evt. dit hotel om priser på transport så du har en idé om hvad det skal koste.
Vil du på guidet udflugt, så ligger der flere tourbureauer i byen, men dit hotel kan sandsynligvis også hjælpe.
For rejser mellem de større byer i Marokko kan du tage bussen. Der er to store busselskaber – Supratours og CTM. Ingen af dem har dog hjemmesider på engelsk, men du kan se mere om ruter og købe billetter online på f.eks. bookaway.com.
Overnatning
Marrakesh har overnatning for enhver smag og pengepung. Jeg anbefaler, at du booker hotel i medinaen for at være tæt på alle seværdighederne.
Byen er berømt for sine mange overnatningssteder, der ligger i en af de gamle riads – en klassisk arabisk bygning, der ofte er flot udsmykket. Et riadhotel kan være alt fra en lille familiejet pension til overdådig luksus med bl.a. spa, swimmingpool og service i topklasse.
Generelt er prisniveauet superlavt i Marrakesh, men som nævnt er der også 5-stjernede hoteller, der ligger i et helt andet prisleje.
Ønsker du at bo på et større hotel eller resort med mange faciliteter, så findes de primært i udkanten af byen. Her er det ofte nødvendigt med transport for at komme ind til medinaen i centrum.
Anbefalelsesværdige overnatningssteder
Herunder finder du en række anbefalelsesværdige overnatningssteder i Marrakesh, der alle får gode anmeldelser af tidligere gæster. Du finder selvfølgelig et væsentlig større udvalg på hotels.com og booking.com, som jeg selv bruger, når jeg skal booke hotel til mine rejser.
Budget
Riad Irene – mindre familiært overnatningssted med god service og perfekt beliggenhed
Amour d’Auberge – populært hostel med skøn tagterrasse – god beliggenhed et stenkast fra Djemaa el-Fna
Mellemklasse
Riad Khabia – dejligt riadhotel i den sydlige del af medinaen – her er bl.a. spa og pool
Riad Marraplace – supersmukt riadhotel tæt på Djemaa el-Fna med restaurant og gratis morgenmad
Luksus
Ksar Anika Boutique Hotel & Spa – fantastisk lækkert riadhotel med bl.a. spa, restaurant og swimmingpool
Riad Le Clos des Arts – lækker luksus og et af de bedste hoteller i Marrakesh – her er bl.a. spa, pool og restaurant
Mit valg
Riad Irene
På Riad Irene bor du bare godt og billigt. De venlige ejere sørger for en familiær atmosfære på det lille overnatningssted, der ligger i den nordlige del af medinaen.
Du kan vælge mellem flere forskellige værelsestyper, der alle har bl.a. privat badeværelse og gratis wifi. Stedet har desuden en dejlig tagterrasse. Se billeder og priser på Riad Irene.
Seværdigheder
Marrakesh er proppet med oplevelser og gode seværdigheder. Heldigvis ligger de fleste i medinaen, og du kan således nemt besøge dem i eget tempo uden at skulle tænke på transport.
Har du længere tid i byen, så kan en tur til Sahara eller Antiatlasbjergene anbefales
De største og mest populære seværdigheder er nævnt herunder, men Marrakesh har også et hav af gode aktiviteter. F.eks. madlavningskursus, hamam, danseshows, ballonflyvning, food tours og meget meget mere.
Djemaa el-Fna
Den verdensberømte plads er medinaens centrum. Om dagen ligner Djemaa el-Fna en hvilken som helst plads i denne del af verden, men når mørket falder på forvandles den til et vanvittigt sansebombardement af bl.a.a gøglere, artister, tandudtrækkere og slangetæmmere.
Og så er der alle de interimistiske spisesteder, der serverer dampende varm harirasuppe til få kroner. Djemaa el-Fna er på alle måder et vanvittigt sted, der bare skal opleves. Rundt om pladsen ligger flere cafeer og restauranter på tagterrasserne, og herfra har du en fantastisk udsigt til begivenhederne.
Souken
I den nordlige del af medinaen ligger den store souk, der siges at have over 4000 forretninger. Der er tale om et virvar af gyder og gader, og af samme grund tilbyder unge drenge sig som guider ved indgangen til souken. Du kan dog fint besøge souken på egen hånd eller tage med på en rundtur med en officiel guide.
Souken er nogenlunde delt op i varer. F.eks. tæpper, potter, smykker og krydderier for blot at nævne nogle af de ting, du kan købe. Forvent påtrængende sælgere – vil du handle, så er det om at prutte kraftigt om prisen.
Ben Youssof Medersaen
Souken indeholder ikke kun forretninger. Der er flere riads, men også den imponerende Ben Youssef Medersa, der er en gammel koranskolen opført i 1500-tallet.
Medersaen består af en pragtfuld to etagers bygning med et væld af fine detaljer. Du kan bl..a se udskæringer, hvælvinger og fine mosaikker. I midten ligger en gård med en mindre reflekterende pool.
Koranskolen var i sin tid den største af sin slags i Nordvestafrika og i dag indrettet som museum. Der er mulighed for at tage med på guidede rundvisninger i Ben Youssef Medersaen.
Bahiapaladset
Endnu et højdepunkt i Marrakesh er Bahiapaladset i medinaen. Det blev påbegyndt i sidste halvdel af 1800-tallet af sultanens storvizir Si Mussa, der brugte det som privatbolig. Bahiapaladset er mest kendt for sin store gård med fontænen i midten. Rundt om ligger en pragtfuld bygning med bl.a. mosaikker og smukt stukarbejde.
Paladset er delt op i flere afdelinger – f.eks. administration, beboelse, et kvarter for tjenestefolk og et til vizirens fire koner og 24 konkubiner. Indtil 1956 blev Bahiapaladset brugt som bolig for kongefamilien, men Hassan 2. bad kulturministeriet omdanne det til museum.
I denne Marrakesh rejseguide anbefaler jeg, at du besøger Bahiapaladset så tidligt som muligt for at undgå de store turistgrupper – se aktuelle åbningstider her.
Koutoubia Moskéen
Koutobia Moskéen er byens vartegn (billedet øverst). Den blev blev opført i det 12. århundrede i Almohad-dynastiets regeringstid. Moskéen ligger i forbindelse med en lille park, der er et fint sted at indsnuse lidt lokalliv. Der er ikke adgang til selve moskéen for ikke-muslimer.
Jardin Majorelle
I Marrakesh ligger flere fine haver. En af dem er Jardin Majorelle, der blev anlagt i 1920’erne af den franske kunstner Jacques Majorelle. I 1980 købte modedesigneren Yves Saint Laurent haven, der er en skøn lille oase.
Du kan selvfølgelig se flotte planter og blomster, men Jardin Majorelle er også kendt for den indigoblå bygning, der indeholder et besøgscenter og et lille museum for berbisk kunst og kunsthåndværk. Book entré til Jardin Majorelle i forvejen her.
Badi Paladset
Umiddelbart syd for medinaen kan du besøge Badi Paladset, der blev bygget i det 16. århundrede af sultanen Ahmad al-Mansur som sin private bolig. Desværre blev paladset alvorligt beskadiget under en eksplosion i det 17. århundrede.
I dag er det stort set i ruiner, men du kan stadig se de imponerende store gårde, bassinerne og den forreste hal. Paladset er også kendt for sine smukke mosaikker og stukarbejde. Har du et stramt program, så kan Badi Paladset godt springes over.
Mad og drikke
Noget af det bedste ved Marokko og dermed også Marrakesh er den lækre og billige mad. Det marokkanske køkken er ganske enkelt fantastisk og overraskende varieret.
En af de retter du skal prøve er tagine, en lækker simreret, der er opkaldt efter den kegleformede lerbeholder, retten tilberedes i. Tagine fås i adskillige udgaver og kan være med f.eks. kylling, løg, oliven, svesker og krydderier. Det smager bare godt.
Marokkansk mad er sjældent superstærkt, men til gengæld lækkert krydret med f.eks. koriander og spidskommen. Dog bruger man ofte en chilipasta kaldet harissa til at pifte maden op, og den kan godt få sveden frem.
Også brød laver man til perfektion i Marokko. Madbrød dyppes i f.eks. humus, men bruges også til at skovle væde og mad op med. Det kan også være ledsager til den lækre harirasuppe med bl.a. tomat, linser og kanel.
Den skønne salat tabouleh er perfekt til en let frokost, og de dybstegte kartoffelkugler makouda er klassisk street food sammen med kebab og grillede sardiner.
Der er masser af andre lækkerier, og det gode ved Marokko er det lave prisniveau, der gør det muligt at prøve lidt forskelligt på menukortet uden at det vælter budgettet.
Marrakesh er en større by, hvor du kan finde spisesteder fra det meste af verden, men som du kan læse, så er der ingen som helst grund til ikke at spise marokkansk. Det er lækkert og i langt de fleste tilfælde også det billigste.
Anbefalelsesværdige spisesteder
Dar Yacout – i en flot riad ligger Dar Yacout, der serverer lækker marokkansk mad i pæne omgivelser. Stedet er lidt dyrere, men bestemt pengene værd. Der er også en tagterrasse og mulighed for bare at snuppe en drink.
Kui-Zin – Rigtig god restaurant, der ligger i medinaen og bl.a. har en god tagterrasse. Her er arabisk musik til maden, og du kan med fordel prøve den lækre buffet til blot 18 €. Det er virkelig value for money og en god måde at gå i dybden med det lokale køkken.
Le Trou Au Mur – et stenkast fra Ben Yossef Medersaen ligger den lækre restaurant Le Trou au Mur, der serverer fantastisk marokkansk mad med et twist. Det er et lidt dyrere sted, men du får rigtig meget for pengene. Du kan også bare komme forbi til en cocktail, som du kan indtage på tagterrassen. Åben til frokost og aften.
Mazel Café – traditionel marokkansk cafe med rigtig god mad med mange muligheder for veganere og vegetarer. Prøv et af de lækre pitabrød, der fås i forskellige udgaver. Åben til frokost og aften.
Marrakesh er ikke en decideret partyby, men omvendt er der alle muligheder for at nyde gode drinks eller cocktails. Du finder både cafeer, barer og natklubber, men også flere såkaldte beach clubs, hvor Nikki Beach er den mest kendte.
Praktisk information
Vejr og klima i Marrakesh
Marrakesh kan besøges året rundt. Vintermånederne kan dog byde på køligt vejr, men normalt ligger temperaturen på 16-20 °C. Om aftenen og natten kan det blive halvkoldt – medbring en lun trøje.
Det bliver hurtigt forår, og marts til maj er måske et af de bedste tidspunkter at besøge byen. Her er det ikke for varmt og ikke for koldt. Forvent 20-27 °C i perioden.
Sommermånederne er varme om meget solsikre. Her ligger temperaturen typisk på 30-35 °C, men det kan være væsentlig varmere. Ligesom foråret er efterårsmånederne også en god tid at rejse til Marrakesh.
Sundhed, forsikring og vaccination
Læs om sundhed på rejsen her og husk også forsikringen. Måske har du en rejseforsikring inkluderet i f.eks. din indboforsikring – hvis ikke kan du få et tilbud på forsikring her.
Penge
I Marokko bruger man dirham. Dem kan du hæve i en af kontantautomaterne, der ofte ligger i forbindelse med bankerne. Automaterne har også engelsk menu. Bemærk, at der kan være gebyrer forbundet med at hæve i kontantautomaterne.
Mange hoteller, butikker og restauranter accepterer også f.eks. Visa og Mastercard. Handler du på markederne er kontanter ofte nødvendige. Det er også en god idé at have masser af småpenge til drikkepenge, som er udbredt i Marokko.
EL
I Marokko bruger man forskellig slags stik. Jeg har dog aldrig været ude for at skulle bruge adapter. Vil du være på den sikre side, så kig ind hos rejsegear.dk, der både har adaptere og meget andet til din rejse.
Øvrigt
På Udenrigsministeriets hjemmeside kan du se den sidste nye rejsevejledning til Marokko. Du kan også downloade ministeriets app Rejseklar, hvor du kan få gode råd til rejsen og skrive dig på danskerlisten.
Tak fordi du læste min Marrakesh rejseguide
Jeg håber du fik noget ud af min Marrakesh rejseguide. Du kan læse meget mere om byen på visitmorocco.com der er den officielle turistguide.